Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Metsovo i Epirus på grekiska fastlandet

Den alpliknande byn Metsovo ligger 1156 över havet i en prunkande dalgång strax söder om Katarapasset. Byn ligger i Pindusbergen som i sin tur ligger i provinsen Epirus i västra Grekland. Metsovo ligger cirka 135 kilometer nordost om Parga, och cirka 50 kilometer öster om Ioannina

 

Metsovo i Epirus på grekiska fastlandet.

Metsovo.

 

Invånarna sägs härstamma från Vlacherna, ett fåraherdefolk som troligen har sitt ursprung i Rumänien. Från början fanns här endast ett fåtal hus, som tack för att byborna höll vakt i bergspassen fick man vissa privilegier, bland annat lägre skatt.

 

Restauranger i den alpliknande byn Metsovo i nordvästra Grekland.

Den alpliknande byn Metsovo.

 

Byn blomstrade, många flyttade hit och byn växte sig större och blev slutligen ett viktigt finansiellt centrum. Man levde främst på sina får och getter, en försörjning som än idag dominerar i Metsovo, främst genom osttillverkning. Byns privilegier upphörde när Ali Pascha kom till makten.

 

Metsovo är en av de mest sevärda byarna på grekiska fastlandet.

Torg i Metsovo.

 

Det höga klocktornet som tillhör kyrkan Agia Paraskevi church i Metsovo.

Det höga klocktornet som tillhör kyrkan Agia Paraskevi.
Metsovo är ett måste för alla som gillar ost, här tillverkas bland de godaste ostarna man kan tänka sig. Jag tänker först och främst på den rökta osten Metsovone, det vattnas i munnen bara jag tänker på den. På tavernan Metsovitiko Saloni serveras fantastisk mat som många gånger innehåller ost från Metsovo. Prova deras saganaki på fyra ostar, den är så god att man aldrig mer kan äta vanlig saganaki. Tavernan ligger längs huvudgatan som leder ner till stora torget.

 

Den rökta osten Metsovone från Metsovo i Grekland.

Den grymt goda osten från Metsovo heter Metsovone.

 

Metsovoborna gjorde sig även ett namn som duktiga hantverkare, en tradition som fortfarande lever kvar, i butikerna säljs både kitsch och fina hantverk, bland annat broderier, mattor och träsniderier. Missa inte heller att botanisera bland traktens högklassiga viner.

 

I Metsovo finns många affärer där man kan köpa lokala produkter som ost och vin.

En av flera affärer som säljer lokala produkter.

 

Nu är Metsovo inte bara för oss som älskar goda ostar, Metsovo är även vida känt (i Grekland) för sina fina skidbackar (!). Hur konstigt det än låter så finns här flera skidanläggningar, komplett med liftar och skidskolor, en bit ovanför byn. Backarna tillhör inte världens bästa, de är ganska korta, och några världscupstävlingar lär vi aldrig få se i Metsovo.

 

Skidbackarna utanför Metsovo i Grekland.

På sommaren betar hästar i skidbackarna utanför Metsovo.


På sommaren ligger backarna gröna, liftområdet tas i stället över av ett stort antal hästar. För den som kan rida finns det möjlighet att hyra häst, landskapet är förtrollande vackert och att rida här är säkert underbart.

 

Skidcenter utanför Metsovo där du kan hyra slalomskidor och pjäxor.

Skidcenter utanför Metsovo.

 

Boka hotell i byn Metsovo på grekiska  fastlandet.

Två av gatorna i mysiga Metsovo.

 

HOTELL I METSOVO

För att uppleva Metsovo på riktigt bör man stanna över natten. Det finns gott om bra boende och att boka i förväg är att rekommendera. Nedan finns några tips på bra hotell.

 

Boka Asteri Metsovou här »

Boka Hotel Apollon här »

Boka Archontiko Metsovou Hotel här »

Boka andra hotell i Metsovo här »

 

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera