Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Taxiarchis Monastery på Lesbos
Mandamados heter en ganska stor by som ligger cirka 27 kilometer öster om Molyvos. Strax utanför Mandamados ligger klostret Taxiarchis som är väl värt ett besök.

 

Klostret Taxiarchis på Lesbos.

Klostret Taxiarchis.

 

När vi skulle åka till Lesbos första gången berättade vi det för vår hyresvärdinna på Samos. Då blev hon alldeles till sig, och sa att vi under inga omständigheter fick lämna Lesbos utan att se den förundransvärda ikonen i klostret Taxiarchis. Hon sa att ikonen var skapad av ett okänt material. Bara en sådan sak gör ju att man blir nyfiken. Det finns andra som säger att ikonen är tillverkad av människoblod.

 

Taxiarchis Monastery. Lesbos.

Innergården på Taxiarchis Monastery.


Enligt sägnen (ständigt dessa sägner) fanns det långt tillbaka i tiden ett annat kloster i närheten. Klostret attackerades av pirater och alla munkar utom en mördades. Den överlevande munken klättrade upp på klostrets tak. Piraterna gav sig inte utan de försökte ta sig upp på taket och döda även honom.

Men varje gång de var på väg upp kom en storm och slet iväg dem. Till sist gav de upp och munken kunde andas ut. Ett mirakel hade skett. För att tacka ärkeängeln (Taxiarchis) tillverkade munken en ikon av lera, och av blod från sina stupade munkkompisar. Det är den ikon som idag utför mirakel i klosterkyrkan.

 

Taxiarchis Monastery. Lesvos.

Taxiarchis Monastery.

 

Tyvärr har jag inga bilder på ikonen eftersom den inte får fotograferas. Jag har sett många ikoner i Grekland, men ingen som denna, så vem vet, kanske finns det spår av sanning i historien om dess uppkomst. Ikonen är inte målad, den ser ut som den vore gjord av lera, eller något...

Om du är intresserad av kloster får du inte missa Limonos Monastery som ligger nära Skala Kalloni.


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera