Resebrev från Patmos & Samos

© Text & bild: Hasse

Onsdag 24/6
Att gå upp kl. 07.00 fungerar överraskande bra idag. Är det helt enkelt förväntningarna på att få åka upp till Chora och utsikten där som hägrar? Omkring kl. 9 samlas gänget som har blivit svenskt-finskt-norskt på Astoria Travel och väntar på Britt-Inger ("Brittan") Gerambiakis. Vi betalar för utflykten och sitter in i minibussen där chauffören Panagiotis ska köra oss upp. Britt-Inger träffade en grek under sin första kväll på Patmos för c:a 20 år sedan. 2 år senare var de gifta och nu bor hon permanent här. Det märks att hennes sätt att prata och agera är någonting helt annat än t.ex en ung tjej från researrangören. Vi har förväntningar på vad Patmos religiösa sida ska visa upp. Vägen upp går via Grikos, strax ovanför byn och dess strand, samt även stranden Petra intill. Först kommer vi till nunneklostret Evangelismos som känns så lugnt och trivsamt och där vi får en trevlig rundvandring. Britt-Inger berättar att nunnorna här inte är kanske så "allvarliga och skygga" osv. Det verkar som de har anlagt en slags gladare framtoning. En av dem har en stunds konversation med Britt-Inger och då nunnan verkar förhållandevis ung och visar ett överraskande "öppet" kroppsspråk och skrattar mycket så överraskar det lite. Vi vet inte om detta är ovanligt med deras "stil" så att säga men det ger avtryck. Jag är som vanligt upptagen med ivrigt fotograferande utan att vare sig störa eller plåta något otillåtet. Det tillhör inte att vi är så särdeles intresserade av det religiösa Grekland men med Britt-Ingers proffsighet känns det givande. Trevlig miljö, tyst och stilla och bra information präglar denna första anhalt.

Patmos allra mest nordostliga del

Patmos allra mest nordostliga del, en del av den syn man har från utsiktsplatsen uppe vid Chora.



På motsatta sidan av Chora sluttar staden brant ner

På motsatta sidan av Chora sluttar staden brant ner, jag blickar ut nästan rakt västerut.

Vi ska nu till den stora begivenheten under utflykten. Minibussen svänger upp vid en parkering strax nedanför det stora Johannesklostret som har en så majestätisk placering och som syns överallt där vi varit hitintills. Under den näst sista kurvtagningen på vägen dyker så UTSIKTEN upp. Den där man ser i stort sett hela norra Patmos och Skala i förgrunden som en vit gräddbakelse. Jag finner mig själv sitta och GAPA över det jag ser, något så magnifikt har jag inte sett sedan vi 2001 fick se Santorini med staden Oia och den rödskimrande vulkankanten. Den enda tanken jag snabbt känner är att HIT ska vi igen utan att behöva passa någon tid, och få se ut över ön och havet på egen hand. Vad som även gör ett storslaget intryck är att vädret är så klart, det är så mycket konturer på allt. Att snabbt försöka förstå vad vi ser är inte lätt men det är ett helt spektra med bara hav och en samling öar i väderstreck som nog måste vara från väster bort till öster, "med råge". Vilka öar vi ser får vi kolla upp, just nu är det inte möjligt och nu ska vi vidare med gruppen. Det är fullt med andra grupper, på turistmanér får vi hålla ihop, det här ska bli roligt! Johannesklostret är stort, det imponerar även om det är stora horder med besökare här samtidigt och svårt att få något lugn på intrycken. Britt-Inger berättar erfaret och engagerat, det märks att hon gjort detta "någon gång" tidigare. Hur man tar in informationen är upp till en själv i gyttret av folk, Britt-Inger verkar inte bekymra sig nämnvärt över kaoset. Mängder av målningar, ikoner, skrifter, föremål och annat passerar förbi utan att vi förstår så mycket i detalj vad vi ser. Den stora klockstapeln mitt uppe i alltihop står där imponerande medan arkitekturen för övrigt visserligen inte är vårt expertområde men ändå respektingivande och spännande. Vi ska vidare in till museet som är trångt och varmt och inte fullt lika givande som nyss. Detta tar oss mot själva uppenbarelsegrottan som jag personligen ska försöka förstå då jag ju har en VISS anledning……slutfasen av begravningen strax innan resan, prästens bibelord om Johannes och uppenbarelsen. Med så ofantligt många år tillbaka i historien som miljön vi vistas i kan ha inneburit DÅ, så är det trots allt svårt att förstå fullt sammanhang för oss moderna människor i en högteknologisk tidsera. Kan man förflytta sig så pass att man kan tro sig vara i dåtid? Men vi blir förevisade grottan, själva platsen där Johannes stod framför klippan, sprickorna i den, tre-enigheten, fadern, sonen och den helige anden. Platsen där Johannes sov, en punkt på klippan där han tryckte sin handflata - alla gör samma sak……

Vårt intryck av vad vi kallat "det religiösa Grekland" har åtminstone temporärt förändrats något men situationen har nog varit lite speciell trots allt. Vi är så småningom på väg ner härifrån och det har varit överväldigande stundtals här uppe och känslan av att åka upp igen är markant. Det måste vara någonting annat att få ta itu med själva byn Chora, vad finns bakom klostret? Beskrivningar och bilder på bl.a "Jimmy´s Balcony" med samma utsikt (fast bättre?) vid kanten högst uppe är något vi själva vill ta oss an sen. Gå upp, ta lokalbuss eller taxi? Det blir en senare fråga, nu är vi tillbaka i stan igen och lunchar på O´Pantelis där greksallad, oliver, bröd och taramosalata är mums efter en fin förmiddag. Personalen här är väldigt vardagligt klädda. Känslan går till att de har ägarstatus. Han som befinner sig i köksregionen men förvisso inte står och lagar mat, han har en t-shirt på sig. Den förtäljer "Olympiakos, Champions 2005-2006 As Usual". Lite kaxig men så sann i den grekiska fotbollsligan som laget har vunnit mängder av gånger de senaste decennierna. O´Pantelis är mycket genuint inredd så jag frågar om jag får ta lite bilder här inne. En fin taverna kan vara en ren och skär lycka att beskåda för oss som kallas grektokar! Jag passar då också på att kommentera tröjan han bär med orden: "they won the football league again this year, you really need to buy a new t-shirt now!". Vad som antagligen är frun får översätta då han inte förstod min engelska. Han förstår snart och båda brister ut i stora skratt. Lunchen var för övrigt utsökt god, taramosalatan krämig, oliverna perfekta osv. Inköp av mer livsmedel på AB Food Market, bl.a hårdost från Naxos som blir en spännande frukostdetalj till i morgon. Vi försöker oss på att själva väga och prissätta frukt men vågen är inte vår vän. Jag lyckas t.o.m att starta om den helt men ingen annan drabbas av något dröjsmål.




Tillbaka på rummet är vi mycket nöjda med dagen, jag så till den milda grad att jag tar kameran och fortsätter mina exkursioner för att dokumentera resan i bild. Via bl.a diverse grusvägar, buskage, stenar och annat befinner jag mig på höjden mitt emot hamninloppet. Till höger har jag havet, rakt fram hamnen och till vänster stora delar av centrala Skala. Här uppe ligger ett ursött kapell, det är bara att avnjuta platsen, låta batterierna jobba hårt och tänka ut vägen ner härifrån. Det är mycket bostadsområde på väg ner, upptäckaren i mig gör stora triumfer och vardagen här är mycket markant. Jag är bitvis väldigt "intim" och klänger nästan på folks staket, murar, trappsteg, halvt på väg in i deras bakgårdar…..men ändå inte för respekten har jag packat ned. Så länge ingen hojtar till eller blänger på mig, och det är jag förskonad ifrån. Allt är väldigt kompakt här, mycket vanligt "fenomen" i de områden folket lever och bor. Boendestandarden känns tämligen varierande, detaljrikedomen oändlig och känslan av hur måna grekerna kan vara om sin trivsel känns nära och påtaglig. Nöjd med ett par timmar till fots går jag tillbaka men störs i sinnena över en överkörd svart katt på en gata. Vad kan ha hänt? Den har hur som helst inte blivit "slamsor" i alla fall och någon bild på den blir det följaktligen inte. Lugn stund på rummet efteråt, en dusch var ljuvlig att ta.

Taverna O´Pantelis i Skala.

Taverna O´Pantelis i Skala.

Två holländska män kommer och frågar efter hotellägaren och en stund senare kommer Yiannis med de två männen och förevisar rummet till höger om oss och som saknar siffra. De går iväg, kommer tillbaka med sin packning, tar i hand och presenterar sig som Willy och Axel. Glada och trevliga berättar de att de kommit hit från Limnos och för oss okända ön Agios Efstratios, via Samos närmast. Vi 4 får en kul pratstund om bl.a erfarenheter av Samos och lite om våra vaga tankar om att också komma till Limnos en gång. Middagen intar vi på närmaste ouzerian Xiliopodi som ligger vid gatan några meter från korsningen strax bakom hamnkontoret. Ibland måste man gå förbi flera gånger för att till slut gå och slå sig ner på ett matställe. Mot gatan är bara den enkla dörren med skylt, på baksidan en smal gränd där det är sparsamt med bord. På hörnet är resten av borden uppe på en balkong så nog är ouzerian diskret allt. På menyn finns endast en huvudrätt som inte är från havet. "Various fried fish" blir det med taramosalata, dolmades (visar sig vara trista), saganaki och något som kallas "octopus pancakes". Så särskilt platta är de inte, mer som en skrovligare form och storlek som bifteki istället och vi kan inte ens känna spår av bläckfisksmak i dem. Saganakin är ok, 4 små olika fiskar kommer sen in. En av dem en släkting till, eller väldigt liten red mullet. Tålamodsprövande rensningsstund pågår men det går bra och framför allt får vi bort i stort sett alla små ben. Bra tillredda fiskar men kanske inte någon gourmetstund. Vid ett bord intill sitter en tangorabatt-försedd äldre man som tidigare inte kunnat ta vår beställning på grund av hans brist på engelskspråkighet. Men han gör lite av varje här ändå, nu sitter han och äter tomater och dricker vin med en kompis. Han tittar ofta på oss, kanske är vi "ett exotiskt inslag" här? Varför försöka ta upp en beställning när vi ser så uppenbart o-grekiska ut undrade vi efteråt? Han går då och då iväg någonstans, kom tillbaka en gång och lade en näve jasminblommor framför Bettan!! Vi skrattar stort, han sätter sig lugnt vid sitt bord igen och äter vidare och smuttar på sitt vin. Vad vore en middag om det inte hände någonting roligt alls? Den var ju inte fulländad gourmetmässigt. På O´Pantelis dricker vi varsin Krombacher Pils för att avsluta onsdagen. Tankarna går åter till hur det kommer sig att vi "diggar" Patmos så mycket efter 4 dagar? Avspändheten, lugnet, ingen som är påträngande vid tavernorna, de "säljer" sig själva och sen är ju hela ön kolossalt vacker! Vi får nog tillfällen att sammanfatta flera gånger. Och angående tavernorna så är det inte ens någon som står utanför och pekar in någon eller på någon kyl där dagens fiskfångst ligger exponerad. Det finns visserligen en hel del affärer med krims-krams och om de får mycket av sin omsättning från de förmodade "turisthorder" som kommer med kryssningsfartygen så är det väl ett bra sätt att trygga sina inkomster? Men Patmos charm känns som om mycket kommer på grund av att ön också är så liten. Så greppbar med sina korta avstånd. Visuell skönhet skadar aldrig, vad vi sett av byar och stad är humörhöjande. Uteplats-sittande är viktigt, man sammanfattar, tittar även framåt och småpratar. Vi känner stort och njutbart lugn medan vi redan kommer in lite på vad vi tror Samos-veckan kan komma att bjuda på. Hur ska öarna skilja sig i våra jämförelser?

Resebrevet fortsätter »


Patmos på Kalimera »
Fler resebrev från 2009 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera