Kalimera Grekland Nisyros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fetaost och fetknoppar i Nikia på Nisyros

En bild berättar. Avsnitt 11.


För många år sedan var vi i den fina lilla byn Nikia på Nisyros och åt den godaste greksallad någonsin. Eller rättare sagt så var det den godaste fetaost vi någonsin hade ätit. Det var de som ägde den lilla tavernan som tillverkat osten. När vi ätit färdigt frågade vi var man kunde köpa osten. Det kunde man inte, men eftersom vi gillade den så mycket så fick vi en bit. Det var deras sista ost, sedan var den slut. Och den fick vi!

Några år senare satt vi på samma taverna med två vänner från Sverige. Vi hade kört till Nikia bara för att få smaka denna magiskt goda fetaost igen. Våra vänner, som inte var med vid första tillfället, längtade också efter att få smaka. Vi hade pratat mycket om denna enormt goda ost.

Vi beställde fyra grekiska sallader och några kalla öl. När salladerna kom in var fanns det ingen fetaost med. Vi frågade om de hade glömt osten, och fick till svar att den var slut, inte bara deras hemgjorda fetaost, utan all fetaost! Lite snopet att längta så mycket efter Greklands godaste fetaost och inte få någon ost alls. Nåja, greksalladen var god ändå, och Nikia är ju alltid Nikia.

 

Fetaost och fetknoppar i Nikia på Nisyros.

Fetknoppen som Camilla pekade på syns till höger i bild.
På den här resan var vi av någon anledning - som jag inte minns - väldigt intresserade av blommor och andra växter, som fetknoppar. Medan vi satt där och åt såg Camilla en jättestor och jättefin fetknopp som växte en bit bort från vårt bord. Så hon pekade dit där fetknoppen växte, och sa högt på svenska: ser ni fetknoppen däruppe! Nej, svarade jag. Camilla sa då, ännu högre: set ni inte fetknoppen där uppe!

Några som satt vid ett bord nära fetknoppen som Camilla pekade på reagerade med väldigt sura miner, och vi kunde inte förstå varför. Ända tills vi hörde att de pratade svenska.

Fetknoppen som Camilla pekade på syns till höger på bilden ovan. De som kände sig utpekade som fetknoppar har för säkerhets skull fått glada gubbar på sig. Detta hände för länge sedan, så det är säkert glömt nu.

 

Läs om den mysiga byn Nika på Nisyros här »

 

Fler avsnitt från serien En grekisk bild berättar »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera