Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Spetälskekolonin Spinalonga på Kreta

Spinalonga är en liten ö med ett stort venetianskt fort. Fortet uppfördes i slutet av 1570-talet för att skydda Eloundabukten. Turkarna försökte inta fortet under många år, men lyckades inte förrän år 1715. År 1903 - när Spinalonga varit grekiskt några år - bestämdes att Spinalonga skulle bli en spetälskekoloni. Till ön tvångsförflyttas spetälska från hela Grekland ända fram till mitten av 1950-talet då den sista spetälske dog. Här tvingades de leva under mycket svåra förhållande resten av sina liv.

 

Spinalonga och Elounda på östra Kreta.

Eloundabukten. Spinalonga ligger under den vita pilen.

 

Vill du veta hur livet kunde gestalta sig på ön kan du läsa romanen Spinalonga: de spetälskas ö av Arne Sundelin. Boken handlar om tioåriga Apostolis som ska ta över pappans syssla, som är att leverera ved till Spinalonga.

 

Spetälskekolonin Spinalonga på östra Kreta.

Spinalonga: de spetälskas ö.

 

År 2008 kom boken Längtans ö av Victoria Hislop. Boken handlar om 25-åriga Alexis Fielding som kommer till Grekland från England för att söka sanningen om sin mors historia. Resan leder henne till Spinalonga. Det visar sig under resan att Spinalonga har präglat kvinnorna i Alexis släkt under många generationer.

 

Utflyktsbåtar till Spinalonga från Plaka på östra Kreta.

Spinalonga sett från Plaka.

 

Boken blev en omedelbar succé, och har till och med filmatiserats. Tack vare Längtans ö är det fler och fler som reser till Spinalonga för att se ön med egna ögon. Läs helst båda böckerna innan du åker till Spinalonga.
Utflyktsbåtar till Spinalonga från Elounda på östra Kreta.

Spinalonga sett från Elounda.

 

Om du ska åka över till Spinalonga kan jag rekommendera dig att göra det från Plaka som ligger cirka 5 kilometer norr om Elounda. Dels är Plaka mycket lugnare än Elounda, dels är båtbiljetterna billigare. Det går även båtar till Spinalonga från Agios Nikolaos. Det bästa är att åka till Spinalonga på en guidad tur, annars blir det svårt att sätta sig in i hur livet var på ön.


VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BESÖKER SPINALONGA

 

Missa inte den mysiga byn Agios Nikolaos när du besöker Spinalonga på östra Kreta.

Missa inte mysiga Agios Nikolaos, som du kan läsa om här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera