Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Samos stad och Gangou beach på Samos
Samos stad, eller Vathy som de flesta greker säger, är Samos huvudstad, administrativa centrum och största hamn. här bor cirka 6 200 personer. Staden är uppdelad i två delar: Samos stad som är den nyare stadsdelen och Vathy som är den äldre. I början av 1800-talet flyttade många köpmän i dåvarande Vathy närmare kusten, fler och fler hus uppfördes och till sist växte de båda samhällena ihop och bildade det vi idag kallar Samos stad. Den gamla stadsdelen kallas idag för Ano (övre) Vathy.

 

Ano Vathy . Samos.

Samos Stad. Den gamla delen Ano Vathy syns uppe bland kullarna.

 

Det är en ganska stort stad med vackra hus och vindlade gränder, tavernor, ouzerior, kaféer och affärer. Här har turismen ännu inte slagit ner sin klor, i varje fall inte i samma omfattning som i Kokkari och Pythagorion. Det är nästan bara längs hamnpromenaden, där tavernor och souveniraffärer ligger tätt, som det märks någon form av turistsatsning.

 

Torget i Samos stad.

Torget i Samos stad.


Folklivet kretsar sig mestadels kring hamnpromenaden, Pythagorasplatsen och längs den smala gågatan som sträcker sig genom nästan hela staden. Hamnen är det livligaste i området: båtar kommer och går i stort sett hela dygnet. Vid hamnen, och i slutet av hamnpromenaden, ligger flera resebyråer.

Största sevärdheten är Arkeologiska museet som du kan läsa om här »

De flesta som reser till Samos bor i Pythagorion eller Kokkari. Att Samos stad - som är som Grekland i ett litet nötskal - inte attraherar fler turister tror jag beror på att det inte finns så många stränder i närområdet. Närmsta strand heter Gangou och ligger strax norr om Samos stad.

 

Gangou beach i Samos Stad.

Gangou beach i Samos Stad.

 

Gangou är en liten småstenstrand som inte alls är dum. Enda aber är att det brukar bli trångt på stranden. Den stora fördelen är att det är gångavstånd till Samos stad. Stranden blev viral för några år sedan när en munksäl bestämde sig för att bosätta sig på stranden. Den använde solstolarna som sängplats. :-)

HOTELL I SAMOS STAD

Till Vathy kan du åka charter från Sverige. Om du reser på egen hand är det inga problem att hitta boende.

Boka hotell i Samos Stad här »

 

Vy över Samos Stad (Vathy) på Samos.

Vyn över Samos stad är magnifik.

 

För att uppleva utsikten ovan måste man komma från Pythagorion och inte från Kokkari. Innan man når fram till staden finns ett bergskrön där man kan stanna och beundra utsikten.

Norr om Samos Stad och Gangou beach ligger de små byarna Kalami och Agia Paraskevi.

Samos Stad ligger 10 kilometer från Kokkari, och 12 kilometer från Pythagorion.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera