Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa till Antiparos, Syros, Samos och Lipsi

Har tidigare skrivit och berömt CD-guiden MERA KALIMERA, nu efter 6 v. i Greklands underbara övärld vill jag bara tala om att många tips på skivan har jag haft stor nytta av, trots min resvana då jag dom senaste minst 10 åren båtluffat ensam minst 6 veckor varje höst!

Grekland har väldigt snabbt blivit ett ganska dyrt land att semestra i, men resor och boende är fortfarande acceptabelt och maten finns det ju alternativ för, t ex om man väljer Syros och lilla mysiga Galissas så finns Giovannis +30 6932 774 801, rena fräscha rum, gemensamt enkelt kök typ vandrarhem. 15€/n med grönsakslandet utanför fönstret, så istället för restaurangbesök blev det improviserad middag på dom två gasollågorna tillsammans med andra gäster från England/Tyskland/Grekland o.s.v. och Giovanni själv. Oftast drog vi ihop borden och åt av varandras fat! Galissas har ypperliga bussförbindelser med staden/hamn och cyklar finns att hyra så alla små underbara näraliggande stränder/byar kan besökas!

 

 

Efter Syros är Antiparos bara ett måste och då särskilt Galanis Place, tar du båten från Paros missar du inte ägaren! +30 697 338 3979, små men mysiga rum högt i villaområde. Du går garanterat vilse första tiden men sedan hittar du, framförallt genaste vägen till bageriet för morgonbrödet! Antiparos väldigt speciell, mycket dagsturister från Paros, men stanna och upptäck ön! Gästfriheten rörande, grannarna kom med fat av frukt, och ägarens föräldrar lassade på färska fikon och vindruvor så luncherna bestod alltid av, just det -fikon vindruvor amstel och lite vatten, kanske ibland bröd! Ägaren har svensk sambo, är hon där så fråga om alla underbara små badvikar och byar!

Mykonos, hatad och älskad.. för mig ett måste och alltid hos Constantina Zorz Xydakis, i botten små enkla men fullt acceptabla rum för 20€/n okey, kanske spec.pris för mig, har hört att engelsmännen får betala upp till 40€/n! +30 6944 367 383 , buss eller moppe, huvudsaken man kommer bort från ghettot! Underbara stränder, och ett besök i klostret i Ano mera, eller en middag på någon taverna i Ano Mera är så långt från Mykonos man kan komma!

Efter en del öar, blev det Lipsi och det mest av en slump, vädret… hård blåst och inställda båtar och till slut lilla rostiga Nisos Kalimnos som tog mig efter en rejäl skumpig resa till Lipsi -och vilken ö! Barbarosa +30 22470 41202, en studio i Chora med ägarens dotters familj som granne, kylskåp porslin och gasolkök/en låga på balkong! Charmen och priset 15€/n övervägde alla betänkligheter, tre tänkta nätter slutade med sex! Ön kräver starka ben för gå, det måste man. Visst, minibuss finns men att nå alla underbara sandiga vikar krävs starka ben och vatten! (som man hämtar i allm.vatten kranar/hus, efter vägen!) Bara att 07,00 rusa ner till bageriet, vedeldat och omodernt, köpa färskt underbart grovt bröd, sedan stilla njuta av frukost på balkongen innan dagens äventyr, en upplevelse! Att man tredje morgon var igenkänd och fick en rejäl mjölig kram av bagarfrun, det är annan historia! Deras spenatpaj är ett måste!

Till slut, Samos och Pythagorion, tiden rann iväg och några nätter innan flyg till Aten och vidare hem, Inrikesflyg i Grekland är effektivt, billigt och kan rekommenderas om tiden plötsligt runnit iväg! 6 år sedan Samos besöktes, men då var jag helnöjd med Philoxenia, så jag ignorerade alla rumsuthyrare på kajen, slängde in min ryggsäck i närmsta affär och sökte upp pensionen. Lite förvånad var jag att ägaren inte stod vid kajen, men väl framme fick jag förklaringen, han hade tvättdag och glömt bort den här båten! Sent på säsongen, få rum uthyrda, så ett rum med AC och balkong blev mitt för 15€/n i 4n. När jag hämtat ryggsäck, fixat lunch i det välutrustade köket (mikro, kyl, spis, diskmaskin, -men hans fru diskar allt varje morgon så man har stränga order att bara lämna!) packade jag i badkläder för en slö em. på stranden då ägaren knackade på dörren, nu var jag igenkänd så det blev ouzo och annat gott! Efter någon timme blev det dock sol och bad! +30 02730 61055/fax +30 02730 62283, adr.Panagiotis Defteraios Pythagorio, 83 103 Samos. Huvudvägen, vid "busstation" i korsningen, backen upp efter polisstation!

Jaha, jag skulle ju bara rosa CD- gudien MERA KALIMERA!! Det här blev ju lite av reseberättelse, mycket och många underbara minnen. Nu gäller det bara att jobba ihop en reskassa för att nästa höst åter kunna besöka en del "måste" öar, och nya oupptäckta öar!

Hälsningar Stig
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera