Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Coronaviruset i Grekland i juni 2020

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »

 

Måndag den 29 juni.

1. Flyg från Sverige tillåts inte landa i Grekland förrän den 15 juli. Tidigare var uppgiften att svenskar som flög från Sverige var välkomna från och med den 1 juli, men det är alltså ändrat till den 15 juli. Svenskar som kommer från andra länder är dock välkomna.

 

2. Det händer mycket nu inför den 1 juli då Grekland öppnar upp internationella flygplatser, hamnar och landgränser. Fram till nu har det bara gått att flyga till Aten och Thessaloniki.

Under helgen avslutade den grekiska regeringen slumpmässiga tester av resenärer.

Turister som nu reser till Grekland kommer från och med onsdag den i juli krävas att fylla i ett online-frågeformulär senast 48 timmar innan avresa, för att avgöra om de ska testas för coronavirus eller inte vid ankomst till Grekland.

Resenärerna får en skannbar streckkod efter att de har fyllt i frågeformuläret med personliga uppgifter, var det ska bo i Grekland, deras ursprungsland och de länder de har rest genom de senaste 15 dagarna. Frågeformuläret är obligatoriskt fram till den 31 augusti. (Kan förstås ändras.)

Streckkoden skannas (från exempelvis mobiltelefon) vid ankomst på flygplatser, hamnar och landgränser, beroende på svaren som fyllts i avgörs det om resenären kan fortsätta sin resa eller gå och att testas för covid-19. De som testas ska isolera sig på den adress som de har angett i frågeformuläret medan de väntar på resultaten.

2. De grekiska myndigheterna börjar oroa sig för att allt fler "importerade" fall av covid-19 upptäcks vid flygplatserna, och ännu fler lär hittas när alla flygplatser öppnas den i juli. I den gångna helgen konstaterades "importerade" 4 fall av covid-19 på Syros, en ö som tidigare varit förskonad. Två av dessa var franska turister och två var utländska arbetare. Det har även konstaterats ett fall på Egina. Läs om det här.

 

Måndag den 22 juni.

1. Grekiska hamnmyndigheter ökar säkerhetskontrollerna i hamnarna och ombord på färjor i Grekland för att se till att säkerhetsåtgärder följs av passagerare och besättningar när turistsäsongen nu gradvis börjar ta fart.

Hamnmyndigheternas tjänstemän kommer att genomföra regelbundna inspektioner ombord på färjor som reser till öarna under hela resan samt i avgångs- och ankomsthamnar. Enligt ministeriets hälsoprotokoll kan färjor utan kabinutrymme resa med 60 procent kapacitet medan de med kabiner med 65 procents kapacitet.

Inspektionerna, som började i fredags i Piraeus, kommer att intensifieras under de kommande månaderna när fler besökare från utlandet kommer och då grekerna också börjar resa mer.

Syftet med inspektioner är att säkerställa genomförandet av skyddsåtgärder för besättningar och passagerare under en period med ökad rörelse, vilket förväntas öka ännu mer med den gradvisa ökningen av ankommande turister till Grekland.

Semesterfirare som planerar att resa med färja rekommenderas att vara i hamnarna tidigare på grund av hälsokontroller. Alla passagerare kommer att få ta tempen innan de går ombord, de ska även fylla i en hälsokontrollsblankett, samt öva på "social distansering" på färjan och alla måste bära munskydd när de är ombord på fartyget.

Onsdag den 17 juni.

1. UD bestämde idag att det är tillåtet att resa till Grekland efter den 30 juni.

 

Tisdag den 16 juni.

1. Nu har Grekland öppnat sina gränser och en hel del utländska turister har redan anlänt, inte minst från Bulgarien och Rumänien eftersom det är nära med bil. Flygplatserna i Aten och Thessaloniki tog igår emot sammanlagt 30 plan.

Måndag den 15 juni.

1. Idag öppnar Grekland sina gränser för utländska turister igen.

 

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera