Kalimera Grekland Kreta.

Ano Viannos och Amiras på Kreta
Ano Viannos ligger på södra Kreta, cirka 55 kilometer söder om Heraklion, och cirka 24 kilometer väster om Mirtos. Det är en sliten by som ligger mycket vackert och är byggd amfiteatraliskt. Ano Viannos är en av många byar på Kreta som verkar ha stannat i tiden. Stanna gärna till och gå en runda i byn, några av sidogatorna ser ut som filmkulisser från 1950-talet. Här finns flera kaféer och tavernor.

 

Ano Viannos. Kreta.

Ano Viannos.

 

Byn har en tragisk nutidshistoria, och som så ofta handlar det om andra världskriget. Grekiska partisaner hade i ett bakhåll dödat ett stort antal tyska soldater den 12 september 1943. Två dagar senare kom nazisterna tillbaka, denna gång med en mycket större styrka. Som vedergällning för de dödade soldaterna massakrerades cirka 500 personer i Ano Viannos och byarna däromkring. Ett tjugotal byar förstördes helt, och förutom alla som mördades var det många som skadades, våldtogs eller togs som gisslan.

 

Amiras. Kreta.

Amiras. Bilden är tagen från monumentet nedan.
Händelsen kallas The Holocaust of Viannos och pågick i tre dagar. Tyvärr är denna hemska historia inte speciellt känd i omvärlden. I Amiras cirka fem kilometer öster om Ano Viannos finns ett monument som är tillägnat alla som dog under massakern.

Det är det vackraste krigsmonument jag någonsin sett, och det sorgligaste. Man får sig verkligen en tankeställare när man står och tittar på dessa märkliga statyer fulla med namn på alla som mördades.

 

The Holocaust of Viannos i Amiras. Kreta.

Monumentet över The Holocaust of Viannos i Amiras.

 

När jag ser monument som detta brukar jag tänka på ett citat som finns att läsa på den Tyska kyrkogården i Maleme väster om Chania.

Det lyder så här: Do not believe you have millions of enemies. Your only enemy is called - War!

 

Fler bilder från The Holocaust of Viannos finns här »

 

Kreta på Kalimera » | E-guider om Kreta »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera