![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Masse |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Kalimera!
Satt och snöade in på olika olivoljor, och det slutar med att det blir en ny dunk på Happy Olive. Priserna har inte stigit sen föra dunken, men väl begäret efter olivolja efter era poster ![]() Just det förbrukningsdatum, 2 år efter skörden. Bör stå på flaskan/dunken! Såg att man också ska kolla efter surhetshalten, ju lägre desto bättre, många andra sorter jag kikade på hade exakt 0,8 % , så Happy Olive vann. (0,2 - 0,4. %. ) Den tidiga skörden som är deras konkurrensfördel verkar gynnsam ur flera synvinklar: Näringsinnehåll (100ml) i Happy Olives olja: Skördeperiod: Oktober-November 2023 Skördeområde (PDO) : Apokoronas, Kreta Olivsort: koroneiki Kategori: Extra virgin - jungfruolja (EVOO) Surhet: 0,2-0,4% (måste vara under 0,8% i EVOO-olja) /Getpinglan |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Jag får nog ta en titt på Happy Olive, jag med! Just sorten koroneiki är jag förtjust i och det där med surhetsgraden och förbrukningsdatum fick jag också lära mig tidigt av personen med olivträdskunskaperna. Tyvärr kan en del butiksinnehavare i Grekland bli lite irriterade när jag "gräver" längst in på hyllan för att hitta färskaste oljeflaskan. De vill ju sälja det äldsta först
![]() Förr släpade vi (gubben!) hem 4 liters dunkar i handbagaget.... tungt var det....... Nu förhindrar flygbestämmelserna sådana excesser...... Catlady, "olivoljeberoende" sedan länge............ PS: finns det någon godare potatis än den som är friterad i olivolja?? Ok, tid tar det och lite meckigt är det med temperatur och sånt men så GOTT.... ![]() Senast redigerad av Catlady den 2024-03-10 klockan 18:12. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Catlady, när man blir "olivoljeberoende" blir man tydligen också lite bananas.
![]() ![]() / Anne ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Har nog varit lite
![]() ![]() Catlady, alltid lite "knäpp" ......... ![]() ![]() Senast redigerad av Catlady den 2024-03-11 klockan 18:46. |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Köpte idag en halvliter från Elidia på Kreta som kostade 149 kr. Har inte smakat ännu. Det står inget om surhet på flaskan. Ska goggla.
|
#8
|
|||
|
|||
![]()
Har idag beställt 3 l olivolja från Happy Olive på Kreta.
Kerstin |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Vad roligt olivoljan från södra Grekland flödar häråt!
![]() Idag fick jag hem min dunk Happy olive oil ![]() Kali orexi, nu blir det lammfärsbiff stekt i olivolja! /Getpinglan. 🐐🛎️ |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Getpinglan |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Men lammfärsbiffar! Jag blev väldigt sugen. ![]() ![]() / Anne ![]() ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Happy Lördag! Getpinglan 🐐🛎️ |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Tack för inspirationen Getpinglan!
![]() ![]() / Anne ![]() som tycker väldigt mycket om citron i matlagning. |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sanningen att säga så stekte jag i den gamla olivoljan först ![]() Älskar 💛 också citron i allt, så det där med 🍋 citronpotatis var nytt för mig. Och citronolivoljekaka! Såg igår en helsidesannons i DN för recept på cheescake med persika. Helsidesannons, vad kostar inte det, men det var såklart reklam för Del Montes inlagda persikor. Blev sugen förstås. Men jag vet något ännu bättre, kakor med citron! 🍋🍋🍋 Vet att det finns färdigblandade olivoljor med citron, och man borde kunna blanda sin egen olivolja med citron, gör du det Alala? Getpinglan 🐐🛎️ |
#17
|
|||
|
|||
![]()
Jag läste någonstans att priserna på olivolja förväntas sjunka nu på grund av bättre skördar (framförallt i Spanien). Är det någon som har märkt att det har blivit billigare?
|
#18
|
|||
|
|||
![]()
Nej, tyvärr inte än, Dag.
Och jag undrar om olivoljan (som de flesta andra varor) kommer att gå ner i pris.....? Om en råvara, på grund av tex bättre tillgång, går ner i pris hos producenten kommer det sällan konsumenten till del eftersom alla mellanhänder vill tjäna pengar! Så, eftersom vi vanliga konsumenter har betalat det högre priset så tycker mellanhänderna att det är bra så, varan säljer ändå....... Mao, varför ska de sänka priset?? Det värsta är att producenterna får mindre betalt och vi konsumenter får fortsätta att betala det högre priset. Någonting är väldigt skevt i vår handel!! Mellanhänderna är de som vinner på det hela!! Dessutom har det gått "mode" i att i smyg minska förpackningarna och behålla ursprungspriset i tron och hoppet att vi konsumenter inte ska märka det..... Ruffel och båg, hela vägen igenom med undantag för producenterna (de flesta i alla fall) och konsumenterna. Det är ju sällan producenterna numera levererar i "färdig förpackning". Catlady 🐈, ilsken på "mellanhänder" som fördyrar varor för egen vinning.......... Senast redigerad av Catlady den 2025-02-27 klockan 20:15. |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Catlady, håller med dig, men bara delvis. Mellanhänderna behövs också för att vi konsumenter skall få tillgång till varorna. Och att de tjänar pengar på det är ju en nödvändighet. Det är många av oss som får vår levesbröd på det. Det är så det fungerar. Om det sen är frågan om skurkar är det naturligtvis en annan sak.
Men när det gäller olivolja är det främst kvaliteten man skall ha koll på. Och då brukar det inte vara billigt. I Spanien t.ex finns det stora, intensiva odlingar och sådana oljor brukar man, enligt vad jag har förstått, blanda med andra oljor och de blir då "supermarketoljor", sådana som säljs av t.ex. kända italienska märken. Men om du köper t.ex. "Happy Olive" får du en olja som kommer från småodlare på Kreta. Då får odlarna ett bättre pris, men även i detta fall behövs det en mellanhand och det är det finska företaget som sköter om importen till Finland och de säljer även till Sverige. Att denna mellanhand också behöver tjäna något är ju en självklarhet för att det hela skall fungera. Sen har jag här hos mig en liten butik som säljer varor från olika små företag och hennes pris på Happy Olive är typ 4 € högre än från Happy Olives nätbutik. Jag pratade med henne om detta och hon sa att hon bara måste ha ett högre pris på att tjäna något på det. Och så är det ju. Det här med att priset inte sänks även om priset på råvaran skulle ha gått ner kan jag nog hålla med om. Men det är bara om produkten säljer bra trots priset. Om försäljningen går dåligt och om det finns tillräckligt med konkurrens då går priserna ner. Men summa summarum, satsa på en olivolja av god kvalitet och då skall den helst komma direkt från odlaren, eller åtminstone från samma område, utan att ha blandats med andra oljor. Vill man läsa lite om olivolja kan man göra det här: https://www.happyolive.se/ / Anne ![]() ![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Är så glad att jag fått detta tips.
![]() ![]() ![]() Tre skördar - tre dunkar har vi beställt, om inte fler. Bästa tips på olivolja jag fått! Den gröna Oljan från Happy Olive är värd sitt pris, alla andra oljor bokstavligt bleknar i jämförelse (gula). De där olika slattarna från grekiska olivträd som säljs som"italiensk olivolja" är förstås billigare, men hur är då kvaliteten? |
![]() |
|
|