![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Jag måste erkänna att jag har gått på hörsägen vad det gäller årets inställande av vinfestivalen, dock från grekiska (och av mig betrodda) källor, såsom bar och restaurangägare. Festivalen skulle gått av stapeln mellan 11-26 juli i år, men därav bidde det inget! Förra året var festivalen väldigt välbesökt. Rethymno har nästan 30000 bofasta. Hotellkedjan har ett flertal hotell i regionen samt gick även samman med ett antal fristående hotell. Det rör sig alltså om långt fler än 2000 gäster. Att turister inte på egen hand uppsökte årets vinfestival beror ju så klart på att den aldrig gick av stapeln, därför fanns det självklart inga affischer eller annan reklam för evenemanget. Citat:
Men om 25-28 procent som från säker källa i år var AI-gäster och som ätit sig mätta på AI i stället hade kommit in till byn och besökt restauranger/tavernor så hade det helt klart gynnat de små näringsidkarna. Som sagt, jag har full förståelse för att barnfamiljer och andra väljer AI-konceptet, men jag kan också se att det är till klar nackdel för enskilda restauranger/tavernor och andra näringsidkare, ja hela turistnäringen. Säsongen är "by the way" längre här nere än vad många tror. Typ slutet av mars till och med november (även om flera charterbolag lägger ner redan i oktober). Turister finns året om och det finns massvis med året-runtöppna restauranger (även nere på strandpromenaden). Under hela vintern går grekerna man ur huse varje kväll och spenderar (förutom pengar!) timmar på alla små meze-krogar i kvarteren! Citat:
Men nästan!! I alla fall. Jag känner inte till ett enda hotell här nere som kör enbart AI-konceptet och som har engagerat live-band, det är ju ren förlust. Den "genuina" grekiska aftonen finns ju alltid (med förinspelad musik och duktiga professionella dansare), liksom "Karaoke-kvällen"! Jag utgår ifrån att dessa duktiga dansare samt Karaoke-värden får rimligt betalt. Men dessa två klassiska "events" tillhör väl det som förväntas presteras av ett stort hotell och är väl inbakat i gästernas pris. När vi spelar på ett icke AI-hotell eller en bar så är det vi (bandet) som genererar gäster som spenderar pengar. Om sedan ägaren uppnår "break-even" eller bättre eller inte beror ju på hur mycket folk som kommer och på hur mycket de spenderar. På ett AI-komplex så är så gott som allt redan förbetalt av gästerna (öl, vin och vissa drinkar). Så även om vi som band skulle generera mer folk från hotellet än kvällar utan musik, så klirrar det inte nämnvärt mer i hotellets kassa! Tvärtom, desto populärare vi är så blir det dyrare för hotell-baren! Dessutom så ska ju vi ha en slant för att spela och täcka våra kostnader! Calle! |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Det är konstigt att AI har väckt en sådan debat här på Kalimera. När det infördes här i Svedala var det ingen som reagerade. Varje vecka annonseras det om detta fenomen med helgweekend, SPA mm. Detta är också AI. Vari består skillnaden? Drabbas inte små krogar av detta fenomen eller har vi blivit blinda för det i Sverige men tycker att det är pitoreskt i Grekland och att det ska förbli vid det gamla där. Ett grekiskt Skansen.
Låt var och en åka som den önskar och inget är bättre än det andra. det är varje resandes ensak hur den reser. MVH Chras |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Hei!
Jeg kaster meg inn i diskusjonen her da jeg faktisk er en av dem som har snust litt på AI. Da vi var på Kypros for noen år siden, bestilte vi halvpensjon. For en som ønsker mest mulig sol, bading og avslapping er dette et bra alternativ hvis maten på hotellet er god. Da vi var på Kypros angret vi på at vi ikke hadde valgt AI fordi maten var utrolig god og variert. Vi leide bil i tre dager, men ellers var vi stort sett ved anlegget fordi vår sønn var med i Kids-Club og hadde venner derfra. Da vi var på Gran Canaria i fjor vår valgte vi også halvpensjon. DER var ikke maten så variert og god, så der kommer jeg ikke til å velge halvpensjon igjen. Til sommeren skal vi til Kreta. Vi har fått flybilletter for 6 til kr. 14300 t/rt Bergen og har sett på et 4,5-stjerners hotell m. AI til kr. 4700 rommet for en uke. Fordi vi denne gangen har et stramt budjsett, ser vi dette alternativet som meget bra da vi uansett skal ha mat. Jeg er ikke av dem som liker å bo privat eller på et rom med do på gangen. (Kjekt for dem som liker det, men JEG er ikke den typen. Broren min er... :-)) Jeg har lest en del "reviews" fra hotell-anlegget og maten, og alle er meget positive. Ang. lite variert mat. Av en eller annen grunn er jeg alltid matlei når jeg kommer hjem fra "syden", enten vi har hatt halv-pensjon eller ikke. Så over til det "genuine" Hellas... Hva er det egentlig??? Er ikke stort sett hele Hellas mer elle mindre berørt av turismen? Jeg var ikke i Hellas før det ble turistifisert, men jeg skal love deg at Bulgaria ikke var spes. fint før det ble turistifisert. (Jeg har bare vært der en gang, for 12 år siden.) Hygiene-messig er det et under at vi ikke ble syke. (Kanskje fordi jeg nektet å spise mat som ikke var kokt eller stekt?) Kjøttet (en halv gris, eller var det ku?) kom på et lasteplan med litt presenning over og oppvaskmaskin var det få som hadde. OK, jeg er prippen... jeg innrømmer det... ![]() Cec. |
![]() |
|
|