Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Underbart är kort. Del 5.

Måndag 24 September

Sitter hela morgonen och bara njuter av den totala tystnaden på ön. Arne brassar kaffe. Temperaturen har under hela resan hållit sig runt 30 grader dagtid och cirka 25 på kvällarna. Med andra ord perfekt väder.

Vi noterade likaså den primitiva men geniala vattentillförseln för Hotellet. Varannan dag anlände en karavan bestående av fyra åsnor samt förare. På var åsna fanns fyra 20-liters plastdunkar innehållande vatten. Vattnet tömdes i en reservoar varifrån detsamma medelst en pump försåg vår dusch samt övriga vattenkranar med vatten….

På sen eftermiddag togo vi ånyo bussen upp till Chora för att åter få förmånen att se solen gå ned över havet. Busschauffören, för övrigt ett under av service och vänlighet, har helt oförtjänt fått grym kritik av kalimeror som besökt ön. Endera har man helt sonika bytt chaufför eller så har vederbörande varit på charmkurs under vintern. Chaffisen är en av de få på ön som talar bra engelska.

Vid ankomsten till Chora samlar Chaffisen oss inalles 9 turister för att med oss efterhöra vid vilken tid vi finna lämpligt att åka tillbaka…….. Nja, efter viss palaver enas vi om 22.30. Sagt och gjort, den lokala tidtabellen till trots vilken utvisa att sista buss hem avgå 22.00……

Måltiden på tavernan är i utsökt klass. Priset är dock mer än anmärkningsvärt billigt. En av tyskarna fungerar som tolk eftersom ingen på tavernan kan engelska. Tysken talar flytande grekiska av någon anledning.

Prick enligt överenskommelsen startar chauffören bussen och vi far åter till hamnområdet. Hastighetsbegränsningen längs serpentinen på 30 km/h håller han exemplariskt.

På hamntavernan sitta fyra turister samt ägarfamiljen. Vi taga en natt-ouzo samt går sedan de trehundra metrarna hem till Hotellet.

Tisdag 25 September

Så var det packardags igen. Kokar morgonkaffe. Arne får hasta ned till det lilla minimarket för att på plats inhandla ny gasol till brännaren. Den gamla tomma tuben tog han tacknämligt nog med till butiken. Uppenbarligen finns ett system där man för en struntsumma får nyfylld tub bara den gamla lämnas åter. 200 Drakar kostade det.

Vid lunchtid gå vi så ned till hamnen för att invänta färjans ankomst. Den färja som ska oss föra till Santorini.

Väl vid hamntavernan kunna vi så äntligen förstå innebörden i begreppet "Biljetter kunna även köpas i hamnen inför färjans avgång" Mannen från reseagenturen uppe i Chora anländer med jeep samt går runt och säljer biljetter. Alltså hade vi ej behövt ta turen upp till Chora för att köpa…. Det hade räckt med ett telefonsamtal till reseagenturen.

Färjan anländer dryga halvtimmen försenad. Väder respektive vindförhållandena äro utmärkta och vi få en fin tur till Santorini. Páris mötte som överenskommet vid färjan. Vi fick därtill även se och fotografera hästen i hamnen. Öns mascot. Heraklis heter hästkraken.

På vägen till Perissa guidar Páris oss samt berättar om alla sevärdheter på ön. Hotellet, Honeymoon Beach Hotel, visar sig med råge överträffa alla våra förväntningar.

Vi valde att bo i annexet intill själva huvudbyggnaden. En charmant lägenhet med tvenne altaner samt gott om svängrum. Stället kunna å det varmaste rekommenderas.

Vi ska nu bo här i fyra dagar innan det är dags att fara hem till Sverige igen på lördag den 29 September vid lunchtid.

Julia serverar på kvällen middag åt oss samt ytterligare en svensk familj. Det är alla gästerna så här i eftersäsong. Maten höll utmärkt klass. Tavernaborden äro placerade intill den lilla hjärtformade poolen. Efter avslutad måltid satt vi och surrade med Páris och Julia ett par timmar. Underbart trevligt värdpar. Lägg till detta att vi blev informerade om många konstiga tingens ordningar på ön, detta satte vi extra värde på. Vi fick veta att ön i princip styrdes av fem klanfamiljer sedan århundraden tillbaka. Ve den som hamnade i onåd hos de fem familjerna.

Vi fick ävenså veta varför den grekiska administrationen fungerar som den gör. Nöjda men trötta gick vi att natta oss denna sena afton.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera