Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Coronaviruset i Grekland i maj 2020

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »

 

Söndag den 31 maj.

1. Grekland har nu ändrat sin policy och ska tillåta fler länder som kan resa till Grekland. Dock ska det göras en covid-19-test vid ankomst och sedan ska man stanna en natt på hotell i avvaktan på resultatet. Om man testas negativt måste man sitta i karantän i en vecka. Är testet positivt ska man sitta i karantän i två veckor. Som så mycket annat kan detta komma att ändras senare.

Torsdagen den 28 maj.

1. Här finns en lång lista över alla viktiga åtgärder som har tagits fram för att förhindra spridningen av Covid-19 i Grekland. Det gäller regler för bland annat flygplatser, hotell, butiker, restauranger, stränder, hyrbilar, utflyktsbussar, transferbussar och färjor, samt en hel del annat.

En sak är säker: skyddsmask blir ett måste på packlistan.

 

Onsdagen den 27 maj.

1. Nu har restauranger, tavernor, kaféer och barer öppnat i Grekland igen. Självklart med restriktioner, som att hålla avstånd och att personalen ska bära munskydd. Färjorna har börjat gå som vanligt igen.

2. Fortfarande är antal döda och konstaterat smittade väldigt få i Grekland, om man jämför med i stort sett nästan alla andra länder. Antal smittade i covid-19 är 2 819 och antal döda är 173.

3. Från och med mitten av juni är turister från ett tjugotal länder välkomna att besöka Grekland.

 

Torsdagen den 21 maj.

1. Grekland öppnar sina gränser för 20 länder den 15 juni. Fler länder ska tillåtas från den 1 juli. Enligt SKAI är de första länderna som Grekland tillåter turister att komma från följande:

Albanien
Australien
Österrike
Bosnien
Bulgarien
Kina
Kroatien
Cypern
Tjeckien
Danmark
Ungern
Israel
Japan
Nordmakedonien
Norge
Polen
Rumänien
Serbien
Slovakien
Tyskland

 

Tisdagen den 19 maj.

1. Grekland kommer troligen öppna sina gränser den 1 juli, eventuellt ännu tidigare. Det gäller länder inom EU, Schengen samt Israel. Det skriver Kathimerini nu. Man ska inte behöva sitta i karantän eller göra några covid-19-tester innan.

 

Söndagen den 17 maj.

1. Grekland lättar nu alltmer på sina restriktioner. Kyrkorna har öppnat, färjorna ska börja gå på måndag, stränderna är öppna och tavernor restauranger, kaféer och barer ska troligen öppna den 25 maj. Men det är fortfarande restriktioner kvar, som att hålla avstånd och bära munskydd. Premiärministern har sagt att landet är redo att ta emot utländska turister igen från och med den 1 juli.

2. Grekland är nu uppe i 2 819 smittade med covid-19.

3. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 162.

 

Måndagen den 11 maj.

1. Grekland har nu lättat på flera av sina strikta restriktioner. Nu börjar det diskuteras om och när turistsäsongen ska kunna starta igen. Det talas om ett slags hälsoprotokoll som alla måste fylla i, och att man måste vara testad negativ för covid-19 för att komma in i landet. Men inget är bestämt ännu.

2. Grekland är nu uppe i 2 716 smittade med covid-19.

3. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 151.

4. Sjöfartsministern Giannis Plakiotakis sa igår söndag att det ska införas särskilda regler för färjetrafiken i sommar, när den väl kommer igång. Bland annat ska färjorna resa med 50% av sin passagerarkapacitet, ombord- och avstigning ska göras med säkert avstånd mellan passagerarna, alla passagerare måste fylla i frågeformulär om deras hälsotillstånd innan de får åka och all besättning och alla passagerare måste bära skyddsmask under hela båtresan.

 

Onsdagen den 6 maj.

1. Det finländska charterbolaget Aurinkomatkat skjuter upp alla resor till och med den 31 juli. Dessutom ställs alla resor till Korfu, Kos, Lefkas, Parga, Santorini och Thassos in för hela 2020.

2. Kathimerini skriver idag att vissa större hotell planerar för något som kan liknas vid karantänsemester i sommar. Det innebär bland annat att skära ner på antal rum med 50 % per hotell för att säkerställa att gästerna kan hålla socialt avstånd. De överväger även att solstolar och parasoll ska höra ihop med respektive rum så att de bara används av samma personer. Städningen kommer att ske med strikta regler och kräva mer personal. Det kan innebära att sängkläder och handdukar placeras utanför rummen för att undvika att personal ska komma in på rummen, och att rummen ska desinficeras.

3. Tysklands federala kommissionär för turism, Thomas Bareiss, uttryckte optimism på onsdagen att tyskarna kan komma att åka på semester till andra europeiska länder i sommar, där antal fall av covid-19 har utvecklats i rätt rikting. Han nämnde bland annat de grekiska öarna.

 

Tisdagen den 5 maj.

1. Restauranger och kaféer kan öppna igen den 1 juni om antal fall av covid-19 fortsätter att vara låga, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis idag tisdag, enligt Kathimerini. De slutliga beslutet för öppnandet av kaféer, restauranger och barer kommer att fattas efter den 18 maj.

2. Samma tidning skriver idag att Wizz Air ska börja flyga från London Luton Airport till Zakynthos, Heraklion (Kreta), Korfu och Rhodos i början av juli.

 

Restauranger, barer och kaféer i Grekland kan öppna igen den 1 juni.  Vathy på Ithaka.

Snart kanske tavernorna öppnar igen. Bilden är från Vathy på Ithaka.

 

Måndagen den 4 maj.

1. Idag har Grekland lättat en del på restriktionerna. Bland annat har mindre affärer fått öppna, frisörsalonger har öppnat (och grekerna står i kö för att klippa sig), man slipper skicka sms till myndigheterna innan man går ut, vilket bland annat innebär att det är tillåtet att bada igen. Munskydd är obligatoriskt på vissa ställen, som i kollektivtrafiken. Om man inte bär munskydd blir det böter på 150 €. Vissa hotell väntas öppna i slutet av juni.

När det gäller antal smittade och avlidna av Covid-19 rapporterar Grekland mycket låga antal, det är så små förändringar från dag till dag att det inte är lönt att rapportera här.

 

Söndagen den 3 maj.

1. Grekland har idag rapporterat 6 nya fall och är nu uppe i 2 626 smittade med covid-19.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 144.

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera