Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Coronaviruset i Grekland i juli 2020

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »

 

Tisdagen den 28 juli

1. Från och med idag är det obligatoriskt att bära munskydd på fler ställen än supermarkets. Munskydd krävs nu i stort sett i alla butiker, offentliga byggnader, banker, stormarknader, livsmedelsbutiker, bagerier, frisörer, läkare, hissar, kollektivtrafik och taxi. Sedan tidigare är det obligatoriskt på bland annat färjor.

 

Lördagen den 18 juli.

1. Från och med idag är det obligatoriskt att bära munskydd i supermarkets i Grekland. Även för kunder.

 

Fredagen den 17 juli.

1. Från och med den 20 juli kan svenskar flyga direkt till Grekland. Tidigare har den 15 juli gällt som datum, och sedan ändrades det till den 22 juli, och nu är det alltså den 20 juli som gäller.

 

Måndagen den 13 juli.

1. Från och med den 22 juli kan svenskar flyga direkt till Grekland. Det sa Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen under en direktsänd presskonferens för en kort stund sedan.

Tidigare har den 15 juli gällt som datum, men då öppnar man bara för direktflyg från Storbritannien.

Svenska flyg får alltså vänta en vecka till.

 

Onsdagen den 8 juli.

1. Fyra utländska turister har testats positivt på Thassos. De kom med bil från Serbien och Bulgarien. De sitter nu i karantän. Ett fall har upptäckts på Naxos. Det är en grekisk läkare som för fyra dagar sedan flög från Storbritannien till Aten, via Serbien. Sedan några dagar är Serbien stängt för inresa till Grekland.

 

Tisdagen den 7 juli.

1. Grekland har (som ni kanske har sett) gått ut med en videokampanj där man gör reklam för Grekland. Kampanjen heter HÄLSAN FÖRST. De vill att turister SKA komma till Grekland av ekonomiska skäl.

Grekiska hälsoministeriet EODY skriver att 34 225 passagerare har testats från ankommande flyg sedan den 12 juni, av dessa har 62 passagerare testats positivt. Hur många som har testats positivt av alla som anlänt till Grekland med bil vet jag inte. Igår kom dock en kraftig ökning då 43 nya fall upptäcktes, 36 av dessa kom med bil till Promachonas, som gränsar till Bulgarien. 20 av dessa var serber medan de andra var andra nationaliteter. De andra fallen var inhemska.

I helgen var det två stora fiestor i Grekland. I byn Aliartos var det hundratals greker som festade, dansade och firade till tidigt på morgonen. De brydde sig inte om social distansering.

Professor Nikos Sipsas, infektionsexpert, säger så här till SKAI teve idag:

"The virus is here, waiting for us to slip up," Professor Nikos Sipsas told Skai TV, in the wake of reports over the weekend that hundreds of residents and several politicians flouted physical distancing rules to attend a village festival in Aliartos in Viotia - the most recent of a growing number of similar incidents.

If this situation continues, I believe it is just a matter of time before we have a sudden spike of dozens or even hundreds of infections after such a super-spreader event," he said. "We are playing with fire."

Tre fall (turister) har upptäckts på Kreta de senaste dagarna och två nya fall har upptäckts på Karpathos. Karpathos hade sedan tidigare två fall, båda vårdas på sjukhus i Heraklion på Kreta.

När det gäller Sverige så tillåts inte direktflyg till Grekland från Sverige. Men svenskar får komma in i landet, men inte med direktflyg. Detta gäller till och med den 15 juli, men det kommer att ändras, antingen får flyg från Sverige landa i Grekland eller så förlängs förbudet.

Samtliga passagerare på TUI-planet som landade på Rhodos förra veckan testades och samtliga var negativa. På torsdag flyger planet tomt ner till Grekland för att hämta hem passagerare.

 

Covidvirus. Covid-19. Greece. Grekland.

Bilden är från tidningen Kathimerini. Den mycket träffsäkra tecknaren heter Ilias Makris.

 

Måndag den 6 juli.

1. TUI:s plan som skulle flyga turister till Rhodos på torsdag ska inte göra det, i stället flyger planet tomt ner för att hämta de som flögs ner i torsdags.

Grekland har idag bestämt att ta bort Storbritannien från listan över länder varifrån man inte får flyga direkt. Ännu inget nytt hur det blir med flyg från Sverige.

The Guardian skriver så här om att britter nu får flyga till Grekland:

"På de joniska öarna, där nära 70 % av turistintäkterna är kopplade till brittiska semesterfirare, kommer nyheterna att mottas med eufori.

Korfu, Kefalonia och Zakynthos har varit nästan tomma sedan Aten upphävde sitt förbud mot direktflyg till landets 18 regionala flygplatser den 1 juli - med undantag för Storbritannien och Sverige."

Serbien fanns tidigare med på listan över länder som ansågs säkra. Från och med idag är de inte längre välkomna på grund av större utbrott av smitta ibland annat Belgrad.

 

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera