![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
I saluhallen i Chania köpte vi marinerade oliver. Dom har snabbt tagit slut, tyvärr.
Vi har sett att man även kan köpa dessa godsaker i lösvikt på välsorterade svenska livsmedelsaffärer. Men ack så dyra! Inte att tänka på. Så nu är frågan. Hur gör man goda marinerade oliver? Jag har gått in på internet och undersökt. Grunden är oliver och olivolja. Men sedan? Dom olika sajterna har föreslag på fänkålsfrön, kummin, oregano, citronskal, rosmarin, timjan, lagerblad, röd chilifrukt och vitlök som ingredienser. Nu skulle jag vilja veta bästa kombinationen. Jag brukar ofta blanda och ta från olika recept när jag lagar mat och gör inläggningar. Så i detta fall vill jag veta bästa örtblandningen. Birgitta |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Jag brukar marinera oliver lite på känn... olivolja, olika örtkryddor (vad man har hemma) chili, vitlök och lite flingsalt. Jag har aldrig recept utan brukar prova mig fram. Ibland blir det bra och ibland blir det bättre...
![]() ![]() Lycka till! Malin |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Yannis! Här är ett recept jag verkligen kan rekomendera - sen är smaken som baken.
![]() Oliver - gärna blandade svarta och gröna, lagerblad, vitlök - pressade och hela klyftor, torkad timjan, torkad dragon, torkad körvel -tillsätts efter personlig smak - örtsalt, samt en god olivolja. Lägg oliverna i en skål. Pressa några vitlöksklyftor över och lägg ner några hela. Tillsätt kryddor efter personlig smak. Häll över olja och rör om. Låt oliverna stå svalt några dagar innan de avnjutes. Billiga kärnfria svarta och gröna oliver blir riktigt goda i den här inläggningen - bra tips till en större buffé. Lilla sjöborren ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Enkelt, bara lägga oliver i olja och ha i vitlök eller oregano eller chili , vad man nu tycker bäst om.
Gröna oliver med oregano och citron är mums. Så gör jag med våra oliver. Har ni förresten ätit söta oliver, alltså oliver i sirapslag! Så gott till grekiska yoghurten ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Om du köper i plåtburk blir det billigare än att handla på lösvikt. ICA Gourmet har flera grekiska som håller mycket hög kvalité.
Eva |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Tack för tipsen!
Nu har jag gjort egna marinerade oliver. Eftersom jag har ett stort grekiskt kryddförråd tog jag en salig blandning. Grunden är svarta och gröna oliver och en halv deciliter olivolja. Oljan är en gåva från paret som hade hand om Creta Mare i Plakias på Kreta. Från deras egna olivodlingar. Fyllde på med ett par lagerblad från egen buske, timjan, oregano, torkade chilifrukter och flingsalt. Vitlök, ett par pressade som ett par krossade. Får nu stå och dra i tre dagar. Tas med ut till skäret och bjuder Arnes son med familj när dom kommer i slutet av veckan. Hoppas bara att jag lyckats... Birgitta. ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Det var verkligen en salig blandning kryddor
![]() Själv brukar jag ha oliver i vitlök, chili eller oregano eller i andra kryddor så får var och en välja sin favorit ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Friskt vågar hälften vunnit ... Naturligtvis kommer du att lyckas!
![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
På tal om billiga oliver och olivolja, vet vi verkligen vad vi får när vi köper dom billigaste oliverna och oljan?
Har själv varit i kontakt med Axfood och Menigo och där säger man att kvaliten spelar ingen som helst roll för dom, bara inköpspriset är viktigt! ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
http://kostbloggen.klokarad.se/#post44 Yanna |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Men som tur är finns det ju även goda importerade kvalitetsoliver dock inte så billiga ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Ja, nu har vi avsmakat de egenmarinerade oliverna. En fullträff! Vi använde som bas en stor burk vanliga lågprisoliver vi inhandlade på Coop Forum. Pris runt 16 kronor.
Resultatet blev lysande. Sett i ljuset av den delikata smaken hade det varit bra om Hustru Birgitta i samband med tillredningen noterat vilka ingredienser hon använde sig av, och hur mycket av varje substans... Det får bli en ny inläggning snart nog, detta enär oliverna går åt så det ryker om det. Arne |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Var det grekiska oliver ni handlade? Med eller utan kärnor. Kanske ni fick en bra sort trots det låga priset. Min erfarenhet är att det inte går att trolla med en dålig råvara oavsett inläggningskonst men jag kan ju ha fel. Konsistens etc går ju inte att göra något åt.
Eva |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Jodå Eva, visst går det! Det där är en av vår tids utbredda myter. Med god kokkonst spelar kvaliten på råvaran nästan ingen roll. Det har människor vetat i alla tider.
|
#17
|
||||
|
||||
![]()
Jag tog ju lika delar svarta kalamataoliver med kärnor och gröna oliver, rrkärnade med pimento. Alla tyckte att kalamataoliverna var godast, så det lär bli enbart dem i fortsättningen.
Sedan är det inte så svårt med örterna. Man tager vad man haver hemma. Och som man själv tycker om och tycker om att använda. Jag skulle aldrig undvika vitlök om vitlök stod som förslag i recept! Ej heller flingsalt. Men nu gäller det att hitta grekisk flingsalt på vår nästa resa. Jag vet ju inte vad det heter på grekiska. Birgitta. |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Det här är ju en helt fantastisk tråd det här! Jag har ju aldrig ens tänkt på att marinera oliver.
![]() ![]() Och jag tycker också att det är viktigt med högklassiga råvaror. ![]() / Anne |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Vilket bra pris du fick för Kalamatoliverna Birgitta. Jag har aldrig hittat några för 16 kr. Kanske det inte var så stor burk. Nästa gång får du skriva ner receptet på din marinad.
Eva |
![]() |
|
|