Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2014-08-02, 21:12
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Många år sedan jag köpte moussaka i Grekland. Konstaterade en gång att jag gör det bättre själv sen aldrig mer. Min har både potatis och kanel vilket de som lagade den sista jag åt i Grekland glömt.

Eva
Svara med citat
  #2  
Gammal 2014-08-02, 22:13
elisabethk elisabethk är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Sundsvall
Inlägg: 340
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Eva L, kan fundera med dig av det receptet, vore mycket tacksam.
Mvh ElisabethK (som ofta äter Moussaka)
Svara med citat
  #3  
Gammal 2014-08-03, 00:06
majis avatar
maji maji är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 953
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Många år sedan jag köpte moussaka i Grekland. Konstaterade en gång att jag gör det bättre själv sen aldrig mer. Min har både potatis och kanel vilket de som lagade den sista jag åt i Grekland glömt.

Eva
Självklart, tycker jag som du Eva, skall det vara både potatis och kanel i en moussaka! Vad jag inte riktigt kan förstå är att ni inte får en god moussaka längre. På alla de ställen där ni äter den goda maten ni beskriver så måste dom väl kunna laga god moussaka!!? Den skall självklart vara så nygjord som möjligt och det kollar man ju genom att titta in i köket, vilket de flesta ju uppskattar.
Jag lyckas iaf fortfarande hitta ställen som kan. Däremot beställer jag sällan souvlaki men det har jag alltid tyckt varit överskattat. Förra året åt jag dock en underbar kycklingsouvlaki på Daphne beach på Zakynthos. Kycklingbitarna på spettet var inlindade i bacon och till det serverades en hemgjord tomatsalsa som var supergod.

//maji som tillhör dom som tycker maten är viktig och ett bra sätt att lära känna det land man besöker
Svara med citat
  #4  
Gammal 2014-08-03, 01:08
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish Visa inlägg
Apropå moussaka, får man den inte ofta i identiska bruna runda skålar på olika öar? Konstig slump i så fall att de där skålarna finns på så många öar.
Lenge siden jeg har sett de brune skålene nå.
De stedene vi har bestilt moussaka har de laget den i en stor panne og serverer stykker av den på asjett/tallerken


Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Många år sedan jag köpte moussaka i Grekland. Konstaterade en gång att jag gör det bättre själv sen aldrig mer. Min har både potatis och kanel vilket de som lagade den sista jag åt i Grekland glömt.
Eva
Kanel er godt i Moussaka, jeg lager det sjelden, men når jeg gjør det bruker jeg kanel
Jeg liker best aubergin i moussaka, men det er ok med et lag potet og
- men ikke f o r mye poteter på bekostning av aubergin

F.t synes jeg det er en "tendens" i Hellas at det brukes mer poteter i moussakaen enn jeg har vært vant til.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2014-08-03, 07:12
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Elisabet du ska få mitt recept när jag sitter vid datorn skriver på smartphonen nu. Maji jag har inte ens letar efter moussaka längre. Säkert är den god på kvinnokoperativet om de lagar den. Souvlaki har jag bara ätit ett par gånger under alla resor. Finns så mycket annat. Tzatziki som jag vet att många älskar äter jag också väldigt sällan. Kari det ska vara bra balans mellan potatis och aubergine och det blir ju lite efter var och ens tycke och smak. Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2014-08-03, 10:46
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Säkert är den god på kvinnokoperativet om de lagar den.
Det kan man ju inte veta innan man provat Är det en garanti för god mat att den lagas på ett kvinnokooperativ?

Lissi - som ofta lagar vegetarisk papoutsakia och ofta beställer...
Svara med citat
  #7  
Gammal 2014-08-03, 11:07
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Lissi Visa inlägg
Det kan man ju inte veta innan man provat Är det en garanti för god mat att den lagas på ..
Ja Lissi det tror jag. Det här stället är av riktiga proffs klassat som ett av Greklands bästa. Allt jag smakat har varit av hög klass. En av mina måltider där bjöd en Kalimeravän mig, sin dotter och en annan kalimeravän på en fantastisk måltid. Vi delade på ett tjugotal rätter och allt var perfekt.

Svårt att citera med mobilen ser att kvinnokoperativet föll bort i texten. Eva
Svara med citat
  #8  
Gammal 2014-08-03, 11:17
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 732
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Jag har ätit fantastisk mat på många platser.....i Paleokastro på Kreta åt jag kyckling...min man åt en gudomlig svärdfisk våra vänner åt lammkotletter(tror dock att den som lagade maten var en man)
Svara med citat
  #9  
Gammal 2014-08-03, 11:15
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Lissi Visa inlägg
Det kan man ju inte veta innan man provat Är det en garanti för god mat att den lagas på ett kvinnokooperativ?
Inte just ett kvinnokooperativ, utan det kvinnokooperativet, förstår du väl
Svara med citat
  #10  
Gammal 2014-08-03, 11:28
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish Visa inlägg
Inte just ett kvinnokooperativ, utan det kvinnokooperativet, förstår du väl
Precis som Inkfish skriver pratar jag inte om kvinnokoperativ i allmänhet utan den här tavernan som heter kvinnokoperativet och ligger i Petra på Lesvos. För att det här inte ska bli en fråga om gender så det jobbar även män där.

