![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Nea Chora och Chania låter så bra också vid denna tid på året. Skulle ha inget emot en vinterresa dit just nu.
Men jag får nöja mig med rapportörerna Arne och Birgitta. Njuter med er! ![]() / Anne |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Torsdag 16 Januari. Nea Chora.
Igenmulet var ordet. Denna morgon är det molnigt. Det ser ut att förbli så hela dagen. Men, det kan ju kvickt förändras här på Kreta, det vet vi av erfarenhet. Nu klockan åtta är det 14,2 grader. Igår vid elvatiden ner till Hotellets café att umgås med de grekiska stamgästerna. Så upp för sedvanlig siestavila innan vi vid tretiden tog promenaden in till Chania att beskåda de öde gatorna och parkerna. Vi brukar ha göra sådär 15 minuters lugn promenad till Centrum. Nog var det öde allt. Trots det vackra vädret var det icke många turister att skymta. Som framgår av bilderna i dagens galleri är det en dyster syn i jämförelse med turistsäsong. Vi gick upp till den vackra saluhallen och den var lika öde. Kanske lite mer aktiviteter under förmiddagen?. Nu var det bara ett par butiker och några småtavernor öppna. Städare fejade golven rena från diverse skräp. Några duvor struttade runt i jakt på något ätbart. Efter en timmeslång Ouzosittning på ett av de öppna caféerna gick vi ut och fram till den stora IN.KA-butiken att handla förnödenheter. Handlar man i strandbutiken här i Nea Chora, då blir man ruinerad, Uppskörtarpriser var ordet. Ett besök vid Bankomaten gjordes även för att förstärka reskassan . Vi tog så vid femtiden en taxi åter till Nea Chora. Fem Euro ville föraren ha. Middagen avåts på den trivsamma Tavernan Ouzythino just invid hamnpiren. Denna taverna har även hand om serveringen på piren. Vi har ätit på denna taverna vid ett flertal tillfällen under tidigare besök i Nea Chora. God mat, rikligt utbud och bra priser kännetecknar denna taverna. Det var gott om Grekiska gäster på piren, men vi valde att sitta inomhus. Arne valde en Schnitzel medan Birgitta stannade för en portion Nötlever. Maten smakade väldigt bra. Portionerna var rikliga så vi tog en doggybag att sprida bland kvarterets strykarkattor. Notan stannade på 15,7 € inklusive kruset vitt. Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under "Torsdag 16 Januari” Arne och Birgitta |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Här brukar det sjuda av liv. I morgon väntas snöstorm i södra Sverige. Bara så ni vet. ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Vintern har kommit även till Norrland även om vi får köra snökanonerna dygnet runt och köpa snö från Jukkasjärvi till kulturhuvudstadsinvigningen. Vi har inte mycket vanligt snö. Kanske 1 dm eller högst 2 fluffig lätt snö. Sista "höstdagen" efter julhelgerna blev jag bjuden på kantarelltoast av en grannne i kvarteret som plockat kantareller den morgonen. Så har vår vinter sett ut. Den varmaste och grönaste december månad jag varit med om. Även om jag själv snart åker till riktig värme känns vintern just nu ganska härlig.
Eva |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Arne...Jag tycker det ser helt underbart ut med de öde gatorna. Det skulle passa mig perfekt! Då hinner man ju verkligen se husen och gränderna!
Lissi |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 17 Januari. Nea Chora.
Oj, en mycket vacker morgon med sol och endast spridda moln. De första fiskebåtarna har nu anlänt till hamnen med sin under natten infångade fisk. 13 Grader nu klockan halv åtta, men det tar nog upp sig framåt lunch. Idag är det avresedag från Nea Chora. Vi ska taga den korta taxituren över till lyxhotellet Porto Veneziano i den Venetianska hamnen i Chania för de tre sista nätternas boende på denna resa. Vi har trivits något så rent förträffligt här på Arocaria Hotel. Det finnes nio rum varav sex med havsutsikt från balkongerna. I priset 45 € natten ingår AC . Alla rummen är nyligen renoverade och håller hög klass. Hiss finns liksom utmärkt fungerande wlan med en accesspunkt per våningsplan. Ett litet Café på bottenvåningen serverar kaffe och kylda drycker samt på begäran enklare rätter. Vädret igår, som inleddes murrigt tog sig under dagen och allredan vid lunchtid var solen återkommen och det var dryga 20 grader med svag vind. Vi tillbringade hela dagen i byn. Efter långsiesta var det så dags att gå ut på byn att spisa middag. Vi bestämde oss för Taverna Akrogiali, en restaurang vi bevistat ett par gånger förra året, Tavernan har erkänt god mat och rikligt utbud. Lägg därtill en service i en klass för sig. På denna taverna råder absolut rökförbud inomhus, men det finns ju utebord där rökarna kan husera. Vi valde dock att ta ett bord inomhus i den goda stugvärmen, men en hel del greker hade parkerat sig vid pirens utebord. Birgitta fastnade för hemlagade skaldjurscrepés med en krispig sallad därtill. Arne fann sin grillade kycklingfilé. Båda rätterna smakade väldigt gott. Enligt Birgitta var det denna resas allra godaste middag. De rikliga portionerna motiverade en doggybag att serveras områdets strykarkatter. Notan gick på strax under 20 €, men då ingick kaffe och Metaxa förutom det obligatoriska kruset vitt. Innan hemgång stannade vi till på Nicoletas taverna att taga farväl för denna gång. Det sprakade muntert i den fina pelletskaminen. Nu idag på förmiddagen ska vi ånyo packa våra ränslar samt gå ner och betala för vår vistelse här på Arocaria. Fyra nätter X 45 €. Vid lunchtid blir det taxi till Porto Veneziano där vi aldrig tidigare bott. Vi har fått information om att det är ett lyxhotell med bästa läge och utsikt över hela den Venetianska hamnen. Frukost ingår i priset, 85 € per natt. Men, smakar det så kostar det. Så är det bara. Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 17 Januari” Arne och Birgitta Senast redigerad av Arne den 2014-01-17 klockan 08:45. |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Hoppas alla andra som bor här blir lika nöjda som vi var...ibland kan det vara farligt att rekommendera ett hotell eftersom alla har olika tycke och smak. // Malin |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Alla blir säkert nöjda om det är ett fint hotell med bra läge. Själv får jag nog bara drömma om att bo i den prisklassen.
Eva |
#10
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vi bor aldrig så flott heller, men det beror i första hand på att vi är så himla lite på rummet så det skulle vara bortkastade pengar. Är man mycket på rummet är det säkert värt pengarna...Har inte kollat vad en natt kostar. NJUT Arne och Birgitta!! Frukosten , vad jag förstod på Nilam var ju extraordinaär! ![]() ![]() Ha det så jättegott!! Lissi |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Två rest tips inte så långt ifr er Kariatis bästa biffarna i Chania prisklass c:a 20 euro r varmrätt Kousina trad Grek mat nästan bästa i Chania ,Ni kan ju fråga på hotellet efter adr.
|
#12
|
||||
|
||||
![]()
Trivelige "To Doloma" ligger heller ikke langt fra hotellet deres
![]() Det er et enkelt sted med veldig god mat, der kan Birgitta se hva som finnes i disken ![]() - og kanskje har de flere Vykort av stedet, tegnet av Mikke for ca 15 år siden ![]() Uansett hvor dere spiser, n y t luksushotellet, og dagene framover ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Nja Lissi mycket på rummet är nog inte jag heller däremot brukar det bli lite balkongsittning på morgonen, en stund före middagen och kanske sent på kvällen om det är varmt. Eva
|
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() // Malin |
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#16
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#17
|
||||
|
||||
![]()
Bra du visste det, og skriver her
![]() - jeg ville jo ikke at A&B skulle gå bomtur dit ![]() Fordi de sa til meg at de hadde åpent hele året, da jeg var der 30.nov, anbefalte jeg "To Doloma" med de "beste hensikter" ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() // Malin |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 18 Januari. Chania.
