Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Den förstenade skogen på Lesbos
Byn Sigri ligger cirka 90 kilometer från Mytilini och cirka 55 kilometer från Molyvos. Alltså så långt västerut man kan komma på Lesbos. Några kilometer innan man kommer fram till Sigri kan man göra en avstickare till en av de mest överskattade sevärdheter jag har besökt - den förstenade skogen. Vägen till den förstenade skogen går genom ett extremt kargt landskap, det ser ut som på planeten mars, inte speciellt vackert med andra ord, men likväl ganska häftigt.

 

Lesvos Petrified Forest.

Två av stubbarna i förstenade skogen.

 

Den förstenade skogen är unik i Europa, faktum är att det bara finns en liknade plats på vår planet och den ligger i Arizona i USA. För många herrans års sedan fanns det aktiva vulkaner på Lesbos, man tror att det var en av dessa vulkaners utbrott som skapade den förstenade skogen. På den tiden växte här allsköns trädsorter, bland annat palmer, plataner och pinjeträd.

Efter ett av vulkanutbrotten täcktes området med lava, någon slags kemisk reaktion gjorde att träden fossiliserades under lavan. Så småningom upptäcktes några av träden och det är dessa man nu kan studera. Det finns massor av träd kvar som ännu inte har grävts fram. Åldern på den förstenade skogen uppskattas till cirka 20 miljoner år.


Några av de andra stubbarna i förstenade skogen på Lesbos.

Några av de andra stubbarna i förstenade skogen.

 

Att gå runt i brännande sol (finns ingen skugga) och titta på förstenade träd är - tycker jag - inte värt resan hit. Någon skog är det absolut inte tal om, snarare stubbar, och om jag fick bestämma skulle jag ha döpt om platsen till den förstenade öknen.

Om du vill besöka stubbarna är det öppet mellan 08.30-16.30 varje dag. Inträdet kostar cirka 3 €. Ta med mycket vatten! Är du väldigt intresserad av ämnet kan jag rekommendera ett besök i Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest som ligger i Sigri.

 

Förstenade skogen. Lesbos.

Den förstenade skogen.

 

Den här så kallade sevärdheten är inte mycket att se. Kör i stället till den trevliga byn Sigri och titta in på museet där.


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera