Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-06-01, 09:51
marianneg marianneg är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2007
Inlägg: 11
Standard Mat och dryck

Hej!
Har inte varit i Grekland på 20 år och ska snart åka dit med min familj. När jag var där sist skulle man i princip akta sig för det mesta, vattnet förstås men även färsk frukt, grönsaker och framför allt glass (som jag älskar).
Är det fortfarande likadant?
Tacksam för svar.
Marianne
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-06-01, 10:03
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Mat och dryck

Jag reste till Grekland första gången 1979 och har aldrig aktat mig för någonting sådant - särskilt inte vattnet! Det har heller aldrig funnits några rekommendationer att göra det.

Om frukt och lösglass har jag ibland hört folk säga att man inte ska äta det, men jag anser att det bara är okunnigt snack. Risken är inte - och har aldrig varit - större där än här att det ska bli bakterier i sådant.

Om jag ser frukt som verkar ha legat länge i solen, så brukar jag inte köpa den eftersom den kan ha blivit för mjuk för min smak då, men det ser man sällan.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-06-01, 10:08
Kastass avatar
Kastas Kastas är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Ort: Östersund
Inlägg: 714
Standard Sv: Mat och dryck

Har rest till Grekland i många år nu. Vatten köper vi på flaska . Frukten tvättar jag som jag gör här hemma.Och glass älskar jag äter den även i Grekland.Har aldrig varit dålig där nere./mvh kastas
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-06-01, 11:30
Nektarias avatar
Nektaria Nektaria är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Bandhagen
Inlägg: 769
Standard Sv: Mat och dryck

Har just kommit hem från 2 veckor på Kreta. Vi har varit där massor av gånger och aldrig blivit sjuka varken av vatten, glass, grönsaker eller något annat.
Däremot är dricksvattnet där ur kranen inte någon höjdare kanske beroende på klorering och temperatur (det går ju inte att få kallt som här hemma).
Jag dricker ibland vatten som hämtats från bergen som är jättegott!

PS. Vilka två veckor, inte ett moln på himlen! DS.

Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-06-01, 11:34
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Mat och dryck

Jag reste till Grekland första gången i slutet av 70-talet och det har aldrig funnits några speciella rekommendationer. Frukt sköljer ni naturtligtvis som vi alltid gör här hemma. Om du kan dricka vattnet eller bör köpa det på flaska beror på vilken ö du ska besöka. På Folegandros kommer vattnet i tank och det går att använda till matlagning etc men lokalbefolkningen dricker det inte. På Santorini är det bräckt och smakar därför inte gott medan det på Kreta nästan alltid är underbart gott.

Jag fick salmonella på Karpathos för några år sedan men det hade jag lika gärna kunna fått här hemma. Känner aldrig av några bakteriefloraförändringar när jag besöker Grekland och jag äter allt inkl glass.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-06-01, 18:24
marianneg marianneg är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2007
Inlägg: 11
Standard Sv: Mat och dryck

Tack så mycket! Det låter härligt!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-06-01, 20:50
Zanéts avatar
Zanét Zanét är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2005
Ort: Öland/Nea Apollonia
Inlägg: 2 103
Standard Sv: Mat och dryck

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Jag reste till Grekland första gången 1979 och har aldrig aktat mig för någonting sådant
Kan bara instämma. Köper heller nästan aldrig vatten förutom vid tavernabesöken där vi alltid får vatten på flaska. Enda gången jag köper är när vi ska köra lite längre sträckor med bilen. Frukt och grönsaker sköljs av som man gör här hemma. När det gäller glass finns ej heller några restriktioner, t o m GB Glace säljs i Grekland.

Ät, njut och var inte rädd för att prova på den grekiska husmanskosten eller att beställa in flera smårätter tillsammans med ouzo, s k ouzomezé

//Zanét
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-06-01, 20:55
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Mat och dryck

Citat:
Ursprungligen postat av Zanét Visa inlägg
När det gäller glass finns ej heller några restriktioner, t o m GB Glace säljs i Grekland.
Jag aktar mig inte för någonting speciellt vad det gäller maten, äter tom grillade majskolvar, vilket dröjde några besök innan jag vågade mig på.
Var det inte förra året eller året innan det var skriverier om att en del av GB Glaces sorter tillverkas i Grekland och fraktas hit?
// Helén
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-06-01, 21:05
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Mat och dryck

Bakterierisken när det gäller glass handlar inte om GB eller andra märken av pinnar och strutar som är färdigpaketerade på fabrik och inte öppnas innan man äter dem.

Det gäller "kulglass", mjukglasss och liknande som ligger i öppna förpackningar. Då finns en risk att det utvecklas bakterier, men det är lika stor i Sverige som i andra länder. Det finns glassbarer i Sverige som inte har blivit godkända vid bakteriekontroller.

Det finns säkert sådana i Grekland också, men det är större hälsorisk att passera en trafikerad gata än att äta sådan glass!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-06-01, 21:05
Zanéts avatar
Zanét Zanét är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2005
Ort: Öland/Nea Apollonia
Inlägg: 2 103
Standard Sv: Mat och dryck

Citat:
Ursprungligen postat av Hellen Visa inlägg
Var det inte förra året eller året innan det var skriverier om att en del av GB Glaces sorter tillverkas i Grekland och fraktas hit?// Helén
Mmmm, majskolvar som är så gott...

Har också för mig att jag hört samma som du och det är ju egentligen inte så märkligt heller för den delen

//Zanét
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-06-01, 21:10
Zanéts avatar
Zanét Zanét är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2005
Ort: Öland/Nea Apollonia
Inlägg: 2 103
Standard Sv: Mat och dryck

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Bakterierisken när det gäller glass handlar inte om GB eller andra märken av pinnar och strutar som är färdigpaketerade på fabrik och inte öppnas innan man äter dem.

Det gäller "kulglass", mjukglasss och liknande som ligger i öppna förpackningar. Då finns en risk att det utvecklas bakterier, men det är lika stor i Sverige som i andra länder.
Självklart är det så och om inte hanteringen sköts på rätt sätt, vilket gäller all livsmedel, så ökar ju risken också för oönskade bakterieangrepp.

//Zanét
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-06-02, 11:46
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Mat och dryck

Är man det minsta osäker kan man ju välja mat som kommer direkt från grillen.
Vi har aldrig under en mängd resor råkat illa ut.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT