Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agios Isidoros beach på Lesbos

Agios Isidoros är en i mitt tycke mycket trevlig turistort. Byn är liten, här finns ett fåtal tavernor, några biluthyrare, en supermarket och några souveniraffärer. Det som saknas är ett bättre urval av tavernor. Men det är ju inte långt till Plomari där utbudet är större. Det går buss mellan byarna på oregelbundna tider, man kan även ta taxi, eller gå.

 

Agios Isidoros beach på Lesbos i Grekland.

Agios Isidoros beach.


Att gå till Plomari tar ungefär 30 minuter. Håll in magen för trafiken kan vara ganska intensiv. Den taverna jag tycker bäst om heter Paradiso och ligger till höger en bit upp i backen nära ett pensionat som heter Marilena. Tavernan - som är omgärdad av en prunkande trädgård - serverar mycket god mat.

 

Stranden i Agios Isidoros på Lesbos har förärats en Blue Flag.

Agios Isidoros beach har begåvats med en blå flagga.

 

Det bästa med Agios Isidoros är den fina småstenstranden som har begåvats med en "blå flagga". Det innebär att stranden måste uppfylla en mängd krav. Bland annat ska stranden städas dagligen, det ska finnas duschar och den ska vara handikappanpassad. Det behöver inte vara en så kallad "fin strand". Men det skadar naturligtvis inte. Agios Isidoros är en fin strand.

 

Den fina stranden i Agios Isidoros på ön Lesbos i Grekland.

Agios Isidoros beach.
Personligen tycker jag det är en av de bästa stränderna på Lesbos. Framförallt är vattnet otroligt rent och klart och kolossalt inbjudande, till och med för en notorisk badkruka som jag. Stranden består av mjuka små stenar. Längre bort mot Pebble Beach Hotel förändras stranden från småsten till klappersten. Inte konstigt att hotellet heter som det gör.

 

Pebble beach i Agios Isidoros på Lesbos.

Den bortre delen av Agios Isidoros beach.

 

Strax utanför Agios Isidoros, längs vägen till Plomari, ligger det berömda ouzobränneriet Barbayianni. Här har det tillverkats ouzo ända sedan 1860 och görs så än idag.

I början fanns det bara en sorts ouzo: Barbayianni Blue. Idag saluför man fyra varumärken: Barbayianni Blue, Barbayianni Green, Barbayianni Aphrodite och Barbayianni Evzon. Den gröna är svagast (42%) och Aphrodite är starkast (48%). Man producerar ungefär 1000 liter ouzo per dag. I samma byggnad som bränneriet finns ett museum. En rundvandring, med guide, kostar inget, och du får gärna provsmaka, och handla förstås. Öppet måndag till fredag 09.00-16.00.

 

Museet i ouzobränneriet Barbayianni i Plomari och Agios Isidoros på Lesbos i Grekland.

Ouzobränneriet Barbayianni.

 

När vi var här guidades vi av en ättling till den första Barbayianni. Har du tur får även du honom som guide. Han heter Manolis Barbayianni och är supertrevlig. Vi var här en fredag eftermiddag. När de anställda slutade för dagen fick de med sig en stor flaska ouzo hem. Manolis berättade att det var en gammal tradition att de anställda fick en pava ouzo varje fredag. Skulle aldrig funka i Sverige. :-)

 

Läs mer om ouzo i Grekland här »


HOTELL I AGIOS ISIDOROS

Åker du till Agios Isidoros på egen hand kan jag rekommendera Akrogiali Hotel som ligger endast 50 meter från stranden. De flesta rum har balkong med utsikt över havet. Pensionatet är familjeägt och Irini som driver det är hur gullig som helst. I bottenvåningen finns ett litet kafé. Ett annat bra ställe är Pano sto Kyma.

Akrogiali Hotel »

Pano sto Kyma »

Boka andra hotell i Agios Isidoros och Plomari här »
VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I AGIOS ISIDOROS

 

Missa inte ouzons huvudstad Plomari när du reser till Agios Isidoros på Lesbos.

Missa inte ouzons huvudstad Plomari, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera