Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-09-29, 16:26
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 623
Standard Sv: Pris på middagen

De kan ju knappast vara någon lönsamhet i affärerna om man tar bara några euro för så mycket mat! Det kostar ju och handla in varorna och så kanske man har några anställda också!

Riitta
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-09-29, 17:02
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Pris på middagen

Det högre priset i mitt exempel var när någon liten fiskrätt ingick. Jag tycker att det är helt normalt att det kostar 50 euro eller däröver om man är fyra personer.
Speciellt om någon get eller lammrätt ingår.

Eva
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-09-29, 17:03
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Pris på middagen

Nu när vi var iväg så blev det oftast middag med 3 smårätter samt tomatsallad, ett halvliterskrus med vin samt vatten. Notorna slutade oftast på ca 25 €. Smårätterna var då typ ugnsbakad aubergine med fetaost, tomatplättar och fennelballs...Man blir mätt på detta garanterat! Ibland även stekt sqash.

Billigast åt vi i Batsi på Andros där vi åt på en taverna med egenodlade grönsaker från ägarens gård. "To steki tou Leonidas" Där åt vi den godaste och största saganakin jag nånsin ätit. Tomat/gurka/lök/olivsalladen hade räckt till fyra liksom den stekta auberginen. Ett halvliterskrus till det + en flaska vatten och olivoljestekt bröd. Pris 13€! Gott som tusan och härlig miljö. Dessutom ett halvkrus vin till när man betalt! En kväll tog vi dessutom var sin vegetarisk pitagyros och då kostade allt 15€ inkl ett extra krus vin
Det var ett ställe där en avdelning var för "hämtmat" och med TV för de som ville och en del var tavernadel. annorlunda och mysigt men ingen utsikt över Batsi utan bara en vägg med grönska åt det hållet.

Vi tycker att vi ätit riktigt billigt denna gången. Dyraste notan (fast jättebilligt ändå),var när vi bjöd Nikoleta och hennes man Markos på Malamatenia på Tinos. Då beställde vi in horta, kalamares, ugnstekt aubergine, ostpajer (deras egna), saganaki ,tomatplättar stekt potatis,samt vin och vatten. Det var så olidligt varmt så vinet räckte med 1/2 liter. Vatten gick åt det tredubbla! Notan 39€ (exl dricks som blev riklig) Till det bjöds vi på ett stort fat med läskande honungs-och vattenmelon.

Det enda vi upptäckte blivit dyrare var grekisk sallad och ölen som båda ökat i pris med 50 cent sen i våras.

Det är sannerligen lätt att äta billigt och gott på Tinos och Andros.
Rethymno är också ett ställe vi ätiti jättebilligt och gott på, på MÅNGA ställen! Konkurrensen kanske?

Lissi
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-09-29, 17:19
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Pris på middagen

På Kalymnos och Tilos har vi ätit de billigaste middagarna, allt från 20 - 35 euro för två. De billigaste middagarna brukar vara när vi tar en eller ett par smårätter (fava, tsatziki, saganaki, zucchiniplättar, auberine i tomatsås, garides saganaki etc) och en eller ett par dagens special, ofta get eller lamm i ugn. Tar man fisk, så blir det dyrare. Jag tar dock gärna gavros, det är ganska billigt för att vara fisk. Lammkotletter brukar kosta "mycket för lite mat", så det lagar vi hemma. Feta och oliver äter vi som "mellis" på balkongen, så det äter vi inte på taverna. Nästan aldrig efterrätt, orkar inte! Dessutom så brukar man ju få melon, druvor, joghurt eller dyl "on the house".

Dagens special brukar ofta vara gott, ha bra pris och det är alltid "hemlagat" och traditionell grekisk mat.

Vi undviker allt som är markerat "fryst" och tex moussaka frågar jag alltid om det är lagat av mamma eller om det är färdigköpt, djupfryst. Kickie har lärt mig att om moussakan är i runda keramikskålar, så är det djupfryst, köpt färdigt. Tänk på det! Mammas moussaka lagas ofta i långpanna...
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-09-29, 20:26
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Pris på middagen

Håller helt med dig Gita lammkotletterna kan man undvara men långkoksdelarna av lammet vill jag gärna ha. Åt en underbart god lammrätt där fettet och de kryddor som lammet lagats till med sakta fått droppa ner över potatisen. Behöver jag säga mer. En moussaka för mig ska helst vara tillagad av lammfärs och innehålla både potatis och kanel.

För många år sedan fanns det en restaurang som hette Stefanos i Rethymnons gränder där en av deras lammrätter fick beröm i den svenska tidskriften Allt om Mat.

Ute i Misira låg O´Fotis där kryddträdgården inte var av den här världen. När ägarna blev för gamla gick den dock i graven.

Mer närliggande matminnen har jag från Paros där jag ätit mitt livs godaste kaningryta med varma kikärter till och från Folegandros där maten i Chora inte gjorde mig besviken en enda gång. Den dansk/grekiska familjen serverade en Stifado som tillagats med finess. Matkoperativet i Petra spelade också i en högre division med utmärkta råvaror och grekisk kokkonst när den är som bäst. Kanske vi borde starta en tråd om alla härliga matminnen och strunta i vad det kostade för det finns ju ofta i minnets skrymslen.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-09-29, 20:57
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Pris på middagen

En lyckad matupplevelse har många komponenter - hunger, sällskap, råvaror, omgivning, kryddning...

Måste tillägga att bland det godaste jag ätit denna sommar var ugnstekt lamm med mos gjord av potatis och vitlök som hade mojsat sig i ugnen med lammet. Och sås med sky, rödvin, balsamvinäger, örter. Hos Sakis i Parga, för en billig penning. Vilket matminne!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-09-29, 22:24
JohnSs avatar
JohnS JohnS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2006
Ort: Ryfylke, Norge
Inlägg: 804
Standard Sv: Pris på middagen

Jeg er av dem som sjelden husker hvordan prisnivået er/var, men men siden jeg returnerte etter to uker på Kreta i går, har jeg ikke glemt alt ennå. prisen på vår middag varierte mellom 20 - 35 € i løpet av de to ukene. Vi spiser aldri mer enn en hovedrett, og fra 2 - 4 småretter. Jeg ser av og til når folk skriver noe positivt om greske restauranter at de nevner at det er store gode porsjoner. Vårt problem er ofte at porsjonene er for store, også når det gjelder smårettenee, slik at det er vanskelig å komponere et måltid når man bare er to. Vi har ikke tilpasset oss så godt til greske vaner at vi synes det er helt OK å la tredjeparten eller opp til halvparten av den maten vi har bestilt, bli stående igjen, slik grekerne ofte gjør.

Vi foretrekker også fersk fisk heller enn fryst, men er ikke spesielt prinsippfaste, og sjøtunge (glossa) står ofte på vårt bord, selv om den er fryst. Vi hadde et par meget gode retter av fryst sjøtunge denne gangen også. Men den norske laksen vi spiste, var fersk!!
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-09-29, 22:42
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 488
Standard Sv: Pris på middagen

Verkar som att en del här i tråden kan äta 4-5 personer för 35-40 euro, medan andra lyckas med samma sak på endast 2 personer.

Slutsatsen som jag drar är att den största skillnaden inte beror så mycket på vilken ort eller taverna vi besöker utan mest på vad vi lyckas stoppa i oss.

Våra vänner Arne och Birgitta rapporterar ju löpande om vad de äter/dricker och om notor för 2 personer som slutar på 15 euro. Tycker att även det bekräftar min slutsats.

Masse
Svara med citat
  #9  
Gammal 2013-09-29, 23:09
malou malou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Inlägg: 1 353
Standard Sv: Pris på middagen

Citat:
Ursprungligen postat av Masse Visa inlägg
.... Arne och Birgitta rapporterar ju löpande om vad de äter/dricker och om notor för 2 personer som slutar på 15 euro. Tycker att även det bekräftar min slutsats.

Masse
Det er jo nettopp det - at et hovedmåltid kan koste så lite som ca 5 euro (hos nettopp dem d u nevner rapporteres vel gjerne om vin i tillegg) - har jeg aldri noen gang erfart selv. Selv utenfor sesongen høres dette ut som 'gi-bort-priser'. For noe må det jo koste med innkjøp og alle andre driftskostnader.

Senast redigerad av malou den 2013-09-29 klockan 23:16.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2013-09-30, 08:20
pelagia pelagia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2009
Inlägg: 421
Standard Sv: Pris på middagen

Hei. Nettopp kommet hjem fra Kalymnos og Kos. På Kalymnos betalte vi
rundt 20 Euro for to personer på tavernaen Arcipelagos. Da var det middag, 1/2 liter hvitvin, vann, en eller to ouzo sketo og to kopper kaffe.
Vi fikk loukomades on the house hver gang vi var der.
Det ble noe dyrere da vi slo til med lammeskank på Aegean Tavern, men den var beregnet på 2-3 personer, så vi fikk med mye mat hjem. Da betalte vi ca. 40 euro, men da var det også et stort glass rødvin i tillegg til halvliteren med hvitvin, ouzo og to kopper kaffe. Og også her loukomades on the house.
Kaffe er ikke billig, men det hørte liksom med til kakene syns vi.
Uka etter var vi på Kos, hvor vi jo måtte innom Mummys Cooking. Her betalte vi ca. 25 euro for 2 forretter, fiskemiddag samt dessert (yogurt med appelsin i honning - aldeles nydelig). Vi drakk også en liter hvitvin. Det syns vi var billig.
På en italiensk resuaurant kom regningen på 44 Euro. Da fikk vi 1 forrett, 1 pizza, en ostekake, 1/2 liter hvitvin, stort glass rødvin, vann, | Irish Coffe og 1 Cappuchino. Vi fikk imidlertid rabatt med 8 euro, slik at vi skulle betale 36 euro. Rabatten ble forklart med at min mann er veldig slagferdig og skapte mye latter hos kelnerne.
Vi syns egentlig Kos var en billig øy.

Vennlig hilsen
Pelagua
Svara med citat
  #11  
Gammal 2013-09-30, 11:25
Ylva A Ylva A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2008
Ort: Östersund/Koutsounari
Inlägg: 1 508
Standard Sv: Pris på middagen

Efter 8 dygn på Karpathos och luncher och middagar på olika tavernor har vi möjlighet att jämföra med prisläget på södra Kreta. Vanligt prisläge i Ierapetraområdet för två personer med för- och huvudrätter och ½ kg vin är c:a 20 €. Då får man alltid 1 karafaki raki och efterrätt på köpet. På Karpathos var vanligt pris 28 € för motsvarande. Då fick man efterrätt. Om vi beställde ouzo, blev kostnaden c:a 35 €. Fisken på Karpathos var färsk och fantastisk, men då blev priset 50 €.
/ Jannis
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT