Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tio grekiska öar på en månad

Resan börjar från Karlshamn på eftermiddagen, måndagen den 19 maj ner till våra vänner i Malmöområdet.

Tisdag 20 maj
Klockan ringer 04.00, vi blir serverade frukost hos våra vänner. Utanför köksfönstret regnar och blåser det ordentligt. Vi blir körda till Malmö/Svågertorp, kl 05.20 stiger vi på tåget till Kastrup. Väl inne på Kastrup letar vi upp var vi ska checka in. Här finns inte särskilt många resenärer som står i kö. Allt fungerar perfekt, flyget går i tid. Vi reser med SAS Snowflake och vi är totalt ca 50 resenärer på planet. Den som så önskar kan beställa både mat och dryck och betala efter vad man beställt.

Vi landar i Athen vid 11-tiden. Tar bussen ner till Pireus, efter ombyte till shorts och kortärmat. Nere i Pireus går vi till "vårt vanliga biljettkontor" och inhandlar biljetter till Ikaria. Pireus är sig likt med mycket liv runt omkring.

Kl 16.00 avgår båten till Ikaria och Agios Kirikos. På båten går tiden fort, vi halvsover efter bara någon timme, eftersom vi varit upp tidigt. Även medhavd dryck gör att man blir lite sömnig.

 

 

Onsdag 21 maj
Kl 03.00 anländer vi till Ikaria. En del passagerare går av samtidigt som vi. Vi ser oss omkring, inga rumsraggare här inte! Vad gör man, jo vi parkerar oss på varsin parkbänk vid torget. Sömnen blir inte den bästa vill vi lova. Hårda parkbänkar är ingen hit!

Vi får uppleva hur Agios Kirikos vaknar, det är ju trevligt. Vid 8-tiden går vi till en kafenion och beställer the och paj till frukost. Sedan kollar vi om det går bussar till Armenistis. Kl 12.00 avgår bussen mot Evdilos, en vacker busstur. När vi väl anländer till Evdilos har vi tur att det går en buss vidare till Armenistis. Väl framme, går vi runt i byn. Vi kommer till den s.k. "Harbour Street", huvudgatan med tavernor. Ann börjar läsa en beskrivning av Armenistis. Vi upptäcker då att vi står precis utanför tavernan som är rekommenderad, stället heter Paschalia. Hela familjen arbetar där. Vi går in och beställer mat och dricka, vi blir serverade av sonen, en trevlig prick. Efter en fantastiskt god lunch, ger Ann sig iväg på jakt efter rum. Ann går runt i byn och finner ett par hyfsade boende, tillbaka till tavernan för att berätta. Då har Tommy under tiden blivit erbjuden rum på tavernan. Vi går upp och kollar, jättebra rum, så där stannar vi. På kvällen går vi till ett ställe för att inta mat och dryck.

Torsdag 22maj
Då vi vaknar är det sen förmiddag. Ut i byn för att köpa diverse tillbehör till frukost, intar denna på balkongen, varifrån vi har en fantastisk utsikt. Senare på dagen går vi ner till stranden och tar oss ett dopp, (20gr). På kvällen blir det middag på tavernan där vi bor, väldigt populärt ställe tydligen.

Fredag 23 maj
Vi bestämmer oss för att vandra vandringsleden som Janne nämner på Ikariasidan. En helt fantastisk runda, totalt 26 km. Vi gör ett första stopp med att svalka oss med varsin öl vid middagstid i byn Christos Raches, en mycket trevlig by. Sedan blir det ett andra stopp på eftermiddagen i en by på väg ner mot Armenistis där vi trodde att vi skulle äta lunch. Inte ett ställe öppet förutom affären, så det blir att bege sig dit för att inhandla något drick- och ätbart. Vädret börjar bli dåligt, vi får lite regn på vägen ner till Armenistis. Vi stannar till vid ett vattendrag och får se sköldpaddor, verkligen en annorlunda upplevelse.

På kvällen bryter ovädret loss på riktigt. Det åskar och regnar otroligt mycket. Då är det skönt att stanna inne på rummet, med varsin bra bok, god whisky och retsina.

Lördag 24 maj
Vädret är denna morgon lite svalt med mycket moln på himmeln. Vi bestämmer oss för att promenera till Nas, en liten sömnig by. Där stannar vi till hos Annas taverna och njuter av en retsina innan vår färd går tillbaka till Armenistis. Vi äter lunch då vi kommer tillbaka. På kvällen går vi åter ner till Paschalia för att äta. Mycket mysig stämning.

Söndag 25 maj
Vädret fortfarande inte sådär varmt man kanske kunde önska sig. Vi går en ny tur i bergen. Vi går till klostret Moni Evangelistrias. Där börjar det regna rejält. När det blir uppehåll går vi tillbaka en bit och finner en Kantina vid en sjö. Otroligt vackert! Där äter vi lunch som är supergod. På kvällen äter vi återigen på Paschalia. När sonen i huset får reda på att vi ska resa iväg på måndagen, erbjuder han oss skjuts till Agios Kirikos. Han ska nämligen uträtta en del ärenden där. Det tackar vi för!

Måndag 26 maj
Kl 8.00 går vi ner för att betala. Sonen kommer som han lovat, vi blir bjudna på kaffe innan vi ger oss iväg i hans nya bil. Väl framme i Agios Kirikos tackar vi för all vänlighet. Vi utför lite ärenden innan vi ska åka vidare till Fourni med postbåten.

Vi kommer till Fourni på eftermiddagen och väljer boende hos Toula, mycket härligt och fint boende med utsikt över havet och hela hamnen. Vi tar en promenad i byn och sedan intar vi lunch på en taverna utmed havet. På kvällen blir det middag hos Nikos.

Tisdag 27 maj
Vi stiger upp och efter att ha handlat ska vi fixa frukost. Inget liv i spisen, öppnar kylen, ingen ström där heller. Knackar på hos grannarna, de har inte heller ström. Vi sätter oss på balkongen och tror att det är ett strömavbrott, som inte är helt ovanligt när man är i Grekland.

Till saken hör att det har åskat och regnat rejält på morgonen. Vi väntar i drygt en timme. Inget händer, då går Ann iväg, upptäcker att andra hus har ström, fortsätter till Toulas affär och talar om läget. Efter en stund dyker Toula och en gubbe från Elverket upp. Det konstateras att det är kortslutning på spisen. Elkablar är sammankopplade mellan spis och kyl på typiskt grekiskt vis, absolut inte godkänt i Sverige. Kablarna tejpas ihop igen och sedan tejpas vredet till plattan där kortslutningen uppstod för. Efter mycket sen frukost tar vi en promenad längs havet, tillbaka till Nikos och intar öl och Retsina. Vi inhandlar biljetter till Patmos. På kvällen återigen mat hos Nikos.

Onsdag 28 maj
Vi har ställt klockan till 03.00, vi stiger upp, gör oss i ordning, båten ska anlända 03.30. Vi får vänta en timma innan båten dyker upp. Vi är rätt så många resenärer, mest greker, som ska med båten. Båten går via Samos till Patmos. Vi anländer till Patmos ca 10.30. Ann åker med en rumsraggare på moppe. Återvänder till hamnen efter en titt på rummet, absolut inget att ha!

Tommy väntar med packningen i hamnen och när Ann anländer kommer en kille fram och undrar om vi önskar rum. Den här killen känner Ann genast igen! Vi bodde ju hos hans föräldrar för två år sedan, stället heter Dietnes och ligger bra till från hamnen. Efter installation på rummet intar vi pizza och retsina på ett ställe utmed "hamnpromenaden", precis lika god nu som sist. På kvällen intas middag på en taverna som ligger upp i gatan som går från torget, inte den gatan som går parallellt med hamnen. Det serveras helt underbar mat, mycket väl tilltagna portioner och till mycket bra priser. Under eftermiddagen kollar vi båtar, vi hade tänkt ta oss till Tilos, men upptäcker att inga båtar stannar där. Istället köper vi biljetter till Rhodos.

 

 

Torsdag 29 maj
Vaknar på morgonen av att regnet slår mot terrassdörren, ut på balkongen och försöker rädda tvätten från att bli alltför blöt. Intar frukost, nu börjar solen titta fram lite då och då. Vi checkar ut från rummet kl 12.00, nu mulnar det på igen och regnet kommer igen. Vi "sitter Tavernor" hela eftermiddagen och tidiga kvällen. Det har blivit så kyligt att både långbyxor och tjocka tröjor kommer till användning. På kvällen intas middag på samma ställe som kvällen innan. Vi går ner till färjorna och väntar inomhus med många andra resenärer. En TV i hörnet informerar något om en incident med en Flying Dolphin mellan Santorini och Kreta. Senare får vi höra att maskinen hade slutat att fungera och att båten börjat ta in vatten. Inga människor kom till skada vid denna incident.

Fredag 30 maj
Färjan anländer 01.30, en timme försenad. Vi reser med Dane Lines "Rhodos". Där kan man sova i något liknade sovplatser, som är indelade för kvinnor och män. Vi får en någorlunda bra sömn fram på morgonkanten. Då vi vaknar skiner solen, underbart! Vi intar frukost innan vi kommer till Rhodos kl 10.00. Vi blir tillfrågade om vi vill ha rum i gamla stan, men nej vi har tänkt leta själv. Vi får i alla fall ett visitkort på ett ställe. Vi går ner till en Ouzeria i gamla saluhallen, frågar efter Anns syster, som också är ute och luffar i fyra veckor som vi. Stället vi befinner oss på är systerns stamställe sedan många år tillbaka. Ann känner igen en av gubbarna, frågar om systern varit på besök här de senaste dagarna. Jo, hon var här igår får Ann till svar. Vi har skickat ett par SMS till henne, men inte fått svar. SMS fungerar nämligen inte så bra mellan dessa systrar!

Däremot kommer det SMS från Arne och Birgitta, de befinner sig också på Rhodos. Vi beställer in retsina och börjar läsa i guideboken för att se var det finns rum att finna. När vi suttit en stund dyker systern bara upp! Mycket prat blir det. Efter en tid vid Ouzerian börjar Anns letande efter rum, upp i gamla stan, bl a till det stället som vi fick visitkort till, ruffigt ställe tycker Ann. Söker vidare, utanför gamla stan, svårt att finna rum, men till slut hittar Ann ett. Tillbaka till Ouzerian igen, lunch intages. Ann och Tommy beger sig tillbaka stället, men priset har missuppfattats vid förfrågan, det blir att börja leta rum igen. Nu har vi "ryggorna" med oss, tungt i värmen! Tommy stannar och vaktar ryggorna medan Ann letar igen. Kommer tillbaka med två olika alternativ, då dyker en kvinna upp, erbjuder sig rum precis i närheten av där vi står. Vi tar det! Nu får vi boende i Gamla stan på Pension Elena. Det var rätt så kämpigt att få tag på rum på Rhodos!

På kvällen träffar vi Arne och Birgitta, vi får en väldigt trevlig kväll tillsammans.

Lördag 31 maj
Efter välbehövlig sömn, blir det sen frukost. Vi kollar färjor till Symi, bestämmer oss för att åka till Symi dagen efter.Vi tillbringar en liten stund på stranden på eftermiddagen. Vi inhandlar biljetter till Symi innan vi går ut för att äta middag.


Söndag 1 juni
Kl 09.00 avgår hydrofoil till Symi. Vid ankomst till Symi bryr vi oss inte om rumsraggarna, utan bestämmer oss för att leta själva. Ann beger sig iväg, uppför trapporna mot Horio, det var många trappor vill jag lova! Här finns inga skyltar med Rooms eller Pensions. Ann hittar endast några hotell. Ann fortsätter att leta, kommer fram till ett litet torg med en kafenion, där sitter "vår vän" från Ouzerian på Rhodos. Vi trodde att han bodde på Rhodos, men så är inte fallet, utan han bor på Symi. Han är väldigt hjälpsam, ser till att vi får tag på ett rum. Ner till hamnen och sedan blir det en tuff kamp uppför alla trapporna till vårt boende. Vilka trappor sedan, de hade väääldigt höga steg! Väl framme, får vi en fantastisk utsikt från balkongen över hela hamnen, så väl på plats var det mödan värt!

På eftermiddagen promenerar vi ner till byn Pedi. Bara ett stenkast från den steniga och minimala badstranden ligger båtar, och vilka båtar sen, och lossar olja till Elverket. Nej, det här är inget som faller oss i smaken, så vi tar bussen tillbaka efter bara en timmas vistelse där. Lunch äter vi uppe i Horio.
Kvällen tillbringar vi tillsammans med vår vän som hjälpte oss med boendet, med mycket mat och vin.

Måndag 2 juni
Vi bestämmer oss för att promenera till Nimborios för att bada. En lite mysig stenstrand, med en taverna där lunch kan intagas. På kvällen blir det middag i Gialos. Efter middagen går vi till en ouzeria som heter Pacos, som ligger utmed strandpromenaden för att dricka grekkaffe och Metaxa, jättetrevligt ställe

Tisdag 3 juni
Vi går till bageriet i Horio för att handla frukostbröd, på kafenion sitter vår vän, bjuder oss att sitta ner och dricka kaffe. Vi äter frukost, packar för att vi ska åka vidare till Tilos i eftermiddag. Vi går ner till Gialos och sätter oss på Pacos ouzeria och tittar på alla turisterna som anländer på dagsutflykt från Rhodos. Lunch blir det lite senare i en av gränderna. Båten kommer i tid, vi anländer till Tilos kl 17.30. Vi blir raggade och får boende precis nere i hamnen. Vi äter middag hos Irini, en taverna som ligger i utkanten utmed havet. Vi blir serverade en superb Biff Stifado och Lamb Giovetsi.

Onsdag 4 juni
Vi tar bussen till Megalo Chorio, tittar in på elefantmuseet, där en grekisk talar om historien kring Tilos och elefanterna. Efter museet går vi runt i byn och innan vi promenar ner till Eristos beach, blir det kall öl på en taverna, och där njuter vi av utsikten ner mot havet. Denna jättestora strand besöktes av sisådär 10 personer. På kvällen får Irini åter besök av oss. Efter middag blir det kaffe och Metaxa på Omonia.

Torsdag 5 juni
Vi bestämmer oss för att resa vidare till Nissyros, kl 14.30 avgår Seastar. Vi hittar boende på Romantzo, som ligger nere i hamnen med en gång. Vi intar lunch hos Mikes, som ligger vid havet i slutet av "huvudgatan". Innan vi går ut för att äta middag sitter vi på terrassen på hotellet och njuter av dryck med en fantastisk utsikt bl a över Kos.

Fredag 6 juni
Vi stiger upp kl 06.00 för att ta skolbussen kl 07.00 till byn Nikia, en underbar liten sömnig by. I utkanten av byn får vi en fin utsikt ner mot vulkanen. Vi hade tänkt att vi skulle vandra ner dit från byn, men hittade tyvärr inte rätt väg. Vi började gå tillbaka mot Mandraki. Efter ca 30 minuter passerar vi en tankbil som står parkerad. Efter en stund kommer bilen körandes, tummen upp!, mannen som kör bilen, stannar och vi får lift nästan hela vägen tillbaka till Mandraki! Vid middagstid går vi till Spiliani Monastery som ligger i utkanten av Mandraki. Fortsätter sedan vidare till Koklaki beach, där ett gäng grekiska grabbar dyker från klipporna. Efter en god middag går vi hem och packar, vi ska vidare imorgon.

Lördag 7 juni
Vi tar taxibåten som går kl 07.00 till Kardamena, på Kos. Efter knappt en timme är vi framme. Ja, nu har vi verkligen hamnat på en riktig turistö. Mestadels hörs engelska talas. Vi tar bussen till Kos stad, köper biljetter till Amorgos, vår favoritö. Vi reser vidare till Amorgos med Blue Star No 1. Det tar tre timmar att komma till Katapola, det känns härligt. Väl framme, finns ej vår husvärd nere vid kajen. Många andra igenkännande ansikten mötte oss däremot. Vi tar oss upp till pensionen, knackar på, då kommer en "sömndrucken" fru och öppnar. De hade legat och vilat, berättar de för oss. Det blir ett glatt återseende. Nu får vi nyckeln till vårt rum, installerar oss, och bara njuter…

Värden knackar på dörren och undrar om vi inte kan komma ner och dricka kaffe, jomenvisst! Nu får vi förklaring varför de inte var nere vid båten och mötte oss. Ann hade ringt från Tilos och berättat att vi skulle anlända lördag kl 15.00. Frun Ann talade med uppfattade som vi befann oss på Tinos. De hade då upptäckt att ingen båt kom från Tinos, därutav inget möte vid båten.
På kvällen går vi ner till Taverna Kamari och hälsar på alla goda vänner! Nu känns det som man har kommit hem.

Söndag 8 juni
Efter sen frukost går vi till Maltezistranden och badar. På eftermiddagen går vi till Kamari och äter lunch och dricker vår Retsina. Detta återupprepas varje dag vi befinner oss i trakterna av Katapola. På kvällen går vi till Captain Dimoz, där vi äter mycket god pasta

Måndag 9 juni
Vi bestämmer oss för att besöka klostret. Tar bussen och sedan börjar vandringen uppför trapporna. Väl uppe måste man pusta lite pga värmen. Vi har bara shorts på oss inget annat med oss förutom badkläder. Vid ingången till klostret blir Tommy hejdad, han får ej komma in. Sist vi var där för 7 år sedan hade de kjolar och byxor att låna ut. Ann tar badlakan och sveper det runt benen och börjar gå upp för trapporna. Då hörs en röst, Ann, jag vänder mig om och får syn på Marianne och Jens. Ett sådant sammanträffande! Vi talas vid en stund, jag tycker det är helt otroligt det här! Efter besöket i klostret börjar vi vår vandring ner till Agia Anna. Då vi gått en liten bit stannar en bil, frågar oss om vi vill ha skjuts ner till stranden. Ja, vad göra annat än att tacka Ja. Efter en tid kommer Marianne och Jens till Agia Anna. Då vi mötte dem i klostret tog vi foton på varandra, och även nere på stranden togs det foton. Tack snälla Marianne för den jättefina CD:n med foton du skickade!

På kvällen intas middag på taverna Minoa, där träffar vi två andra skånska par och får en väldigt trevlig kväll tillsammans.

 

 

Tisdag 10 juni
På dagen går vi till Malezistranden och badar. Då vi kommer upp på rummet på sena eftermiddagen har Mary, vår värdinna lagt 2 nystekta fiskar på ett fat till oss. Ann äter dessa, då Tommy inte är så glad i fisk. På kvällen blir det taverna Kamari igen.

Onsdag 11 juni
Vi tar bussen upp till Tholaria, vandrar till Panagia Epanocholini och sedan vidare till Lagada. Där sätter vi oss hos Nikos taverna och beställer in Amstel och beundrar samtidigt utsikten ner mot Egiali. Vi går ner till Egiali, lägger oss på stranden en stund. Efter stranden blir det sen lunch vid torget, sedan tar vi bussen tillbaka till Katapola. Ikväll blir det pizza hos Cap Dimos, lika god som pastan. Ett ställe att rekommendera till pasta och pizzaälskare. Efter det blir det kaffe och Metaxa hos Kamari.

Torsdag 12 juni
Efter frukost, går vi ner till biljettkontoret för att informera oss om båtar från Naxos till Pireus. Vi ska resa på grekernas Annandag Pingst, och vet sedan tidigare år att det är "fullknökat" med folk på båtarna. Vi får besked att det börjar bli fullsatt, endast drygt 200 platser kvar. Vi bestämmer oss för att redan nu köpa våra biljetter. Några timmars bad blir det vid Maltezi även idag.
På kvällen blir vi bjudna på en jättegod middag med alla typiska grekiska specialiteter hos vårt värdpar Costas och Mary En mycket trevlig kväll blir det. Märk väl de kan endast tala grekiska och lite italienska. Men med parlör och händer går det utmärkt!

Fredag 13 juni
Tommy hjälper Costas att laga en ytterbelysning och lite annat smått och gott, det tackar han mycket för. Bad vid Maltezi. När vi kommer hem till rummet står en tallrik med meze dukade till oss. Ner och inhandlar ouzo och sedan njuter vi av detta på balkongen. På kvällen blir det åter besök på Kamari, men då orkar Ann inte äta middag, endast Tommybeställer en middag. Dryck blir det, både retsina och kaffe med Metaxa.

Lördag 14 juni
Denna dag ägnas mest till att bara strosa runt i Katapola-området och "sitta taverna" På kvällen blir det pasta, otroligt god, hos Captain Dimos

Söndag 15 juni
Efter sen frukost blir det bad för sista gången under denna resa vid Maltezistranden Kvällen tillbringar vi hos våra vänner på Kamari.

Måndag 16 juni
Idag blir det vemodigt värre. Först ett farväl av Costas och Mary, vårt värdpar, sedan blir det lunch och avsked hos Kamari. Idag är det grekernas Annandag pingst. Ön blev i lördags invaderad av ca 1000 Kretensare som ska resa hem denna dag. Det är precis som vanligt bilkö hela vägen till Rachidi Alla tavernor är fullsatta till sista plats. Här är det en enorm kommers. Alla ska äta innan de stiger på båten mor Kreta.

Ungefär samtidigt vid 17-tiden kommer "Skopan" som ska ta oss vidare till Naxos. Vi stannar till vid Donoussa och där stiger ett par på som vi träffat några dagar tidigare på Amorgos. Väl framme på Naxos skiljs våra vägar. Vi går till vår favorittaverna på Naxos, beställer in dricka och middag. Svenskparet dyker upp, undrar om vi känner till något boende på Naxos. Javisst, Ann följer med paret till boende vi hade i fjor våras. Ringer på dörren, och visst blir man genast igenkänd! Det är en härlig känsla! Men tyvärr det var inte vi som behövde boende denna gång.. Men våra skånska vänner fick rum över natten, det känns bra att kunna hjälpa någon. Tillbaka till tavernan, maten är framdukad, det är bara att äta och njuta.

Färjan anländer vid 23-tiden. När vi kommer upp på båten upptäcker vi att båten är fylld till sista plats om inte mer! Det ligger och sitter folk på varje ledig yta. Vi går runt och letar, till slut hittar vi lite plats på golvet, ut med våra s.k. liggunderlägg och lägger oss för att försöka få lite blund i ögonen. Det blev inte mycket sömn här inte, men vi fick lite vila i alla fall.

Tisdag 17 juni
Vi anländer till Pireus ca kl 07.00. Vi går till en av caféerna och intar frukost i väntan på att ta bussen tillbaka till flygplatsen. Vi sitter och betraktar en hel del luffare som just kommer från flygplatsen och ska ut på öarna. Från biljettkontoret intill tavernan där vi sitter ropar: 10 minuter kvar till avgång mot Naxos. "Ska ni ha biljetter skynda på!" Då önskar man, tänk om det vore vi som hade semestern framför oss, men så är det tyvärr inte. Men OK ny resa väntar i september, så vi har något att se framemot.
Busschauffören kör som en galning, men tack och lov händer det ingen incident på resan ut till flygplatsen.

Ute på flygplatsen är det lagom att checka in. Planet avgår återigen med ca 50 passagerare mot Kastrup. Vi får verkligen hoppas att dessa plan fortsättningsvis kommer att fyllas med fler passagerare, så att de fortsätter att flyga till Athen. Vi anländer till Kastrup på eftermiddagen. Vi tar tåget över till Malmö, där sonen möter upp med vår bil, för vidare färd hem till Karlshamn

Hälsningar Ann och Tommy Henekull

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera