![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
I Katapola, Amorgos, prövade jag ett par nya rätter som jag aldrig ens vetat vad de är.
Den ena var kavourmas, på det fina ouzeriet/båtkontoret (!) Nautilia med fantastisk atmosfär. Så vitt vi förstod var de små hårda knorvlarna på tallriken stekt, kryddat fläskkött med en hel del fett. Men väldigt gott, åtminstone första gången vi åt det, då var det rejält sting i kryddningen. Den andra rätten var patatato på Psaropoula som hamnat lite i skuggan av Bytzentsos på Xilokeratidisidan men som har minst lika bra mat. Rejält grekkäk. Patatato visade sig vara stora bitar av get och potatis i tomatsås - jättegott även det. Nu är det väl som vanligt, att båda rätterna kan lagas på olika sätt. Nån som känner igen dem? |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Fläsköttet har jag smakat, inte riktigt min grej numera för fett. Stora bitar av get i olika såser serverat med stora bitar av potatis har jag ätit många gånger i Grekland. Säger bara mums.
Eva |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Patatato ska tydligen vara lokal specialitet för Amorgos, eller åtminstone för den delen av Kykladerna. Fast det verkar rätt vanligt att öar gör anspråk på vissa maträtter som i själva verket finns överallt, ibland under andra namn.
T ex verkar dakos i Kykladerna vara det samma som koulouria på Karpathos (skorpbitar med smulad feta, tomat och olivolja i en rätt mysko blandning). |
![]() |
|
|