Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2024-06-14, 06:36
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 830
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
På tal om Fedons recept så lade en Monica här på Kalimera in ett recept på "Fedons kyckling med ungsbakad citronpotatis". Det var ett antal år sedan och jag printade ut receptet och lagar den alltid då och då. Blir väldigt gott! Så jag tackar Monica som tyvärr inte tycks vara aktiv här längre.

Getpinglan, har du något favoritrecept från Fedons bok?


/ Anne
Kul med Kalymnos- Monicas recept. Jag saknar henne också här?!

Det jag omedelbart tänker på är Fedons recept med gigantes, alltså stora vita bönor. Som jag gör i en modifierad "snabbmatsversion" som går på nolltid. Det som är det fiffiga numera att färdigkokta bönor går att köpa, och jag brukar således ha bl a stora vita bönor i tetrapack hemma. Bönorna gifter sig fint med dill och koriander, vitlök och krossade tomater. Servera med ris och middagen är klar efter några minuters puttrande.

Finns fler fina recept i Fedons grekiska förstås på traditionella rätter som moussaka m m som man kan göra en aning "lättare" om man vill. Det som är så härligt med boken är ju det stora formatet och bilderna och det grekiska språket som han införlivar i alla rätternas originalnamn på grekiska, kanske en historia bakom osv. Hans grekiska bakgrund och också det hälsosamma perspektivet som läkare ger en extra dimension tycker jag. 🥦🫒🥬🫑🥑🍋🍉

/Getpinglan
🐐🔔
Svara med citat
  #2  
Gammal 2024-06-14, 09:57
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 083
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Vad gäller tidningar/böcker etc, så är det mycket digitalt nuförtiden. Men INTE kokböcker! För det första så släcks ipad/iphone skärmen titt som tätt (ja, jag vet man kan ändra, men det tänker man inte på då). Och för det andra, så kan man vara lite kladdig på händerna av matlagninge, så att fippla med en touchskärm är inte optimalt i det läget. Då är det bättre att kokböckerna får lite matfläckar här och där.

/Netwolf
Svara med citat
  #3  
Gammal 2024-06-14, 13:44
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 060
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Getpinglan Visa inlägg
Kul med Kalymnos- Monicas recept. Jag saknar henne också här?!
Såvitt jag vet har hon flyttat hem till Sverige igen. Hon skulle i alla fall göra det.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2024-06-15, 06:16
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 398
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Getpinglan Visa inlägg
Kul med Kalymnos- Monicas recept. Jag saknar henne också här?!

Det jag omedelbart tänker på är Fedons recept med gigantes, alltså stora vita bönor. Som jag gör i en modifierad "snabbmatsversion" som går på nolltid. Det som är det fiffiga numera att färdigkokta bönor går att köpa, och jag brukar således ha bl a stora vita bönor i tetrapack hemma. Bönorna gifter sig fint med dill och koriander, vitlök och krossade tomater. Servera med ris och middagen är klar efter några minuters puttrande.

/Getpinglan
🐐🔔
Monica som lade ut Fedons recept är nog en annan Monica. Och jag saknar också Monica P, det var alltid så intressant att läsa om hennes vardag på Kalymnos.

Tack för tips om "snabbgigantes" lätt som en plätt alltså, även om jag inte gillar koriander... Finns förresten kycklingreceptet i den bok du har hemma?

Citat:
Ursprungligen postat av Netwolf Visa inlägg
Vad gäller tidningar/böcker etc, så är det mycket digitalt nuförtiden. Men INTE kokböcker! För det första så släcks ipad/iphone skärmen titt som tätt (ja, jag vet man kan ändra, men det tänker man inte på då). Och för det andra, så kan man vara lite kladdig på händerna av matlagninge, så att fippla med en touchskärm är inte optimalt i det läget. Då är det bättre att kokböckerna får lite matfläckar här och där.

/Netwolf
Just precis så är det! Funkar inte att titta från skärmen i köket. Mina händer är allt som oftast oljiga, olivoljiga. Nä, jag har ett lite gammaldags system med att jag printar ut intressanta recept och har dem i en mapp. Sen så bläddrar jag i den när jag behöver inspiration. Om jag måste titta från skärmen måste jag göra det i förväg och sen bara snabbtitta om jag behöver. Med rena händer. Så jag gillar kokböcker, men jag är också ganska så krävande när det gäller dem. Men att sitta och läsa och titta i en intressant kokbok är ju ett stort nöje.

/ Anne
Svara med citat
  #5  
Gammal 2024-06-29, 09:41
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 830
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg

Tack för tips om "snabbgigantes" lätt som en plätt alltså, även om jag inte gillar koriander... Finns förresten kycklingreceptet i den bok du har hemma?

/ Anne
Glömde svara på denna fråga Anne, och ja, det finns i Fedons grekiska under titeln "Grekisk kyckling med ugnsbakad citronpotatis". Har du kvar det, eller vill du ha det igen?

Med tanke på trådstartens innehåll, var tre av Sara Bergs recept från nya kokboken Grekisk mat publicerade i gårdagens DN: Ugnsbakad fetaost, Kycklinggryta med orzo, samt Mjölkpaj.

Kanske finns det på DN.se digitalt för de som är mer moderna än jag, som ännu har papperstidningen...

/Getpinglan
🐐🔔
Svara med citat
  #6  
Gammal 2024-06-29, 10:04
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 830
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Här kommer ett recept av Sara Berg (2024) ur "Grekisk mat" (Natur & Kultur) publicerat i DN 28 juni. Antar att det är ok att vidarebefordra detta smakprov, sedan kanske man får aptit på att köpa boken?

"Kycklinggryta med orzo

En version av giouvétsi, en gryta gjord på kyckling. Du kan använda en liten hel kyckling som styckas i portionsbitar, men jag tycker det blir bättre med kycklinglår – så slipper man de tråkiga bröstbitarna som annars lätt blir torra.

Gryta:
600 g kycklinglår med ben
3 msk + 2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vitt vin
7 dl vatten
1⁄2 tsk nymald svartpeppar
1⁄2 msk salt
1 zucchini, grovriven
300 g orzo (en pastasort formad som gryn)
1 citron, finrivet skal + pressad saft
1⁄2 dl hackad persilja
Till servering:
50 g riven kefalotyri, pecorino, fetaost eller ricotta salata

1. Hetta upp 3 msk olivolja i en gryta och bryn kycklingen runtom. Lägg åt sidan.

2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i samma gryta några minuter. Lägg tillbaka kycklingen och häll över vinet. Låt det koka ner till hälften. Tillsätt vatten, peppar och salt och låt koka 30 minuter under lock.

3. Rör ner zucchini och orzo och låt koka utan lock ytterligare 15 minuter, eller tills orzon är klar. Rör om då och då. Var inte orolig om grytan känns lös, orzon sväller när den får stå en stund. Blanda ner citronskal och persilja, och smaka av med citronsaft och salt.

4. Servera med lite riven ost."

Läs mer: Enkla hemligheten bakom att laga god grekisk mat – tre recept. (Finns på dn.se betalversionen)

/Getpinglan
🐐🔔
Svara med citat
  #7  
Gammal 2024-06-30, 05:31
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 398
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Getpinglan Visa inlägg
Glömde svara på denna fråga Anne, och ja, det finns i Fedons grekiska under titeln "Grekisk kyckling med ugnsbakad citronpotatis". Har du kvar det, eller vill du ha det igen?

/Getpinglan
🐐🔔
Yep! Det receptet har jag. Brukar bli gott.

/ Anne
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT