![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Zucchini i någon form blir det helst som välkomstmåltid samt om möjligt ungsgratinerad fetaost på det sätt huset bjuder. Kanske en grekisk sallad eller bara ett fat med lite oliver. Självklar dryck till är vatten och ett glas retsina eller vitt vin.
Favoritmiddagen beror alldeles på vad huset bjuder men stifado, citronmarinerade kikärter, lever eller ungsbakadkyckling står högt på önskelistan samt naturligtvis ett par små förrätter. Gärna färska rödbetor, en bit getost, friterade cucchiniblommor och fava eller gigantes. Eva |
#2
|
|||
|
|||
![]()
All god mat ni skriver om får mig jättehungrig.
Men i år kommer den första måltid jag äter, på plats ute på öarna, vara frukost. Jag längtar efter att gå ner till närmaste affär och bageri och köpa färskt bröd, youghurt, melon, apelsiner... Sen sitta på balkongen och titta ut över havet och äta frukost och planera dagen. DET får mig att längta! Marianne 32 dagar kvar! |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Låter hur mysigt som helst!
Joppan Senast redigerad av inkfish den 2006-05-12 klockan 13:49. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
En spanakopita = spenat paj och en kall Milko är det första jag ser till att få!!
Sen middag har alltid svärmor klar killing med potatis gjort i ugn, oregano och citron! Beställning från barnen ![]() Camilla 29 dagar kvar till avfärd ![]() ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Aj då!!!
Efter nogsam genomläsning av samlade inlägg i ämnet må tillstås att jag mig mera udda än vanligt känna.... Alltså,, vi äter i princip aldrig Grekisk Sallad i övärlden, vare sig vid ankomst eller senare. Icke för att Hustrun ogilla salladen, nejdå. Haken är alltså att jag själv avskyr det mesta i grönsaksväg. Resultatet skulle då, vilket alla förstå, bli att jag genast knycker på mig all fetaost och Hustrun blir sittande där med en skål olivoljedrypande grönsaker...... Vi bruka i stället vid var ankomst till Grekland genast sätta oss ned på närmast belägna servering att där klyva en flaska eller ett krus Retsina med kryddstarka skorpor som tilltugg. Arne |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Faktiskt så håller jag med IngelaE, det första jag brukar trycka i mig är Tzatziki, bröd och en öl
![]() Ofta är detta vad jag äter till lunch! Men om jag ska berätta vad jag äter sen så blir det "Bekri Meze" på Hotell/restaurang Glaros i Kamari. Mamma i familjen lagar till denna läckerhet. Fläskkött kokt i vin med hennes hemliga kryddning. Om ni ätit Bekri Meze tidigare och det varit bara pepparstarkt så pröva hur det kan smaka när det är tillagat av en äldre grekisk kvinna med generationers matlagningskonst i blodet! Min bästa rätt alla kategorier i Grekland. MVH Yeasou ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Något medhavt? |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Men, om man efter dessa läckra kryddskorpor spörja, då komma genast ett dignande fat till bordet från ingenstans.... Någon debitering å nota för läckerheterna hava vi aldrig erfarit!! Skorporna tillverkas av det överblivna bröd vi alla turister påtvingas vid var måltid. Alltså brödet i den lilla korgen där ävenså besticken återfinnas kunna!!! (Serveringsavgiften) Arne |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Aha - det där torkade brödet som så när knäcker plomberna alltså? Då förstår jag.
Vad frågar ni efter då? |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Skorpor såklart!!! Uppstå språkförbistring då är det bara att börja knapra på bordskanten så snappa kyparna genast det hela!!!! Häpp!!!
Arne |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Tack för svar Arne ![]() ![]() ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Vad frågar ni efter då?[/QUOTE]
Mbaksimadia skulle jag fråga efter! Camilla |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Hur blir de kryddstarka? |
#14
|
||||
|
||||
![]()
När man gör av överblivet bröd skär man brödet i skivor, och brer på olivolja med olika kryddor. In i ugen ett tag som man sen stänger av och låter brödet / skorpa torka. Finns säkert massor av olika sett att göra av överblivet bröd men så här har jag lärt mig.
Sen görs ju skorpor som här hemma fast oftast är de fyrkantiga. Camilla |
#15
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE
Mbaksimadia skulle jag fråga efter! Camilla[/QUOTE] Hmm! Var det kanske dessa de hade smulat i den "Kalymniska salladen"? Jag visste inte riktigt, vad jag tyckte om denna rätt ![]() ![]() Ivi |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Förlåt,men nu tänker jag på när vi åker till Kalymnos igen
![]() När vi sitter i Mastihari och väntar på båten så blir det tzatsiki , bröd och en Myhtos ![]() Kommer jag till någon annan ö kan det variera. Riitta ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Måste bara tillägga att den godaste Stifadon jag ätit i Grekland fick jag på en restaurang på "Poros" en av de öar som jag troligtvis aldrig kommer att besöka en gång till! Restaurangen heter eller i alla fall hette då "Snigeln" kommer just nu inte på hur det uttalas eller skrivs på grekiska! Men god var den i alla fall. Stifadon på Poros är det enda positiva minnet jag vill spara därifrån!
MVH UffeYeasou ![]() |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Någon sade spanakopitta och jag måste instämma. En gyros ligger också bra till
![]() |
![]() |
|
|