Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff i Egeiska övärlden. Del 1. Limnos.

Planeringen av sommarens greklandsresa började som vanligt i november. Årets resa är med ett undantag identisk med resan för två år sedan fast i omvänd ordning. Vi försökte även denna gång sy ihop hoppen mellan öarna med inrikesflyg där det var möjligt. På planeringsstadiet lyckades det helt, förutom Fourni, med endast några timmas väntan på Atens flygplats på utresan.

Resan skulle avslutas med ett par buffertdagar i Aten. Flygbiljetter Arlanda - Aten (SAS) och inrikes Aten - Limnos (Aegean) inhandlades liksom det avslutande flyget mellan Samos och Aten. Inrikesflyg mellan Limnos - Lesvos - Samos erbjöds endast av Olympic vissa veckodagar om man vill åka direkt mellan öarna utan att först åka via Aten med väntetider som följd, vilket också påverkade planeringen. Olympics oklara ägarförhållande gjorde att vi väntade med biljettköp tills läget klarnat i mars. Så långt planeringen men verkligheten blev som vanligt inte riktigt så.

 

 

Enligt planerna skulle vi landa på Limnos söndag eftermiddag och bli hämtade på flygplatsen av vår värdfamilj på Apollo Pavilion. Det första bakslaget i planering kom via ett mejl från Aegean i maj som meddelade att det flyg vi fått biljetter till hade ställts in och att även morgonflyget från Samos till Aten på hemvägen fick ersättas av ett eftermiddagsflyg. Olympic hade ett kvällsflyg Aten - Limnos som vi genast bokade. Det innebar att vi "tvingades" tillbringa en dag i Aten med strövtåg och lunch/middag i stadsdelen Psiri.

Tunnelbanan mellan flygplatsen och Aten är delvis stängd men tågen gick som vanligt och det var inget större besvär att byta till tunnelbana i Neratziotissa för vidare färd till centrum. Väskorna inhyste vi på flygplatsens bagageinlämning. Ett tips som vi läste om i Athens News: det finns en biljett för 15 € som gäller i tre dagar för alla kommunala transportmedel inklusive tåg/tunnelbana till och från flygplatsen och även rundtursbussen i Aten. Ett klart prisvärt alternativ för alla som tillbringar några dagar i huvudstaden.


Limnos

Nåväl, vi landade på Limnos sent söndag kväll, hämtades av värden, installerade oss i rummet och somnade.

 

Limnos. Myrini.

 

För info om Myrini hänvisar vi till resebrevet från vår Sommarsemester 2007. Då undersökte vi närområdet kring Myrini till fots. I år planerade vi att hyra cyklar men nu vi hittade istället en ö-rundtur per buss som vi genast bokade. Rundturen visade att det finns en del att se på ön, vackra byar, arkeologiska minnesmärken, fina badvikar, områden med flamingos och en engelsk krigskyrkogård.

I byn Kotsikas finns statyn av den kvinnliga frihetskämpen Maroula. Efter att ha tagit svärdet från sin döde far anförde hon sina landsmän och drev turkarna från ön. Detta skedde 1478. I Poliochni finns rester av en förhistorisk stad som nådde sin höjdpunkt 2700-2000 före Kristus. Här skapades den första demokratiska församlingen. Om man klättrar ner till havet, ett något riskabelt företag, kan man se den grotta där Philoctetes bodde i 10 år efter att han blivit biten av en orm.

Det var en blandad skara människor på rundturen men med två språk, engelska och tjeckiska. En högljudd och irriterad dispyt uppstod då den tjeckiske guiden tydligt hävdade att hans tjeckiska sällskap minsann var mer värd än den engelsktalande gruppen och skulle bestämma detaljerna i resplanen. Vi var hungriga, hade låg toleranströskel och kunde ha strypt honom om vi inte varit så civiliserade. Dagen efter framförde vi tydliga klagomål på den tjeckiske guiden till den resebyrå som arrangerat resan.

En kväll bevittnade vi en ritual på stranden där pojkar hoppade över eldar och det skulle på så sätt fira helgonet Johannes.

 

God grekisk mat på Limnos.

Efter några lata dagar med bad, god mat (fisk) och dryck närmade sig avresedagen.

 


Grillade sardiner på Limnos i Grekland.

 

Värden skjutsade oss till flygplatsen tidigt på morgonen för inrikesflyg till Lesvos. Här kom ännu en ändring i färdplanen. Det fanns inget direktflyg till Lesvos eftersom en strejk bland flygledarna denna dag, mellan kl 07-12, gjorde att vi tvingades flyga till Aten och invänta ett senare flyg till Lesvos, något vi omsorgsfullt försökt undvika. Där gick ännu en detaljplan i sjön.

Limnos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera