Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kreta > Rethymnonkusten

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-08-29, 09:55
trocadero trocadero är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2010
Inlägg: 13
Standard Sv: Vad blir det för mat?

Tack alla söta! Mera .. mycket mera tips snälla .. Eva L, ditt recept och din utförliga förklaring var mycket uppskattad.Tack! Allas, men jag är så pass tråkig och utan fantasi så behöver hela recept. Ha en fin dag alla. Nilam, kanelbullar med kall mjölk oxå en bra idé!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-08-29, 11:21
Lovis Lovis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 143
Standard Sv: Vad blir det för mat?

Du säger ju inget om du vill att maten ska vara svensk eller grekisk. Men själv hade jag satsat på nordiska smaker.
Vill du göra det enkelt men underbart, laga en härlig renskavsgryta med kantareller. Servera med puré av mandelpotatis eller bara pressad mandelpotatis.
Jag skulle gjort så här: Bryn renskavet på hög värme, salta och peppra. Hacka och bryn lök och lite vitlök tillsammans med kantarellerna. Blanda samman, häll på grädde efter smak, krydda med lite timjan om du gillar det, en klick messmör i är gott eller en skvätt vitt vin eller portvin. Servera med potatisen och färska eller rårörda lingon.
En knäckig äppelpaj med vaniljsås är ju riktigt gott efter....
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-08-29, 12:51
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Vad blir det för mat?

Citat:
Ursprungligen postat av trocadero Visa inlägg
Tack alla söta! Mera .. mycket mera tips snälla .. Eva L, ditt recept och din utförliga förklaring var mycket uppskattad.Tack! Allas, men jag är så pass tråkig och utan fantasi så behöver hela recept.
Jag lagar ganska mycket på fri hand men om du har drygt ett halvt kg kött blir det nog bra med en stor gul lök och 8-10 små. En förpackning krossade ekologiska tomater och 2 dl rött vin. Du kan späda med mer vin om du vill men inte på slutet. Stänk av soya högst 1 msk. Börja med 1 tsk salt, förstärkt med lite köttfond eller en halv kalvfondtärning, paprika får du ta på fri hand och även de andra kryddorna. Var försiktig med svartpeppar det kan ta över smaken. Ta 1 morot ganska stor, en liten bit rotselleri, 1 kanelstång och 1 lagerblad.

Smaka av efter ett tag och tillsätt salt och mer kryddor om det behövs. Du kan ta basilka på slutet av koktiden som kanske är en timme beroende på köttets kvalité och grytbitarnas storlek. Kan behövas mer greker vill ha mört kött. I Vår Kokbok finns många bra recept som är tydliga och där finns koktiderna alltid angivna. Strö över grovhackad färsk persilja vid serveringen.
Gott till är ris, potatis eller kanske hasselbackpotatis.

Lycka till oavsett vad du lagar. Jag ska leta fram ett gott och lättlagat äppelkakerecept med nötter till i kväll som alltid brukar göra succé.

Min lammfärspaj som finns på Kalimera under recept brukar också vara populär. Den kan du laga med vanlig nötfärs det blir också bra.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-08-30, 09:50
anoula
Gäst
 
Inlägg: n/a
Standard Sv: Vad blir det för mat?

Lax på saltbädd i ugn. Finns inget enklare. Häll ett lager grovsalt i botten av en ungsfast form. Ovanpå lägger du en laxbit med skinnsidan nedåt. En liten näve krossad rosépeppar på toppen (inget salt). Ugnsbaka i 200-225 grader i 20 minuter.
Servera med kokt potatis och en smarrig sås på Crème fraîche eller gräddfil med smarriga färska örtkryddor, röd fiskrom lite senap och majonnäs.

En riktigt god äppelpaj till efterrätt.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 11:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT