Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Don't you have donkeys in Sweden?

En grekisk bild berättar. Avsnitt 63.

 

Jag har berättat anekdoter från Ios många gånger. Det beror på att det är på Ios jag har spenderat mest tid i Grekland. Denna gång ska det handla om åsnor, och även denna historia är från 1980-talet. Ska jag vara noga, och det ska jag, så handlar det om en mulåsna. Men jag kallar alla sorters åsnor för just åsna. Det blir mycket lättare då.

På bilden nedan ser ni mig mata en åsna med torkat gräs. Under den resan matade jag samma åsna varje kväll när jag var på väg hem. Den väntade på mig troget varje kväll, och blev lika glad varje gång jag kom gåendes.

 

Åsnor på Ios och andra öar i Kykladerna.

Jag och min vän åsnan som jag matade varje kväll.

 

Nästan varje kväll kom Ios polischef förbi när jag stod där och matade. Han tittade alltid med ett ont öga på mig. Till saken hör att den polischefen var en elak människa. Ingen tyckte om honom, inte vi turister och inte heller öborna. Han kunde stå i hamnen och peka ut folk som inte fick gå iland på ön. Det kunde bland annat bero att de hade inlines med sig, eller att de var piercade.

Polischefen var otroligt nyckfull och gick ibland runt och sa åt folk att lämna ön, helt utan anledning. Han ”utvisade” flera av mina vänner. När somliga inte dök upp en dag förstod man att han eller hon hade fått lämna ön. Kort sagt så var han inte klok.
Jag hade tur som klarade mig från utvisning. Vilket förvånar mig än idag. En kväll när jag satt i baren Satisfaction och hade trevligt dök polischefen och hans entourage upp. De beställde varsin drink och satte sig i baren. Den elaka polischefen satte sig på en stol bredvid mig, och där och då var jag säker på att jag skulle få min dom och bli ”ombedd” att lämna ön.

 

Satisfaction bar i Chora på ön Ios i Grekland.

Satisfaction bar i Chora på Ios.

 

Jag drack en Metaxa Cola, en drink som vi kallade Woddy Goodie, den hade två bra egenskaper: den var billig och den var god. Då hände något som absolut inte fick hända: jag tog fel glas och drack upp polischefens drink. Hela drinken. När jag insåg mitt misstag ramlade jag ner från barstolen och hamnade på golvet. Jag ser i ögonvrån att polischefen och hans entourage reser sig, och tro det eller ej, de lämnar lokalen, och säger högt: Malaka!

Att jag klarade mig från repressalier tror jag berodde på att jag hade varit på Ios många gånger, och att jag kände ett flertal öbor, hög som låg. Sista kvällen på Ios det året knackade jag på dörren till polisstationen, och när den öppnades satt polischefen och hans entourage där. Jag sa, jag åker hem imorgon, tack för den här tiden. Vi ses nästa år. Sedan stängde jag dörren och ilade hem till mitt rum, fast inte utan att passera min vän åsnan.

Tillbaka till åsnan. Den elaka polischefen kom som sagt förbi nästan varje kväll jag matade åsnan. Varje kväll han gick förbi, utom den sista kvällen, blängde han ilsket på mig. Den sista kvällen stannade han, pekade på mig, och skrek: Don't you have donkeys in Sweden?

Då kunde jag inget annat än att le, och jag tror banne mig att åsnan också log.

 

Fler avsnitt från serien "En grekisk bild berättar" »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera