Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tilos - några små tips

Lyckliga ni som inte har varit på Tilos än. Men vad är det som gör ön så speciell? Det är inte den grönaste ön. Inte heller den största eller den minsta. Det är inte ens den mest genuint grekiska ön. Eller den med mest historia, typ redan de gamla grekerna. Vi tror ni får upptäcka själva vad som gör Tilos så speciell. Men vi kan ge er ett litet tips: människorna, lugnet och maten. Här kommer några andra tips som kan vara bra att veta. Byn Livadia är så liten, att en karta eller vägbeskrivning känns komplett onödig.

SALLY OCH RAY

Två utomordentligt vänliga utvandrade engelsmän. De har en affär där de bland annat säljer hemgjorda tvålar av högsta kvalitet. Och så ger de lektioner i fotografering och målning.

LYNDA OCH DAVID

Återigen två väldigt trevliga personer. De har hand om Tilos Travel vid hamnen, och hos dem får man en massa användbara tips om vad man bör göra och se. Där kan ni också hyra vespa eller bil. Vill ni inte köra själva, ståtar Tilos med hela två taxibilar och lika många bussar. Trafiken är minimal (Kolla! Vi möter en bil) och det är i princip omöjligt att köra vilse.

PENGAR

Äntligen finns det möjlighet att ta ut pengar på ön. Tidigare har man varit tvungen att ta med sig allt i kontanter, vilket gav tillvaron lite av Joakim von Anka-prägel.

SUPERMARKETS

Det finns 4 Minimarkets. De som vi är förtjusta i ligger sida vid sida på väg in mot byn. De har faktiskt det mesta man behöver. Dessutom kör de hem det ni handlar utan kostnad.

BAGERI

Jodå, ett sådant finns också. Det är lika spännande varje morgon att se om det finns croissanter eller inte. Och vad de kostar. Det är lite olika dag för dag, nämligen.

COSMOS

En kul liten affär med souvenirer och där man bland annat säljer och byter in böcker. Jajamensan, även svenska böcker finns. Och där kan man bli ett med cyberrymden för endast tre Euro per halvtimme.

MAT

Ja, om det kan man berätta mycket. Men det ska vi inte göra. I allmänhet kan sägas att det går inte att bli besviken var man än äter. Nåja, med ett undantag kanske. Restaurangen mitt emot en av affärerna grillar hel gris några gånger per vecka. Eller get, eller något annat de får tag på. Vi lockades dit av doften av grillad gris, men det som kom in på tallrikarna såg ut som en grekisk tragedi. Kött och ben i en enda röra. Men det är klart, de kan ha haft en dålig dag. I alla fall hade grisen det. Men förutom det är det bra käk även på den restaurangen.

Vi kan annars varmt rekommendera Oasis. Den ligger utmed strandgatan som så många andra restauranger. Det ser lite stort och opersonligt ut, men familjen som driver Oasis är enormt vänliga (så klart) och serverar suverän mat. Glöm inte bort att beställa deras saganaki. Det är ost som de flamberar vid bordet. Deras vitlöksbröd kommer i storleken av en pizza. Ja, deras vanliga pizzor är toppen, de också. De serverar stora portioner, så ett förslag är att dela på rätterna.

Omonia måste också besökas. Det är egentligen en ouzeria, men deras kyckling är toppen. Kolla bara för säkerhets skull att den finns på menyn. Annars är det skönt att käka frukost där. Frappé (iskaffe) och toast är en klassiker på Omonia, och förr eller senare passerar alla revy.

När vi ändå är inne på ouzo, så är det Giorgios vid torget som gäller. Giorgios själv är damernas favorit, men han är vänlig mot alla (förutom möjligen mot italienarna). Han tycker dock inte om att man flyttar runt hans stolar och bord. Om man trugar, får man bjuda honom på en Campari och juice.

En annan bra restaurang, som ligger en bit upp från stranden Eristos på andra sidan Tilos, är Tropical. Susanne Ljung avgudar deras kikärtsplättar, med all rätt. Miljön är fantastisk, man sitter i trädgården och äter. Låt vara med några hundra katter som intresserade åskådare, men det får man ta.

Slutligen kan vi nämna Blue Sky alldeles vid hamnen. Den brukar drivas av en italiensk familj, och är främst en fiskrestaurang. Men som överallt i Grekland är fisk dyrt, och tillagas på annat sätt än vi är vana vid. Den kommer in helgrillad, och sedan pressas citron över. Gott, men man saknar lite tillbehör och sås och sån¹t. Gillar ni inte fisk, testa deras pasta. Som italienare är de så klart experter, och pastan är verkligen god.

BÅTUTFLYKT

Stellios heter han som har hand om utflykterna. Han står bredvid kyrkan och säljer biljetter. Båten brukar gå ut på fredagarna vid tiotiden och vara tillbaka vid femsnåret på eftermiddagen. Glöm för all del inte solskyddsmedlet. De bjuder på lunch på någon strand. Genom att riva av en massa lokala kryddor som de sedan lägger på elden, får köttet en suverän smak. De släpar även iland en löjligt stor kylbox som innehåller allt man kan behöva för en dag till havs (plus åtskilligt mer).

 

 

ELEFANTERNA

Tilos största attraktion är bisarrt nog minielefanterna. Tydligen var det ett gäng normalstora elefanter som vandrade till Tilos för väldigt länge sedan. När sedan Tilos blev en ö, blev elefanterna kvar. Den något begränsade födan (det var ont om restauranger på den tiden), gjorde att elefanterna krympte och blev små som ponnyhästar.

Det finns ett museum i huvudbyn Megalo Chorio som visar blandade skelettdelar. Damen som förestår det, Vicki, är en kunnig och entusiastisk guide och pratar en mycket personlig engelska. Hon har dessutom ett intressant förflutet. Hon bodde med sin familj i Athén, när fadern kom i onåd hos juntan. Raskt blev hela familjen deporterade till Tilos. Efter juntans fall kunde de återvända till Athén om de ville, men Vicki valde att stanna kvar. Hon är numera den högst utbildade personen på Tilos.

LÄKARE

Det finns en läkare i Livadia. Han är dessutom öns borgmästare och tillika veterinär och mannen som fixade så att Sea Star trafikerar rutten Tilos ­ Rhodos (och Nisyros). Sjukhuset, ja eller sjukrummet rättare sagt, är praktiskt beläget alldeles bredvid kyrkan. Amen.

FIGUR

Förr eller senare kommer ni att stöta på Athanasis. Det är en man som är dövstum, men som inte låter detta lilla handikapp hindra honom för att språka med er. Det är fantastiskt vad man förstår av hans hemmagjorda teckenspråk, speciellt efter några glas ouzo. Han vill gärna veta i vilket stjärntecken ni är födda i, och höll på att teckna sig halvt fördärvad innan vi insåg det när vi träffade honom första gången.

UNDERHÅLLNING

Underhållning?!? Detta är inte Rhodos, gudskelov. Så nattliga barräder lyser med sin frånvaro. En stilla ouzo eller tre är vad som gäller. Det finns en bar med levande musik, och en cool bar alldeles vid vattenbrynet med internationella drinkar. Vad vi tyckte var väldigt roligt, var att kolla när färjorna lade till i hamnen på kvällarna. Ett stilla lugn byts mot en kakafoni på några sekunder. Mycket underhållande. En utmärkt plats att beskåda detta är restaurang Blue Sky. Ni behöver inte alls käka där. En öl duger gott. Om gamle Papa Patriark är där, fråga om ni inte kan få smaka hans italienska citronlikör. Gudomligt god (och stark).

SOUVENIRER

Vad ska man ta med sig hem, då? Tvålar från Sally och Ray, så klart. De har bland annat en grön tvål som doftar himmelskt av Tiloskryddor. Sedan finns det underbar Tiloshonung. Timjan och andra kryddor plockar ni själva på sluttningarna. Det görs varken vin eller ouzo på Tilos. En favoritouzo var dock Mini. På etiketten syns en klämmig flicka i kortkort. Den flaskan skulle må bra av ett besök på en designfirma, men innehållet är gott. Ni kan också plocka pimpsten på stränderna. Bra som fotfilar, bland annat.

Ja, det var lite om Tilos. Vi hoppas att även ni blir förälskade i denna ö med bara 300 innevånare. De flesta kommer att kännas som familjemedlemmar när det är dags för hemfärd. Och till familjen vill man ju återvända, eller hur?

/Pelle, Maria och Erik

 

Tilos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera