Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Zakynthos stad på Zakynthos

Zakynthos stad demolerades nästan helt vid den kraftiga jordbävningen 1953. Endast tre byggnader klarade sig: Agios Dionysios Cathedral, National Bank of Greece och kyrkan Agios Nicholas. Katedralen har renoverats och är idag riktigt ståtlig. Katedralen ligger i hamnen. Dionysios är för övrigt Zakynthos skyddshelgon och firas den 24 augusti varje år.

 

Restauranger i Zakynthos stad.

Ett av flera tavernatorg i Zakynthos stad.

 

Staden återuppbyggdes från grunden efter jordbävningen. Gatorna, de stora torgen och hamnen bevarades, det var bara husen som ändrade utseende. Solomos Square är det största torget, det ligger intill hamnpromenaden och har fått sitt namn efter skalden som skrev texten till grekiska nationalsången. Han står för övrigt staty på torget.

 

Hamnpromenaden i Zakynthos stad.

Hamnpromenaden i Zakynthos stad.

 

En annan staty på torget är en kvinna som sträcker armarna upp i luften, statyn heter Äran. Till höger om kvinnostatyn ligger kyrkan Agios Nicholas som klarade sig vid jordbävningen. Agios Markou Square (norr om Solomos Square) - och kvarteren däromkring - tillhör stans trevligaste, här ligger många gemytliga tavernor och kaféer.
Den intressantaste stadsdelen är Bochalikullen som tronar högt ovanför staden. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden och havet. Flera tavernor och kaféer med strategiskt utsiktsläge ligger längs klippbranten. Här uppe råder ett helt annat tempo än nere i stan där det för det mesta är grekiskt kaotiskt, som det oftast är i större grekiska städer.

 

Zakynthos stad sett från Bochali.

Zakynthos stad sett från Bochali.

 

På den här kullen finns resterna av ett stort venetianskt fort. Som många andra byggnader förstördes fortet vid jordbävningen 1953; muren finns kvar liksom några kyrkor, krutmagasin, fängelser och andra byggnader

Det finns ingen strand i Zakynthos stad. Närmsta stränderna hittar du i Tsilivi och i Argassi.

HOTELL I ZAKYNTHOS STAD

Zakynthos stad lockar nog inte så många att stanna över natten. De flesta vill bo vid eller nära en strand.

Phoenix Hotel »

Filoxenia Studios & Apartments »

Boka andra hotell i Zakynthos stad här »


LÄS MER OM ZAKYNTHOS

Om Zakynthos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera