Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluffa i Dodekaneserna & Kykladerna. Del 2.

28 maj
På morgonen efter frukost packade vi ihop våra ryggor gick och betalade och tog taxi till Alinda. Taxichauffören vi åkte med rekommenderade två olika boende. Han stannade vid Supermarketen och visade oss att han hade rum ovanför denna, men vi tackade nej till detta erbjudande.

När vi kom till pensionen vi blivit hänvisade, visar det sig att kvinnan ej öppnat för säsongen, så det skulle städas och fixas. Vi tackade för oss och gick tillbaka till Supermarketen och blev visade rum med en jättebalkong med utsikt över hela viken. Mycket bra boende. Vi strosade lite i Alinda, fann det lugnt och skönt. På eftermiddagen promenerade vi till Agia Marina och åter för att kolla båttider. Lunch åt vi i Alinda. På kvällen intog vi middag på taverna Finikas.

 

Eleni och Kostas på Taverna Finikas på Leros.

Värdparet Eleni och Kostas på Taverna Finikas på Leros.

 

 

29 maj
Blåsten hade avtagit efter de sista dagarna med mycket blåst. Vi bestämde oss för att gå ner till stranden och inta det första doppet för i år. Sagt och gjort. Lite kylslaget tyckte vi det var i vattnet. Vi tog en promenad till Agia Marina, åt lunch där. På kvällen blev det återigen besök på Finikas.

30 maj
Vi bestämde oss för att utforska Leros lite, så vi hyrde moppe. Vi körde först upp mot flygplatsen fortsatte genom byn Partheni, svängde till höger där vägen delar sig och kom ner till en jättefin badstrand med en taverna. Vi åkte vidare till västra sidan av ön och körde till Kokkali, där ligger kyrkan Agios Isidoros på en klippa ute i vattnet. Vi körde vidare mot Lakki, passerade några små byar på vägen dit.

Lakki ger inte något positivt intryck alls. Det finns en del mentalsjukhus där, och de är i väldigt dåligt skick, liksom många av stans byggnader. Man får en obehaglig och ödslig känsla då man kör runt i Lakki, tycker vi. Vi fortsatte ner mot Xerokampos, på södra delen av ön, därifrån går det kajkar över till Kalymnos.

Vi vände återigen mot norr och besökte byn Pandeli, ett fint fiskeläge. Vi fortsatte upp mot Kastro tis Panaghias, en fästning. Härifrån har man en otroligt fin utsikt ner mot Agia Maria och Alinda. Efter besöket i borgen fortsatte vi tillbaka till Alinda för att äta lunch och lämna tillbaka moppen. Middag blev det på Finikas.

31 maj
Efter frukost packade vi, och betalade för oss. Vid middagstid tog vi taxi tillbaka till Agia Marina för att handla biljetter och intog även lunch med gyros och öl. Vid bordet bakom oss satt ett grekiskt par som firat pingsten på Leros. Vi hade träffat paret de två sista kvällarna på Finikas och haft det trevligt tillsammans. De ville absolut att vi skulle komma och besöka dom om vi skulle besöka Rodos i framtiden, de bjöd oss även på varsin öl. Sådant förekommer bara i Grekland, tror vi.


Kalymnos

Katamaren tog oss till Kalymnos på mindre än en timme. Då vi steg av stod rumsraggarna redo på kajen. Vi blev skjutsade till Myrties, boende heter Irenes Apartments. Ett mycket bra boende tyckte vi, med en helt suverän utsikt ner mot hela Myrties, och även till Telendos. Det enda som kanske är till nackdel med boende är att man får gå många trappsteg upp från huvudgatan. Ann räknande, det blev 140 st. På kvällen intog vi middag i Massouri. Från Massourihållet är det inte så många trappsteg upp, betydligt lättare att gå upp.

 

Hotell med utsikt i Myrties på Kalymnos.

Utsikt mot Myrties på Kalymnos från balkongen.

 

 

1 juni
Vid lunchtid bestämde vi oss för att gå ner till stranden i Massouri. Vattnet var väldigt grumligt, svårt att komma ner i vattnet utan att det gjorde ont i fötterna. Stranden består av sten i olika storlekar och så även botten. Upplysningsvis var detta på den delen av stranden man kommer till då man går trapporna ner från torget i Massouri. Vi intog lunch på Sail Away, ett Café som ligger till vänster om trapporna när man kommer upp från stranden.Stället drivs av en familj där mamman och sonen står till tjänst. Maten är god och väldigt riklig. På kvällen intas middag på Rest Paradise i Massouri.

2 juni
Denna dag blev det åter besök på stranden, vi stannade på den sidan som ligger närmast Myrties. Den sidan av stranden är betydligt bättre, sand på botten och klart vatten. Då vi var på stranden kom där en båt som lossade sand, så hela stranden är säkert i dagsläget fin. Lunch intogs återigen på Sail Away, Tommy hade upptäckt att där fanns öl på fat, som hade engelsk karaktär, från ett mindre bryggeri i Athen som var väldigt god. George talade om att han testade detta öl denna säsong. Gott var det! Även på kvällen besökte vi Sail Away och intog middag till tonerna av B B King and friends (som är en av Tommys favoriter).

Kos

3 juni
Färden gick vidare till Kos denna dag. Vi tog färjan över till Mastichari från Pothia, turen tar ca en timme. Vi skulle ta bussen in till Kos stad, fick vänta några timmar. Vi passade på att äta lunch och inta ett par krus Retsina, så väntan blev inte så lång.

Väl inne i Kos stad började Ann att leta rum, hittade ganska snart rum i kvarteret bakom hamnen, Pension Alexis, lite äldre men med trevlig atmosvär. Kvinnan som äger stället var otroligt informativ om allt som man ville ha reda på om Kos. Saken blev inte sämre av att hon har en svensk tjej anställd som städerska, även hon hade mycket info att komma med.

Middag intogs hos Mamas Cooking, en riktig grektaverna.

 

Leros på Kalimera » | Kalymnos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera