![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Jag har gnölat lite över maten i Pigadia under åren, har haft svårt att hitta sådan mat som jag tycker om: enkel, traditionell grekisk mat. Orea Karpathos smårätter spelar i särklass och jag äter gärna gyros, som på Tis Erasmias - men sen har det varit svårt. Har fått kompromissa med pasta och pizza ibland för att få variation.
Därför var det en glad överraskning i år när jag insåg att jag plötsligt har precis tillräcklig variation för att få en semester att gå runt. Inte minst tack vare det här nya stället, Vala: ![]() Skylten var ännu inte klar men det är gamla To Feggari, vägg i vägg med Pizzeria Bella Karpathos, som bytt regi inom familjen under sommaren. Konceptet är peka-i-köket bland ett fåtal rätter som lagas varje dag (av en hemvändande pensionerad kock och amerikagrek). Och nu fick jag äntligen de gamla traditionella långkokrätterna som jag inte hittat i Pigadia tidigare som kyckling med potatis i citronsås, lamm i tomatsås med grönsaker, kyckling i vinsås osv, allt lagat i långpanna i ugnen. Dessutom fanns mycket goda kokta grönsaker, det fanns moussaka, pastitio, gyro osv. På 14 dagar åt jag tråkigt en enda gång, lunchen i Apella. Men det visste jag ju, den tavernans främsta förtjänst är utsikten. Allt annat jag åt var - jättegott ![]() Middagar åt jag på: Orea Karpathos 4 Vala 3 Pelagos 2 Mesogeios 1 Tis Erasmias 1 Under the Trees 1 To steki i Mesochori 1 Kyrkan i Mesochori 1 (Pelagos har inte samma höga klass på maten som de övriga - men genom att plocka bland smårätterna äter jag gott där också och njuter av musiken) Luncher åt jag på: Ammos Mangos 3 Orea Karpathos 1 Dramountana i Lefkos 1 To Steki i Mesochori 1 Tis Erasmias 2 Olive Garden i Kyra Panagia 2 Christou Pigadi 1 Apella 1 Taverna Klimataria i Volada 2 De enskilt godaste rätterna var nog: imam baialdi i Christou Pigadi ugnsbakad kyckling i tomatsås på to Steki i Mesochori den karpathiska korven och favan på Orea Karpathos kalamarin på Under the Trees Och ingen pasta eller pizza blev det ![]() Fyll gärna på med var ni åt godast senast på Karpathos, det är kul att prata mat ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Kalamarin på Under the trees var godast
![]() Sedan "exohikon" på Mikes Chiken Cordon Bleu + Ambrosiasallad på Ambrosia Pikilia på Limanaki Greksalladen på Taverna Andreas i Voulada Dolmades på Pelagos var underbara Detta var jag kom på nu i all hast ![]() Riitta ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Håller med Riitta om Ambrosia Sokaki's Chicken Cordon Bleu, den är helt fantastisk.
![]() Annars har vi våra favoritställen beroende på vad vi känner för att äta, och så brukar vi pröva på några nya varje gång. Än har vi inte hunnit äta oss igenom hela utbudet... ![]() Några lunchfavoriter: Pita gyros på Tis Erasmias Louie's special Caesar salad på Acropolis Acropolis går vi också till för att äta greksallad eller club sandwich. Och mamma Stavroulas hemgjorda glass... mums! En halv UFO på pizzeria UNO brukar räcka till två personer. Bacon cheeseburger på Café Centro. Och så en frappé pagotó på det, så står man sig hela dagen. Minst. ![]() Shish kebab i pitabröd på Five Star Deli, gärna med friterade lökringar vid sidan av. Pikilia på Romios. Här kan man få gudomliga bacon- och ostbollar, tomatplättar, friterade auberginer, zucchiniblommor... mmmmm... Middagsfavoriter: Stifadon på La Mirage. De gör också en gudomlig pasta carbonara. Chef's Mistake på Syrtaki in the garden. Det bästa misstag vi har smakat ![]() Maxim har en god "special plate", och deras stekta fisk med skordalia är bara underbar! Mike's har ofta trevliga överraskningar som dagens special. (Deras omtalade spaghetti tyckte jag dock inte var något märkvärdigt.) Här lyckades Erika få kocken att göra loukoumades åt oss en kväll. Men han sa efteråt att han tänkte INTE göra om det om han inte får köket ombyggt. ![]() El Greco ligger utefter strandvägen, en bit bortanför avtagsvägen ner till Zephyros Village. En trappa upp ligger den, och det här var en riktig trevlig bekantskap! Första gången vi var där åt jag en härlig lammgryta med briam. Nästa gång tog jag en fasolakia me kreas, helt fantastisk. De följande gångerna åt Erika och jag oss igenom deras smårätter. (Här bjuds man på ouzo INNAN man beställer... ![]() To Spitikon har också mängder av delikata smårätter, bl a en bakad potatis Hiroshima, fylld med en fantastisk sås. Romios har också mycket bra mat. Här äter vi fasolakia, kokkinisto, stifado, fyllda tomater m m. Deras "greek plate" är en av de bästa. Fast man orkar inte hela... Pelagos går vi ofta till, naturligtvis, främst för musiken och sällskapet. David gillar deras stora köttbitar. Erika och jag tar diverse smårätter, med egna tillägg ibland. ("Ska ni äta som turister eller som greker idag?" Brukar Antonis fråga innan han visar oss till ett bord. När vi äter "som greker" räcker ett vanligt litet bord inte till... ![]() Karin som börjar bli hungrig |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Vi har bra spridning på restaurangerna vi väljer, kan vi ju konstatera
![]() Om ingen av er har prövat Orea Karpathos så vill jag rekommendera er att göra det nästa gång om ni har en kväll över, det är ju ett sjå att hinna med att matställen ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Jodå, på Orea Karpathos åt vi allra första gången vi var på Karpathos. Men det var svårt att hitta något på menyn som kunde duga åt sonen, som inte är lika äventyrlig av sig som vi andra.
![]() ![]() Karin |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Han har väl blivit äventyrligare med åren, kan jag tänka mig
![]() Det kanske är svårt att hitta rätt på Orea Karpathos om man inte är van vid det grekiska köket. När jag satt där för nån vecka sedan satt ett par från något europeiskt land vid bordet intill och letade med trumpna och lätt förvirrade miner i menyn. De fick heller inte någon vägledning av servitörerna, de är vana vid att folk vet vad de vill ha. Vi började prata lite och det visade sig att det var första gången i Grekland för dem över huvud taget och de kände sig ganska handfallna. Så när servitörerna inte hörde ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Hamnade på en taverna i byn Olymbos som var lite speciell. Serveringen låg uppe på ett hustak och köket på andra sidan gränden, Blue Garden hette den.
Man behövde inte göra någon beställning för upp kom den ena underbara hemlagade smårätten efter den andra. Det var olika grönsaksröror, friterade bollar med spenat och tomat, egengjord pasta, sallader mm. Till detta valde man vad man ville att dricka, allt detta för 23 euro för två personer. ![]() Ägaren snodde runt och berättade vad han bjöd på och tog sen en hutt med alla gäster innan de gick. Han måste ha blivit bra rund under fötterna innan dagen var slut! ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sen vill jag passa på att rekommendera en riktig pärla. Restaurang Dionysos i Menetes. Det är Irini som driver familje-rörelsen i sin mormors gamla hus mitt i byn. Det mesta av råvarorna kommer från egna gården, som ligger i dalen under byn. Det känns nästan som att sitta och äta i trädgården, hemma hos någon. Maten är fantastisk och så nära grekisk "husmanskost" man kan komma. Men det gäller att vara hungrig när man kommer, för att portionerna är stooooora. Att sen priserna är löjligt låga.....Efter maten brukar man bli inbjuden att titta in i huset där ett av rummen står kvar i gammal Karphatisk stil. Tar ni er till Menetes så glöm inte att ta er upp till kyrkan, där ni har en fantastisk utsikt över Pigadia. Hälsa gärna Irini från Håkan, Marianne och "the magician" |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Tack för bra tips i Menetes!
Jag har aldrig riktigt stannat till där, men när jag passerade nu senast slog det mig att man egentligen borde tillbringa ett par nätter där för att se byn dygnet runt, den verkar så fin. Och Dionysos låter ju fantastiskt! |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Ett par tidigare matglada debattörer har nämnt Romios. Kocken där kommer norrifrån, och det kan man känna i smaklökarna! Maten är vällagad, riklig och framförallt mer kryddad än vanligt. Lamm Kleftiko på Romios var en klockren njutning, likaså Stifadon. Dessutom jobbade i år en gammal bekant från "gamla" Mikes där som servitör, nämligen Aris, en Atengrabb som är gift med en Karpathostjej. Han var smått suverän på att se till ingen satt med tomt glas....Middagarna tog sin rundliga tid, men oj så trevligt vi hade det!
![]() ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Det skall bli mycket intressant att testa Vala nästa gång. Det satt mycket folk där, greker när vi åt Ufo på Pizzeria Bella. Men Romios var en klass för sig i år. Mycket god mat och dryck.
|
#13
|
|||
|
|||
![]()
Har också hittat Blue Garden i Olymbos! Helt klart en pärla! Nikos, ägaren, är "the menue" och bär in fat efter fat med hääärliga grekiska specialiteer som hans trevliga fru lagar i köket! Vill du ha receptet så är det OK, hon kommer så gärna och talar om vad hon gör och hur, på grekiska men Nikos översätter till engelska så det är inga problem! Om du gillar det grekiska köket, och särskilt då de genuina hemlagade rätterna och vill bli glatt överraskad, missa inte denna trevliga lilla taverna! Billigt, supergott och trevlig samvaro med Nikos och hans fru, kan det bli bättre! Lägg så till den underbara utsikten så behöver du inte mera!
|
#14
|
|||
|
|||
![]()
I Pigadia var det Orea Karpathos som vi gillade bäst. Svärdfisken var jättegod. Vi bodde på Manos Plaza så det blev middag på Romios ett par gånger också. Jättegod mat men väldigt stora portioner...
|
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Skal jammen meg prøve den nye ved siden av til sommeren igjen! Seaside, du har forumets fineste nick. Så er det også navnet på livsverket til min stefar på Karpathos ![]() |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Vad är det för livsverk som din styvfar har på Karpathos. Seaside är ett signum för oss.
|
#17
|
|||
|
|||
![]()
Han drev strandtavernaen Sea Side Taverna på bystranden, helt nede ved stranden under Miramare/Nissia og rett ved siden av Electra Beach.
Dessverre måtte han stenge da EU-reglene ble for strenge i forhold til at han hadde for lite kjøkken... og i og med at det ikke er hans eiendom har han heller ikke fått bygge ut kjøkkenet. Vet du hvilken taverna jeg mener? |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Hei.
Husker godt siste kveld på Seaside septemer 2007 (må det vel ha vært) da det regnet og serveringsdamene gikk med paraply. Kanskje var du også der? Det var ihverftall mange av Annes familie der da. Det var veldig trist at det ble slutt. Men: Vi traff jo Vasili igjen på Limanaki. Er han der fortsatt? Og hvordan går det med Anne og Moto Karpathos? I fjor reiste vi til Samos, så jeg er ikke helt oppdatert. Setter det nye hotellet mye preg på byen? Vet du hvordan det går der nede i disse finanskrisetider? Pelagia |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Hei Pelagia,
Jeg var ikke på SeaSide den gangen, tror broren min var der med kone og sønn, svigermor og svigerfar - kan det stemme? Og det var en del hollendere der også da, tenker jeg! Joda, Vasilis kommer til å jobbe på Limanaki i år også. De holdt på å gjenåpne SeaSide i år, men hun som eier landet satte en stopper for det - igjen.... Mamma har foreløpig ikke noen jobb for i år, men jeg håper inderlig hun får seg noe... I år skal dere til Karpathos, eller? |
#20
|
|||
|
|||
![]()
Hei.
Vi hadde egentlig ikke tenkt det, men kanskje allikevel....... Neste år blir det ikke, nemlig. Det er ingen andre øyer vi har vært på som er lik Karpathos. Har etterhvert kommet til at det må være menneskene der som er så spesielt gjestfrie. Man føler man har kjent dem i åresvis, og blir også gjenkjent av dem. Dessuten er det så passe stort, syns vi. Og vi kjører scooter rundt omkring. Ellers må den kvelden jeg skriver om ha vært i 2006, for i 2007 var det vel ikke lenger kveldsåpent på Seaside. Det stemmer nok det du skriver om gjestene også. Pelagia |
![]() |
|
|