![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Visst är det gott.
När vi kommer till Grekland i början av September brukar vi bl.a köpa apelsiner som det första vi gör pga att det är väldigt gott att ha med sig till stranden. Men hallå när mognar Apelsiner? Jag blev tvungen att gå in på nätet och Googla. Det finns olika sorters apelsiner och de mognar vid olika tidpunkter. Den sort som vi köper i September med div löv på är s.k Navels. I ena änden på apelsinen ser det ut som en navel. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Apelsiner är verkligen en favorit frukt.
Bra att veta att den typen av juicerpress du berättar om funkar bra. Fortsätt njuta av nypressade apelsiner och fina Kalymnos. // KR |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Ja, apelsiner av toppkvalitet är ytterligare en anledning till vara i Grekland även under den svalare årstiden! De kassar vi brukar få, räcker även till våra vänner och då frossar vi själva också. Eldriven citruspress har också varit till glädje. Skulle vi se att grekiska apelsiner (mot förmodan) finns i affären här i Sverige, köper vi genast. Aldrig israeliska!
Jag minns den vackra Vathydalen, fast då var det sommartid och för snart 30 år sedan. / Jannis |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Vi har plockat både apelsiner och clementiner på Naxos i november. Sååå goda!
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Skogis, de traditionella mandarinerna och apelsinerna som odlades överallt i Grekland var utpräglad vinterfrukt. Med turisternas önskemål om juice hela året började man odla till exempel Valencia som mognar sommartid. Det var diskussioner om det på sextiotalet när jag bodde i Grekland första gången. De träden är ju stora nu. Man började också med "sötmandariner" som man kallar allt som annars heter clementiner eller satsumas o.s.v
|
#6
|
|||
|
|||
![]()
Tack for lite historia om apelsiner i Grekland.
På hemsidan på Hebe (håller på med frukt) kan man läsa mer om citrusfrukter. På hösten börjar citrussäsongen på norra halvklotet. Om jag läser rätt så börjar apelsinsorterna att mogna med: Först Navels sedan Salustianas och sist Valencia. När det gäller småcitrus så kommer Satsumas först, mognar från September till November. Sedan kommer Clementiner som mognar från November till Mars. Sedan krånglar det till sig, ovanstående gäller norra halvklotet och när det inte mognar här så mognar det på södra halvklotet. Således går sorterna in i varandra beroende på växtplats. Ovanstående var väl lite fakta men egentligen så bryr man väl inte så mycket vilken sort det är om man får möjligheten att gå i apelsinlundar att plocka, äta apelsiner eller pressa till juice vilket måste vara smaskens. Jag får hålla mig till ICA om man skall kolla vilka sorter som finns. På ICA innehåller vissa apelsiner mest kärnor tycker jag, undrar vad denna sort heter. |
#7
|
||||
|
||||
![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() ![]() Här kan ni förresten se C-vitamin innehåll i olika grönsaker. Visserligen en tabell för marsvin, men ändå.. ![]() ![]() |
![]() |
|
|