![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Då min man drabbades av en ursinnig hosta tillbringade vi tio dagar mer eller mindre på hotellrummet, vilket gjorde att vi åt ett flertal luncher och middagar ”hemma”.
Köksdelen består av: skåp, kylskåp, diskbänk, två spisplattor, liten avställningsyta, allt inom en armlängd avstånd. Första dagen blev det grekisk sallad, bröd och tsatsiki. Dagen efter skinka/fétaostpaj från bagaren. Några dagar senare blev det något vi planerat äta längre fram, nämligen matjessill med potatis och ägghalvor. Då vi bara har en kastrull kokade jag först äggen därefter potatisen, och under tiden den kokade lade jag matjessillen tillsammans med spadet i en djup tallrik, överst ägghalvorna. Tallriken ställde jag sen på den kalla spisplattan då enda avställningsytan var upptagen av vattenkokaren. När potatisen kokat upp vred jag ner värmen från 6:an till 5:an och fortsatte hacka rödlök. Då plötsligt ser jag hur ägghalvorna började kränga likt båtar på ett mörkt stormigt hav. Hjärnan registrerar: det är inte möjligt. ![]() - Har du blandat i vatten frågade min man då jag några minuter senare ställde fram tallriken. - Hälften av fiskarna måste ha smält sade jag, därav soppan. De enda vi lyckades fiska upp var små mumifierade bitar. Det lär dröja innan jag kommer att längta efter matjessill. Däremot surströmming … ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Hahaha..ja det är en konst att laga mat i miniköken!
Miniplatta med minikastrull med plats för 2 ägg på höjden. Tar minst 20 minuter. Stor stekpanna på liten platta där man får centrera maten för att den ska stekas. Sist fanns det ingen vattenkokare utan kaffebryggare, när jag bara hade pulverkaffe med mig ![]() ![]() Man står ut med det mesta när man är i Grekland. /Kajja ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Tack Sjöborren för detta häftiga tips inför stundande Midsommar.
Kokt matjessill!!!! Så kul när man hittar nya sätt att utveckla vår svenska gastronomi! Är dock lite tveksam. Kör nog hellre sillen kylskåpskall. Och vid närmare eftertanke ..... jag kokar nog inte surströmmingen heller. Men tack för tipset! Men om det blir surströmming över så kan ju "SurströmmingsJanson" vara ett alternativ med det som blev kvar dan efter. Hoppas att maken är återställd och ni kan njuta riktig grekmat igen! Masse |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Trots den lilla köksdelen har vi både en ”riktig” kastrull och stekpanna anpassad efter spisplattan.
Masse! Surströmmings-Jansson ![]() Självklart kommer det bli någon form av sill på midsommarafton - kommer hem dagen innan - dock inte kokt. ![]() Det är kanske lite som att svära i kyrkan; även om vi älskar grekisk mat kan det bli lite för mycket, lite enformigt i längden. Det är då vi tar fram burken med matjessill. ![]() |
![]() |
|
|