Några jag pratat med har tagit fel och ätit på tavernan i markplan det är ett helt annat ställe. Till kvinnokoperativet tar man trappan upp på sidan av huset. I högsäsong kan det vara nödvändigt att boka bord innan. Särskilt om man vill ha en fin plats med utsikt över havet.

Naturligtvis finns det god mat på många andra ställen i Grekland också.

Eva
Svara med citat
  #11  
Gammal 2014-08-03, 12:15
Marja Marja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2013
Ort: Västkusten
Inlägg: 333
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Dålig mat i Grekland?

Jag har väldigt sällan fått dålig mat i Grekland. Ibland extra bra och mycket god mat och för det mesta okej med alla de bra inhemska råvaror som finns.
Håller med om att god miljö och sällskapet spelar en viktig roll för hur upplevelsen blir.

Vid ett tillfälle blev jag bjuden på kokt "fårskalle" κεφάλι - πρόβατο av en grekisk familj på ön Evia i byn Amarynthos. De ville verkligen ge mig något extra gott och för dem en delikat rätt. Det doftade så gott av vin, lök och kött i ca två timmar från deras enkla kök. När jag lyfte på locket höll jag på att svimma och fick kräk reflexer.
Fårets kokta ögon och huvudet glömmer jag aldrig.

Det blev en tur till Amarinthos "gatukök" vid hamnen för att snabbt ta en gyros och sen tillbaka till värdfamiljen för att sen säga att jag är inte var hungrig just då. Men vi delade ett glas vin och jag höll masken för jag ville inte såra dem genom att tacka nej. Åt lite av salladen och fårosten men nej inget fårhuvud för mig den gången trots trevligt sällskap.

/Marja
Svara med citat
  #12  
Gammal 2014-08-03, 12:22
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Vad gäller råvaror verkar nötköttet vara stötestenen, enligt min erfarenhet. Jag har fått kött med brosk och/eller senor. Det är lite svårsmält, liksom när man får långkokt kött där oturen gjorde att de flesta bitarna på tallriken mest bestod av fett. Fettet måste ju vara med - men på de bitar jag äter bör det inte vara majoriteten.

Sedan kan ju kött vara ovanligt bra också, som när man får lokalt fläskkött.

Grekisk potatis har jag alltid betraktat som supergod - men vid några tillfällen har jag fått pulvermos! Jag hade inte valt de rätterna om jag vetat det.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2014-08-03, 12:54
Annwi Annwi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Västkusten
Inlägg: 193
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Sämsta och absolut mest smaklösa maten i Grekland fick jag på 80-talet på Rhodos och Ios. På båda dessa öar har vi blivit magsjuka också. Glömmer tyvärr aldrig en Spaghetti Carbonara på Ios, sönderkokt pasta med en burk konserverade ärtor och morötter inblandat!

Bästa maten har vi fått på Leros, Tinos och Schinoussa, men allra bästa matminnet är en lammstek i Korfu stad 1978, så fantastiskt gott!

Fisk i Grekland är gott men fisk (och skaldjur) ska ätas här hemma på västkusten eller möjligen i min ungdoms stad Karlskrona!

Anne
Svara med citat
  #14  
Gammal 2014-08-03, 18:44
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Kari det ska vara bra balans mellan potatis och aubergine och det blir ju lite efter var och ens tycke och smak. Eva
Her er en Moussaka vi fikk i Galissas for noen år siden.
- jeg husker med glede, kanskje l i t t mye saus? - men siden sausen og var så
g o d var det helt greit :

Svara med citat
  #15  
Gammal 2014-08-03, 19:12
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

S å skal jeg holde meg til trådens tema, "dårlig mat"

Jeg kom på en lunsj vi fikk våren 2011, det var i Rethymnon, vi var der på kort besøk fra Georgioupoli, vi har ikke bodd i Rethymnon på 15 år faktisk.

Dette var på en taverna som er framhevet av flere her på Kalimera
(jeg nevner ikke navn på stedet, har lest Hasse's innlegg og kan være enig)
Men - vi lette, fant - og ble skuffet over maten!
Beliggenheten var sjarmerende og damen var hyggelig, så derfor klaget vi ikke - det beste vi fikk var "noe" på huset etter måltidet

Det var ingen stor lunsj vi spiste der, ostegratinerte hvitløksbrød + en liten pikilia. De to gratinerte brødskivene s å lekre ut, de ble fotografert
- men de var ikke gode, de var seige og "mye å tygge på" - gamle og varmet på nytt kanskje
- vet ikke, men da vi fikk pikiliaen ble det ikke noe bilde av den!

Stusselige greier, et par gode små paier husker jeg, noen pølsebiter ( ikke choriatiko) - men mest de h a r dkokte eggene, den grønne ringen rundt plommen frister aldri
Dette kunne være et uhell, for jeg tror ikke så mange tar helt feil
Svara med citat
  #16  
Gammal 2014-08-03, 19:14
Marja Marja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2013
Ort: Västkusten
Inlägg: 333
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Sen jag själv lagade Moussaka sen tidigt - 70 och 80 -talet har jag blivit lite kräsen om hur den skall vara. Därför beställer jag aldrig det i Grekland mer. Men det tog ungefär 2 timmar vill jag minnas att tillaga om man gör den rätt.

Eva L. hur gör du din? Jag har glömt receptet nämligen. Aubergine och potatis varvat med köttfärsen.

Karis moussaka såg riktigt god ut på bilden tycker jag!

/Marja
Svara med citat
  #17  
Gammal 2014-08-04, 11:21
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Låter himmelskt....jag hoppar över köttfärsen och gör mer av riktigt smakrik tomatsås . Riktig buffelmozarella eller fetaost smular jag i....Kanske inte "rumsrent" men gott!
TACK Eva!

Lissi
Svara med citat
  #18  
Gammal 2014-08-04, 12:02
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Lissi Visa inlägg
Låter himmelskt....jag hoppar över köttfärsen och gör mer av riktigt smakrik tomatsås . Riktig buffelmozarella eller fetaost smular jag i....Kanske inte "rumsrent" men gott!
TACK Eva!

Lissi

Takk fra meg og, Eva, jeg er sikker på at din Moussaka smaker kjempegodt
- men det tar t i d å lage den - det gjør det med den jeg bruker å lage og, derfor går det lang tid mellom hver gang

- og Lissi, om jeg ikke har en graviera eller kefalotiri med mye smak å ha i sausen, bruker jeg og litt fetaost i tillegg
Svara med citat
  #19  
Gammal 2014-08-04, 13:26
ErOgs avatar
ErOg ErOg är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 596
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Det verkar som om det är ytterst få som verkligen blivit magsjuka av mat i grekland, vilket säger en hel del om "grundkvalitén" på maten. Man tycker ju att några tavernor ibland borde "tabba sig"..?

Vi har endast vid ett fåtal tillfällen blivit besvikna/onöjda på maten i grekland och den gemensamma nämnaren har i alla fall varit läget:

Thassos-Potos vid stranden
Samos-Pythagorion utmed hamnpromenaden
Amorgos-Katapola nära färjekajen
Lefkas-Nidri lite trist rent generellt...

Dock tycker vi att det räcker med att bara gå något enstaka kvarter bort från turiststråken för att hitta de riktiga pärlorna!

Som kommentar till Hasse (hur dåliga tavernor kan överleva) så är det väl så att det inte behövs ett bra rykte (eller bra mat) för att få gäster om läget är riktigt bra och genomströmningen är god..?
Svara med citat
  #20  
Gammal 2014-08-04, 19:53
Marja Marja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2013
Ort: Västkusten
Inlägg: 333
Standard Sv: Dålig mat i Grekland?

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Tycker också att karis ser fin ut. Min moussaka gör jag ungefär så här.

Jag skalar auberginen lite med osthyveln men lämnar kvar en del av skalet. Skär den i långa skivor och saltar den lätt. Lägg gärna en tallrik över som press. Sedan hackar jag 1-2 gula lökar som jag steker i smör och olivolja. Steker sedan köttfärs som jag kryddar efter behag. Ca 1 tsk salt till 5 hg, kryddar med lite svartpeppar, paprikapulver, chilipulver,1 tsk senap eller två, några stänk soya, ca 1/2 kryddmått kryddpeppar och kanel. Kryddpepparen får inte dominera utan ska bara anas under kanelsmaken. Smaka av för bra resultat. Sedan värmer jag en burk krossade tomater som jag även lägger färska pärltomater i samt en vitlöksklyfta, 1 tsk råsocker och lite torkad basilika från Grekland. Kokar tomasåsen ett par minuter innan jag blandar den med köttfärsen och löken. Häller på 1 dl rött vin och låter såsen sakta koka ihop(reducerar). Den får puttra minst en halvtimme. Under tiden vänder jag auberginen som dragits ur på lite vätska i lätt vispad äggvita och steker den i smör och olivolja. Skalar sedan potatis som jag skivar saltar och steker lätt. Värmer en vitlöksklyfta i smöret som jag steker potatisen i men tar upp vitlöksklyftan innan jag lägger ner potatisen. Varvar sedan potatis, aubergin och köttfärs i en ungssäker smord form. Toppar med en mjölredd sås på knappt 3 dl mjölk och 2 msk vetemjöl. Smälter smöret innan jag rör ner mjölet och mjölken och låter såsen koka några minuter. Har lite riven muskot i såsen. Vispar ner 2 äggulor sedan såsen kokat klart. River sedan 2 dl Västerbottensost om jag inte har kefalotiri vilket jag nästan aldrig har. Gräddar sedan i ca 200 gr ungsvärme beroende på ugn minst en halvtimme. Oftast lite längre. Känn med provsticka.
Hoppas jag inte glömt något nu.

Eva
Tack snälla Eva L. för ditt moussaka recept!

Skall testa och det blir kanske en moussaka kväll snart i goda vänners lag. Hade glömt muskoten men inte kanelen.

/Marja
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 05:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT