Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖKSkala Eressou på Lesbos

Skala Eressou (eller Skala Eressos) ligger långt från det mesta på Lesbos. Till Mytilini är det 85 kilometer och till Molyvos 55 kilometer, lite beroende på vilken väg man väljer. Cirka 4 kilometer norr om Skala Eressou ligger byn Eressou som sägs vara vislyrikern Sapfos hemort. Eressou är en tämligen medioker by och det finns ingen speciell anledning att stanna där. Men de finns alla anledningar i världen att stanna i Skala Eressou, som är min favoritby på Lesbos. I byn finns alla tänkbara faciliteter: affärer, banker, bankomater, bil- och mopeduthyrare samt resebyråer.

 

Stranden i Skala Eressou på Lesbos.

Stranden i Skala Eressou.

 

Så här skrev jag på bloggen när vi varit i Skala Eressou ett dygn: Att ingen har berättat hur häftigt här är! Som en blandning av Goa i Indien och Matala på Kreta. Stämningen är otroligt cool.

Innan vi kom hit första gången hade jag varit lite orolig för att jag skulle var den enda killen i byn (mest på skoj), det är ju trots allt en högborg för lesbiska, men så var det inte, det var en härlig mix av alla slags människor. Visst märks det att många lesbiska åker hit, det finns till exempel hotell som bara tar emot kvinnor, och regnbågsflaggan hänger lite varstans i byn.

 

Solnedgång i Skala Eressou  på Lesbos.

Solnedgången i Skala Eressou är mycket vacker.


Sapfo har något av kultstatus i Skala Eressou och många etablissemang bär hennes namn: Sappho Garden of the Arts, Sappho Travel, The Cine Sappho (bio), Sappho Estate och Sappho Hotel är några exempel. För att inte tala om alla Sapfo-statyer, jag räknade till fem eller sex stycken, det kan ha funnits ännu fler. Tänk att en lyriker från 600-talet f.Kr. kan ha så stor betydelse efter så många år. Fantastiskt! Varje år i september hålls en festival som heter Women´s Festival. Du kan läsa mer om den på deras hemsida: www.womensfestival.eu

 

Sapfo härskar över Skala Eressou på Lesbos.

Sapfo härskar över Skala Eressou.

 

Byn ligger längs vattnet och är koncentrerad till två gator, en vid vattnet och en ovanför, plus några tvärgator. Stranden är en av de bästa på Lesbos, och även en av de längsta. Själv byn är koncentrerad till vänstra delen av stranden, till höger håller alla entusiastiska vindsurfarna till.

Utmed strandpromenaden finns hur många tavernor, kaféer och barer som helst. Flera av dem är byggda på pålar som är nerkörda i sanden. Kanske är det därför det känns som om man är i Thailand, eller Indien, eller Kreta. Skala Eressou är en mix av Goa i Indien och MatalaKreta.

 

Lesbos. Skala Eressos. Parasol Bar.

Parasol är en av flera coola barer längs strandpromenaden.


Stämningen är som sagt cool, det är nästan lite hippiekänsla över hela härligheten. Många tavernor är bra, precis som barerna är, man kan i princip sätta sig varsomhelst, den softa feelingen finns i stort sätt överallt.

 

En Ouzo Zamara och en tallrik Gavros Marinatos vid strandpromenaden i Skala Eressou på Lesbos.

En Ouzo Zamara och en tallrik Gavros Marinatos vid strandpromenaden i Skala Eressou.

 

En taverna och en bar vill jag gärna rekommendera extra mycket: fisktavernan Soulatso och baren Parasol, båda ligger på strandpromenaden. Ett tips är att börja kvällen med en drink på Parasol och lyssna på världsmusik, sedan gå till Soulatso och äta färsk fisk, titta på solnedgången och lyssna på vågorna. Man önskar att kvällen aldrig ska ta slut, men som väl är kommer det (nästan) alltid en morgondag, och då kan man reprisera kvällen innan.

 

Fisktavernan Soulatso. Skala Eressou på Lesbos.

Fisktavernan Soulatso är en av flera bra restauranger i Skala Eressou.

 

Till sist ett litet tips till dig om tycker om sköldpaddor. Om du går, eller kör, till andra sidan stranden (där vindsurfarna håller till) och tar dig en bit upp från stranden så ser du snart en bro som det rinner vatten under. Under bron kryllar det av sköldpaddor, och jag menar verkligen kryllar. Sköldpaddorna är tama och tar tacksamt emot gåvor i form av bröd. (Inte långt från sköldpaddorna, mot stranden till, finns ett stort hotellkomplex som ser oerhört malplacerat ut.)

 

Sköldpaddor på Lesbos.

Några av de många sköldpaddorna i Skala Eressou.

 

HOTELL I SKALA ERESSOU

Om du har tänkt bo i Skala Eressou har du ganska många hotell att välja på. Vi har bott på ett ställe som heter To Kyma som ligger vid stranden ganska långt till vänster. Det är ett litet familjeägt pensionat med enkla fräscha rum, de flesta har balkong med utsikt över havet. Gillar du att vakna och somna till vågornas brus kan du inte bo bättre.

Boka To Kyma här »

Boka andra hotell i Skala Eressou här »


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera