![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Det jag omedelbart tänker på är Fedons recept med gigantes, alltså stora vita bönor. Som jag gör i en modifierad "snabbmatsversion" som går på nolltid. Det som är det fiffiga numera att färdigkokta bönor går att köpa, och jag brukar således ha bl a stora vita bönor i tetrapack hemma. Bönorna gifter sig fint med dill och koriander, vitlök och krossade tomater. Servera med ris och middagen är klar efter några minuters puttrande. Finns fler fina recept i Fedons grekiska förstås på traditionella rätter som moussaka m m som man kan göra en aning "lättare" om man vill. Det som är så härligt med boken är ju det stora formatet och bilderna och det grekiska språket som han införlivar i alla rätternas originalnamn på grekiska, kanske en historia bakom osv. Hans grekiska bakgrund och också det hälsosamma perspektivet som läkare ger en extra dimension tycker jag. 🥦🫒🥬🫑🥑🍋🍉 /Getpinglan 🐐🔔 |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Vad gäller tidningar/böcker etc, så är det mycket digitalt nuförtiden. Men INTE kokböcker! För det första så släcks ipad/iphone skärmen titt som tätt (ja, jag vet man kan ändra, men det tänker man inte på då). Och för det andra, så kan man vara lite kladdig på händerna av matlagninge, så att fippla med en touchskärm är inte optimalt i det läget. Då är det bättre att kokböckerna får lite matfläckar här och där.
![]() /Netwolf |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Såvitt jag vet har hon flyttat hem till Sverige igen. Hon skulle i alla fall göra det.
|
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Tack för tips om "snabbgigantes" lätt som en plätt alltså, även om jag inte gillar koriander... ![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Med tanke på trådstartens innehåll, var tre av Sara Bergs recept från nya kokboken Grekisk mat publicerade i gårdagens DN: Ugnsbakad fetaost, Kycklinggryta med orzo, samt Mjölkpaj. Kanske finns det på DN.se digitalt för de som är mer moderna än jag, som ännu har papperstidningen... ![]() /Getpinglan 🐐🔔 |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Här kommer ett recept av Sara Berg (2024) ur "Grekisk mat" (Natur & Kultur) publicerat i DN 28 juni. Antar att det är ok att vidarebefordra detta smakprov, sedan kanske man får aptit på att köpa boken?
"Kycklinggryta med orzo En version av giouvétsi, en gryta gjord på kyckling. Du kan använda en liten hel kyckling som styckas i portionsbitar, men jag tycker det blir bättre med kycklinglår – så slipper man de tråkiga bröstbitarna som annars lätt blir torra. Gryta: 600 g kycklinglår med ben 3 msk + 2 msk olivolja 1 gul lök, finhackad 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 dl vitt vin 7 dl vatten 1⁄2 tsk nymald svartpeppar 1⁄2 msk salt 1 zucchini, grovriven 300 g orzo (en pastasort formad som gryn) 1 citron, finrivet skal + pressad saft 1⁄2 dl hackad persilja Till servering: 50 g riven kefalotyri, pecorino, fetaost eller ricotta salata 1. Hetta upp 3 msk olivolja i en gryta och bryn kycklingen runtom. Lägg åt sidan. 2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i samma gryta några minuter. Lägg tillbaka kycklingen och häll över vinet. Låt det koka ner till hälften. Tillsätt vatten, peppar och salt och låt koka 30 minuter under lock. 3. Rör ner zucchini och orzo och låt koka utan lock ytterligare 15 minuter, eller tills orzon är klar. Rör om då och då. Var inte orolig om grytan känns lös, orzon sväller när den får stå en stund. Blanda ner citronskal och persilja, och smaka av med citronsaft och salt. 4. Servera med lite riven ost." Läs mer: Enkla hemligheten bakom att laga god grekisk mat – tre recept. (Finns på dn.se betalversionen) /Getpinglan 🐐🔔 |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
![]() |
|
|