![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Här kommer rec. på baklava:
Baklava Ca. 32 bitar Påminner om wienerbröd men hundra gånger så gott. ½ kilo (1 paket) phillodeg 2 dl mandlar 125 gram smör 1 msk socker 1 msk kanel Sockerlag: 3 dl socker 3 msk honung 2 dl vatten Du behöver: Plastpåse, kavel, skärbräda Liten kastrull Måttsats Pensel Långpanna Bakplåtspapper Vass kniv Grytunderlägg 1. Ta ut phillodegen en halv timme innan du börjar. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Krossa mandeln med hjälp av plastpåsen, kaveln och skärbrädan. Smält smöret på svag värme. Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. 3. Dela phillodegsbladen så att de passar i långpannan, blöt och vrid ur en ren kökshandduk och lägg över degbladen så att de inte torkar. 4. Ta ett blad i taget, de är väldigt ömtåliga men det gör inget om de går sönder lite, det är bara att pussla ihop. Lägg ett blad i långpannan, pensla med smält smör och lägg och lägg på ett blad till. Fortsätt lägga ett blad i taget och pensla tills du har sex blad lager i pannan. Strö över ett tunt lager nötter och lägg på blad igen och pensla. 5. Fortsätt lägga blad för blad, det ska vara två blad emellan varje nötlager. Avsluta med sex blad med smör emellan och en pensling smör högst upp. 6. Skär kakan i trekanter med en vass kniv. Sätt in hela kakan i ugnen i 35-40 minuter, den ska bli gyllenbrun på ytan. 7. Under tiden gör du sockerlagen. Häll vatten, socker och honung i en kastrull. Låt allt koka upp på medelhög värme, sänk värmen och låt det puttra lite i 15 min. Ta av kastrullen från plattan. 8. När kakan är färdig i ugnen, ta ut den och ställ den på två grytunderlägg så den står stadigt. Häll över sockerlagen, lite i taget. 9. Låt kakan stå och svalna i 1-2 timmar innan du skär upp bitarna och serverar! Kakan håller sig i kylskåpet i flera dagar. Men ät den gärna rumsvarm då den är godast! |
|
|