Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Evia - Grekland näst största ö

Evia är en ö med mycket varierande växtlighet. Den norra delen är grön och frodig, sedan minskar växtligheten ju längre söderut man kommer. Landskapet blir mer kargt. Buskar och krypande växter tar över.

Vi gjorde för några år sedan en utflykt söderut på ön. Vi körde en rundslinga. Vi stannade och åt i en liten stad på östkusten, vi badade givetvis också. Sedan körde vi via bergsvägar tillbaka norrut. Fast bergen visade sig vara 1200-1300 meter höga. Det påminde om kanadensisk urskog på vissa ställen. Det växte jättegranar, vägarna slingrade sig likt en orm upp och ned för bergskammarna. En mycket stor naturupplevelse fick vi vara med om.

Sedan kom vägen tillbaka ut på huvudvägen som leder norrut. På den norra delen som vi mest håller till på så har vi upptäckt flera härliga vandringsstigar (getterna använder dom) som vi så ofta vi kan tar oss en tur på.

Sist vi var nere så följde vi en getstig upp på en som vi trodde vara grön kulle. Det visade sig vara en lämning från turktiden uppe på berget. På kullens topp så gick det en bred stengata, ca 6 meter bred och kanske 150 meter lång fram till en ravin som stupade lodrätt ner.

Vi pratade sedan med några gamla by innevånare dom sa att berget kallades Messo petri? Det skulle ungefär betyda, delat berg. Det var en gammal försvarsmur vi stött på. En härlig känsla att veta att vi förmodligen var dom ända förutom några bybor som varit där uppe.

Evias har en otrolig fauna, ett paradis för alla som gillar "blommor och bin" samt vandring i olika svårighetsgrader. Vi har ju även ett termalbad nästgårds, funderar på att ge frugan ett par nätters vistelse där i 50 års present. Det är omgärdat av ett gammalt kurhotell där man kan få all slags behandling.

Tack för denna gång och jassas
Hans Pedersen

 

Evia på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera