Kalimera Grekland Aten.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Zeus tempel i Aten

Zeus tempel, eller som det officiellt kallas, Olympieion, är en av de mest imponerande antika platserna i Aten. Det är ett tempel tillägnat Zeus, den mäktiga guden i den grekiska mytologin och det var en av de viktigaste religiösa platserna i antikens Aten.

 

Resterna av Temple of Olympian Zeus.

Resterna av Temple of Olympian Zeus.


Zeus tempel började byggas på 500-talet f.Kr. under tyrannen Peisistratos styre, men det var inte förrän flera århundraden senare, under den romerska eran, som det fullbordades. Det var en magnifik struktur i dorisk ordning och rankades som ett av de största templen i den antika världen.

 

Akropolis i Aten till vänster och Zeus Tempel till höger.

Akropolis till vänster och Zeus Tempel till höger.


Templet var känt för sina imponerande dimensioner. Det hade 104 doriska marmorpelare, varav 16 återstår idag. Varje pelare var cirka 17 meter hög, vilket ger en uppfattning om den enorma skalan på byggnaden. Det sägs att Zeus staty i guld och elfenben, skapad av den berömda konstnären Phidias, stod i templet och var en av de största skulpturerna i antikens Grekland.

 

Zeus Tempel i Aten hade 104 doriska marmorpelare, varav endast 16 återstår idag.

Några av de doriska marmorpelarna i Zeus Tempel.
Zeus tempel var en central plats för religiös dyrkan och högtidligheter. Det var platsen för de antika olympiska spelen, som hölls vart fjärde år för att hedra Zeus och var en viktig händelse för grekiska stadsstater. Templets storslagna arkitektur och betydelse visade Aten som en mäktig och framstående stad i den antika världen. Under århundraden har Zeus tempel genomgått olika förstörelser och återuppbyggnader på grund av naturkatastrofer och människors plundring. Idag återstår endast ruinerna av det ursprungliga templet, men de ger fortfarande en inblick i dess forna prakt och storhet.

 

En av de 17 meter höga pelarna från Zeus Tempel i Aten.

Det är ofattbart hur stort templet var. De kunde verkligen bygga på den tiden.

 

Zeus tempel i Aten är inte bara ett historiskt monument utan också en påminnelse om den rika kulturella arvet som Grekland har bidragit med till världen. Det är en plats som bär på historien och myterna om de antika gudarna och ger oss möjlighet att reflektera över en tid då Aten var hjärtat av den antika civilisationen.

Att besöka Zeus tempel är en upplevelse för alla som är intresserade av antikens historia och arkitektur. Att promenera bland de återstående pelarna ger en känsla av att vara i närvaro av det forna Aten och dess gudomliga kopplingar. Zeus tempel ligger inom gångavstånd från Atens centrum, bara 500 m sydost om Akropolis och 700 m söder om Syntagmatorget. Templet ligger mycket nära Hadrianus båge, och är väl synligt från Akropolis.

 

Hadrianus triumfbåge nära Zeus Tempel och Akropolis i Aten.

Hadrianus triumfbåge nära Zeus Tempel. Akropolis i mitten.

 

Hadrianus båge, även känd som Hadrianus port eller Hadrianus triumfbåge, är en båge tillägnad kejsar Hadrianus och byggdes under det andra århundradet e.Kr. Hadrianus båge är ligger nära Zeus tempel och markerar övergången från det antika Aten till det romerska Atens stadskärna. Bågen är byggd i marmor och har en imponerande och detaljerad design i korintisk ordning.

 

I närheten av Hadrianus båge och Zeus Tempel finns en staty över Melina Mercouri.

Statyn över Melina Mercouri nära Hadrianus triumfbåge och Zeus Tempel.

 

I närheten av Hadrianus båge och Zeus Tempel finns en staty över Melina Mercouri. Melina Mercouri född 18 oktober 1920 i Aten, död 6 mars 1994 i New York, var en grekisk skådespelare, författare och politiker. Mercouri är känd från ett antal filmer, varav Topkapi och Aldrig på en söndag är de mest kända.

 

Hadrianus triumfbåge och Zeus Tempel sett från Akropolisklippan i Aten.

Zeus Tempel sett från Akropolis. Hadrianus båge till vänster i bild.


Zeus Tempel ligger vid den röda markeringen i mitten av kartan.

 


LÄS MER OM ATEN

Om Aten Hotell Akropolis Bilder Resebrev Karta Pireus Rafina Lavrio Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera