![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Däremot är principen för tillagning densamma - låg värme och lång tid, vilket ger mycket mört kött och väldigt lite spill! |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Vin høres jo mye bedre ut en papir! Lager man saus av vinen etterpå, kanskje? Jeg venter i spenning på oppskriften!
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Lunchdax och receptet har kommit. Men det kräver liiite mer tid än jag har just idag...
![]() Gissa om jag blir hungrig!!! Skedalamm 6-8 portioner 1 lammstek med ben, 1,5 – 2 kg 5 stora vitlöksklyftor 4 msk olivolja 2 tsk salt 2 krm vitpeppar 2 dl skurna blandade färska grönsaker/rotfrukter, t ex morot, selleri, palsternacka, purjolök 2 medelstora lökar, skurna i klyftor 1 kvist rosmarin 8 blad salvia 10 aprikoser (jag antar att hon brukar ta torkade, det finns ju inte färska i Norrbotten vid nyår... ) 75 cl rödvin 4 dl crème fraiche ½ oxbuljongtärning ev 1-2 msk soja Sätt ugnen på 150 grader. Dela vitlöksklyftorna på längden. Gör små fickor i köttet med en vass kniv och tryck in vitlöksklyftorna, jämt fördelat över steken. Gnid in steken med 2 msk olivolja. Bryn steken runt om i en stekgryta i ca 1 msk olivolja. Salta och peppra. Ta upp steken. Fräs grönsakerna/rotfrukterna lätt i grytan i 1 msk olivolja. Lägg tillbaka steken i grytan. Tillsätt löken, rosmarin, salvia, aprikoser och 2,5 dl rödvin. Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen. Steken ska stå i ugnen i 5 timmar. Ös köttet varje timme med 2 msk crème fraiche och 3 msk rödvin. Lyft av locket efter 4 timmar och tillsätt resten av vinet samt 1,5 dl crème fraiche. Stek ytterligare 1 timme. Ta upp steken och lägg den på ett ugnssäkert fat. Täck den med aluminiumfolie. Sänk ugnsvärmen till 50 grader och ställ in fatet tills det övriga är klart. Sås: Skrapa stekgrytan med grönsakerna och spadet. Passera genom en finmaskig sil. Skumma bort eventuellt fett. Häll tillbaka det passerade spadet i grytan och ställ den på en platta. Tillsätt resten av crème fraichen. Smaka av med buljongtärningen och, om så behövs, sojan. Koka upp under kraftig vispning. Servera steken med sked. Den är så mör att det går bra, därav namnet! Tillbehör: kokt eller stekt potatis, såsen och en grönsallad med tomater och strimlad lök. Eller varför inte tzatziki och grekisk sallad. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Våran farmor vore inte våran farmor om hon inte också skickade med ett bonusrecept
![]() Marinerad lammstek 5-6 portioner 1 lammstek, 1,2-1,5 kg Till marinaden: 75 cl rödvin 50 gram rotselleri i små tärningar ½ morot i något större kuber 8 enbär, lätt krossade 1 kvast timjan 2 smulade lagerblad Blanda marinaden. Lägg steken i lämpligt kärl och häll marinaden på den. Låt stå i 3-6 timmar. Vänd den då och då om marinaden inte täcker. Ta upp köttet och torka av det. Spara marinaden. Salta och peppra steken och lägg den på ett galler i en långpanna. Stek i nedre delen av ugnen i 225 grader i 40 minuter om den vägde 1,2 kg och 45-50 minuter om den vägde 1,5 kg. Ta ut steken och slå in den i aluminiumfolie för att efterstekas i 15-20 minuter. Skär köttet i tunna skivor. Sås: Sila marinaden och koka ihop utan lock. Klicka ner lite smör mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Senast redigerad av Elisabet den 2007-01-22 klockan 12:44. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Tusen takk, Elisabet!
Dette blir godt! Hils så mye til farmor ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Tack, tack, detta må prövas så fort som möjligt! Sitter och dreglar nu... kurr i magen!
Smakar köttet "lamm" efter så lång lagningstid med vin och kryddor? |
![]() |
|
|