En grandiost vacker morgon här i Chania på Lyxhotellet Porto Veneziano. Vi hängde på låset till frrukostmatsalen vid sjutiden. Som vi fått oss beskrivet lämnade denna frukostbuffé intet i övrigt att önska. Det fanns allt, och lite till för den hungrige gästen. Speciell känsla var det att trycka på knappen framför den stora juicemaskinen och skåda hurusom apelsinerna rullade ner i pressen och ut kom sedan den färska juicen. Rummet här på Hotellet är mycket bra. Sängarna äro himmelskt sköna och från balkongen har vi utsikt såväl mot den Venetianska hamnen som mot de snöklädda bergen ovanför Chania. Vi tog en taxi hit från Arocaria. Droskägaren ville ha sex Euro. Så upp till rummet att taga detsamma i besittning. Rum 314 på våningsplan tre. Hiss finnes. Internetaccess erhölls vid incheckningen. Separat användarnamn och lösenord kräves för varje medförd laptop. Wlan fungerar perfekt och med mycket god bandbredd. Efter siestavila gick vi ut att spisa middag. Vi gick till vänster från hotellentrén och fann Glossitses Taverna där en stor skylt förkunnade att man denna afton serverade stekt ungnötslever. Arnes sandaler gjorde svarta bromsspår i gatubeläggningen. Vi stegade in och fann att Tavernan även hade fem olika sorters soppor att erbjuda. Saken var klar. Middagen smakade utmärkt bra och notan stannade på sådär 13 € inklusive ett krus vitt. Någon doggybag var ej att tänka på eftersom Arne snikigt åt upp all lever. Så gick vi vidare upp i gränden att ta oss varsin grekkaffe med miniglas Metaxa. Vi fann genast ett etabissement som mera troligt frekventerades av sjömän. Arne fann likheter med ”Skeppare Sjöstrands Farväl” Slagdängan med Harry Brandelius där han beskriver Reval American Bar i nuvarande Tallinn. Några Scandal Beauties voro dock ej att skåda vid denna tidiga aftontid. Så den korta promenaden åter till lyxhotellet att natta oss. Lite bilder ligga nu inne i galleriet under ”Lördag 18 Januari” Nu vid niotiden visar termometern på svaga 16 grader, men det är soligt och nästintill vindstilla. Vi ska strax gå över till den gamla saluhallen att iakttaga folkliv samt insupa såväl atmosfär som ett krus väl kylt vitt med tilltugg. Denna dag ska vi också sammanträffa med "Lugnagatan" (Stefan)för samtal om livet i Chania för den åretruntboende. Vi har överenskommit att träffasm klockan fyra på Galini i den venetianska hamnen, Arne och Birgitta Senast redigerad av Arne den 2014-01-18 klockan 09:22. |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Sitat Arne:
Speciell var det att trycka på knappen framför den stora juicemaskinen och skåda hurusom apelsinerna rullade ner i pressen och ut kom sedan den färska juicen. Om flere vil ha den opplevelsen, litt billigere, kan jeg anbefale Hotell Arkadia ved 1866 torget ![]() Vi bodde der 2 netter da vi kom fra Paleochora i høst, og kommer til å avslutte med ei natt eller to der til høsten og ![]() - som i fjor starter vi med 1 uke på Arocaria/Nea Chora ![]() ![]() På Arkadia er det ikke luksus, som på Porto V, men veldig bra ![]() Deilige senger, spesielt hyggelig personale og tilbake til frokosten, den b e s t e Rizogalo jeg har smakt, hjemmelaget ![]() Vi betalte 54 euro ![]() |
![]() |
|
|