Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #2  
Gammal 2007-06-08, 16:05
Siri As avatar
Siri A Siri A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2007
Inlägg: 1 648
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Här kommer rec. på baklava:


Baklava
Ca. 32 bitar

Påminner om wienerbröd men hundra gånger så gott.

½ kilo (1 paket) phillodeg
2 dl mandlar
125 gram smör
1 msk socker
1 msk kanel

Sockerlag:
3 dl socker
3 msk honung
2 dl vatten

Du behöver:
Plastpåse, kavel, skärbräda
Liten kastrull
Måttsats
Pensel
Långpanna
Bakplåtspapper
Vass kniv
Grytunderlägg

1. Ta ut phillodegen en halv timme innan du börjar.
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa mandeln med hjälp av plastpåsen, kaveln och skärbrädan.
Smält smöret på svag värme.
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan.

3. Dela phillodegsbladen så att de passar i långpannan, blöt och vrid ur en
ren kökshandduk och lägg över degbladen så att de inte torkar.

4. Ta ett blad i taget, de är väldigt ömtåliga men det gör inget om de går
sönder lite, det är bara att pussla ihop. Lägg ett blad i långpannan, pensla
med smält smör och lägg och lägg på ett blad till. Fortsätt lägga ett blad
i taget och pensla tills du har sex blad lager i pannan. Strö över ett tunt
lager nötter och lägg på blad igen och pensla.

5. Fortsätt lägga blad för blad, det ska vara två blad emellan varje nötlager.
Avsluta med sex blad med smör emellan och en pensling smör högst
upp.

6. Skär kakan i trekanter med en vass kniv. Sätt in hela kakan i ugnen i 35-40
minuter, den ska bli gyllenbrun på ytan.

7. Under tiden gör du sockerlagen. Häll vatten, socker och honung i en
kastrull. Låt allt koka upp på medelhög värme, sänk värmen och låt det
puttra lite i 15 min. Ta av kastrullen från plattan.

8. När kakan är färdig i ugnen, ta ut den och ställ den på två grytunderlägg så
den står stadigt. Häll över sockerlagen, lite i taget.

9. Låt kakan stå och svalna i 1-2 timmar innan du skär upp bitarna och
serverar! Kakan håller sig i kylskåpet i flera dagar. Men ät den gärna
rumsvarm då den är godast!
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 21:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT