Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Agios Georgios på Korfu. Del 1.

Efter en jämförelsevis problemfri och snabb nedflygning med Nordic Leisure landade vi vid 23-tiden på Korfu. Bagageutlämning och transporter löpte så pass smidigt och snabbt att vi nästan började undra om det var Grekland vi hamnat i eller någon annanstans. Lite hade vi läst på om Korfu och Agios Georgios South (St George) så vi visste ungefär vad som väntade och vart transferbussen skulle ta oss. Transfern tog ca en halv timme och vi var incheckade på hotell Likithos strax efter midnatt.

Följande morgon var det så dags att bekanta sig med den närmaste omgivning i dagsljus. Agios Georgios South eller St George som engelsmännen (det finns gott om dem i St George) kallar det, är inget stort ställe, tämligen flackt och utspritt. Ortens egentligen enda "tillgång" är den långa och väldigt fina stranden. Tyvärr (förlåt nu alla St George-fan) gav orten ett litet "bedagat" intryck på oss, kanske delvis beroende på att vädret under vår vecka var ovanligt ostadigt och betydligt svalare än normalt för årstiden. Därför märkte man även tydligt att vissa tavernor och butiker började slå fast för säsongen.

 

 

Byn har en huvudgata som löper genom hela St George parallellt med stranden, fast någon strandpromenad kan man inte säga att St George har. Vårt hotell Likithos låg mer i den södra ändan av St George medan det bredare (och enligt oss bättre) butiks- och tavernautbudet var i den norra delen av St George. Tavernautbudet är tillräckligt stort för variation och omväxling under en vecka.

Vi förstod att det faktum att ortens största hotell blivit all inclusive-hotell för något år sedan medfört att taverna- och butiksutbudet blivit magrare. Gästerna i St George verkade bestå i huvudsak av britter, tjecker, skandinaver och tyskar. Det verkade inte bo så många greker där, de bodde troligen i Argirades, den egentliga byn som ligger ca 3 kilometer från St George. Det där med south, north, easth och west är förresten viktigt att komma ihåg då det gäller orter på Korfu. Det finns Agios Georgios på fler ställen, liksom exv. Agios Stefanos.

 

Korfu. St George.

 

Efter några dagars strandliv "hemma i byn", bland annat på de berömda sanddynerna som finns med i Bondfilmen "Ur dödlig synvinkel", så beslöt vi på måndagen att fara på båtutfärd med Captain Kostas som kör båtutfärder utgående från St George, bl.a. annat till Paxos och Antipaxos samt över till det grekiska fastlandet. Tyvärr ställdes turen in den dagen på grund av för litet underlag. Vi beslöt då att hyra bil i fyra dagar och begav oss ut på upptäcktsfärd. Rent generellt kan man säga att vägarna är helt ok på Korfu, ställvis dock väldigt slingriga och kuperade. Vi började med att åka upp längs västkusten och nådde så småningom Agios Gordis.

 

Korfu. Agios Gordis.

 

Agios Gordis är en ännu mindre ort än St George, men gav på oss ett trevligt och mysigt intryck. Efter lite bad och en alldeles förträfflig lunch i Agios Gordis fortsatte vi färden norrut längs slingrande vägar och passerade bl.a de vackra orterna Glyfada och Pelekas. Vi kom sedan fram till Paleokastritsa.


Korfu. Hyra båt.

 

Vi beslöt att hyra en snurrebåt och åkte ut och tittade på de fantastiska grottorna och Paradise Beach. Något att rekommendera!

 

Korfu stad.

 

 

Följande dag beslöt vi oss för att "göra" Korfu stad ordentligt. Efter lite sökande hittade vi parkeringsplats och gav oss sedan ut på rumsjakt då vi beslöt att stanna över natten i Korfu stad. Efter inte allt för långt sökande hittade vi en dam som hyrde ut enkla rum inte speciellt långt från "nya" hamnen. € 30,- kostade rummet. Inget märkvärdigt rum, men vi skulle ju bara sova en natt där. Korfu stad är väldigt vacker och mäktig, det venetianska märks verkligen där.

 

Korfu stad.

 

En promenad i gamla borgen ger underbara vyer över staden. Det skall genast sägas att det inte är speciellt billigt i "turistkvarteren" i Korfu stad, vill man shoppa lite billigare är det väl värt att dra sig lite mer västerut till grekernas kvarter.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera