![]() |
#29
|
||||
|
||||
![]()
Vi har nu kommit hem efter vår treveckorsresa till Dodekaneserna.
Förvisso har vi haft en del att bestyra efter hemkomsten i söndags, men nu är allt under kontroll igen. Färden hem från Samos gick helt planenligt med avresa 07.10 och ankomst Athen Airport 45 minuter senare. Resan till Arlanda gick med SAS ordinarie plan 11.40 med ankomst Arlanda 14.20. Det är alltid lika bekvämt med genomgående bokning. Att kunna checka in bagaget redan på Samos samt hämta ut detsamma vid ankomsten till Arlanda, det ger en bekväm rörelsefrihet under väntetiden på Athen Airport. Sonen hämtade på Arlanda för transporten till villan i Sundbyberg där vi tillbringade natten. En god middag trakterades vi även med. Som betalning för mat och husrum brukar vi alltid inhandla en literflaska Kommunalrådswhisky av typen Single Malt till sonen. Under våra tre veckor i övärlden bevistade vi Fourni, Patmos och Samos med en vecka på varje ö. En just lagom mix för oss två. Lilla Fourni är en mycket stillsam men ändå levande grekö med inneboende charm. Vi har genom åren fått många vänner därstädes. Alla middagar intog vi på Nikos Taverna i hamnområdet. Alltid god och hemlagad mat i grytorna. Bara att välja och vraka. Vårt boende på Toula Rooms var det enda med havsutsikt vi hade denna resa. Vi trivs verkligen på Toulas. Så blev vår nästa anhalt den kryssningsstinna ön Patmos. Vi gillar ändå denna mångfacetterade ö, där vi med åren skaffat oss många vänner vi gärna återser om och om igen. Det gäller dock att undvika krockar med de horder som i utflyktsbussar vid vissa fasta tidpunkter invaderar ön. Det brukar vi vara rätt bra på, men en afton när vi tog lokalbussen upp till Chora att dinera på Jimmys Balcony, då hamnade vi mitt i kaoset. Ett tiotal utflyktsbussar hade just anlänt Chora, och åttahundra Japaner/Kineser var på väg upp till Citadellet högst upp på berget. Den sista veckan fick det så bli Samos och Pension Sunshine i Pythagorion. Värdinnan Eva är hur trevlig som helst. Staden är förvisso till brädden fylld av turistbjäfs, men det får man bortse från. Inslaget av skandinaviska charterturister är markant, men man vänjer sig efter ett par dagar. Det finnes dock relativt gott om bra och prisvärda tavernor när man lärt sig hitta dem i byn. Som kuriosa kan nämnas att vår lilla market just intill Sunshine hade en insamlingsbössa där det gick bra att dumpa de euromynt som tyngde fickorna. Vi stoppade ner i alla fall minst 50 € eftersom ändamålet med insamlingen var att ge en hemvist till hemlösa kattor och hundar på ön. Innan avresan förärade Eva oss en liten fin present bestående av tvenne broderade grytlappar med Samosmotiv, och därtill en dito kökshandduk. Vi fick även plocka för oss av citrusfrukterna på träden i trädgården. Sammanfattningsvis rankar vi nog ändå Fourni som etta av dessa tre öar. Fourni finns alltid i våra hjärtan, och ett besök på ön är numera ett måste varje år. Årets prisnivå på dessa tre öar fann vi vara ungefär detsamma som förra året. Undantaget var höjda punktskatter på rökverk och alkoholdrycker. Notorna vid tavernamiddagar landade på strax under 20 € för oss två, och då är ett krus vitt inkluderat i priset. Boendekostnaderna hamnade på snitt av 35 € Billigast på Toula Rooms, men vi får mera troligt svågerpris där. Med oss hem inhandlade vi två kilo grekisk rödlök, tvenne helflaskor Ouzo, två liter ”Samos Nektar” det vida berömda gyllengula starkvinet. Två kiloburkar Samoshonung. Så blev det en påse nyplockade citrusfrukter från Eva och tvenne kiloburkar Fetaost i Plåt på Athen airport. Så har Birgitta enligt god sed och vänja plockat med sig diverse konstiga frön som strax skola planteras i krukor här hemma. Konsthantverksdelen inskränkte sig turligt nog till att Birgitta mest ögonshoppade. En liten vacker handvävd trasmatta slank dock ned i ränseln. Mattan uppspikad på väggen i vardagsrummet. Våra ränslar vägde 11 kilo var när vi i söndags morse checkade in dem på Bromma i och för hemresan till Umeå. Arne och Birgitta |
|
|