Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tre veckor på Alonissos och Evia. Del 1.

Avresa, Kastrup och Thessaloniki

Avresedag torsdag 1 juli
Tåget avgick från ett kyligt Perstorp kl 07:14, Skånetåg som stannade långt västerut på stationen. Det blev en lång promenad till Öresundståget, som avgick kl 07:42. Lite småjäktigt rent av, men PA hann med. Väl framme på Kastrup, var det en otroligt lång kö till incheckningen, vi fick rådet att ta self service. Det funkade bra för bagaget som skickades hela vägen till Thessaloniki, vi däremot blev bara "seatade" till Düsseldorf. Väl ombord i en liten 50 seats kärra kom vi så iväg till Düsseldorf (vi åkte med Star Alliance). Väl framme där blev det gatlopp för transfer och till gaten (endast 35 min mellan flighterna), mycket dåligt skyltat. Vägen dit gick upp och ner fram och tillbaka innan vi väl kom till först transferen och sedan gaten efter att vi passerat en mycket noggrann säkerhetskontroll. Men i gengäld var det ingen kö till incheckningen. När vi äntligen kommit ombord, lugnade det ner sig, varm mat ombord med tillbehör helt okej måltid.

Framme i Thessaloniki så kom bara PA:s väska, inte bra. Vi iväg till "lost and found" och flickan Anastasia som skulle fixa fram väskan åt oss. Efter att ha fyllt blanketten helt enligt instruktionerna, tog vi flygbussen (nr 78) till bussterminalen på andra sidan stan. Biljettkiosken är alldeles utanför terminalbyggnaden och busshållplatsen bredvid lätt och smidigt. Biljetten in till Bussterminalen kostade endast 60 cents. Transporten fungerade mycket smidigt (Anastasia ringde under resan väskan var funnen i Düsseldorf, vilket verkade betryggande trodde vi), terminalen är det sista stoppet på turen, en byggnad med takkupoler.

 

 

Massor av bussar, biljettstånd och annat inne i terminalbyggnaden, vi började leta efter biljettståndet för bussar till Volos. Vi kollade och kikade gick runt och kollade, men inte tusan hittade vi Volos på någon skylt. Lite irriterade började vi väl muttra lite att det skall vara så svårt i Grekland med att hitta skyltar, då dök det upp en grek som på svenska frågade om vi behövde hjälp? Nja sa vi hittar nog men det verkar ta tid, vi talade om att vi skulle till Volos, givetvis var det den första biljettkassan till vänster när vi kom in i hallen, nr 18. Konstigt nog så var det linje 18 (vilket inte brukar vara helt självklart i Grekland) det stod 18 både på bussen och på hållplatsen inne i kupolen. Bussen skulle avgå 19:15 och biljetterna kostade 16,90 €/person, bussen iväg på utsatt tid. Lokalbussarna stannar utanför byggnaden medan fjärrbussarna stannar inne i kupolen.

Det var en härlig busstur (luftkonditionerad långfärdsbuss) ner genom Greklands kornbod, platt som Skåne, mycket vackra scenerier längs vägen (E75). Vägen var mestadels tvåfilig motorväg, utom när vi tog oss inåt landet mot Larissa, där var det vanlig tvåfilig landsväg, men sedan åter motorväg. Mycket mäktigt när åkte vid sidan av Olympos och de andra höga bergen på ena sidan och havet på den andra sidan. Vi anlände till Volos nästan på minuten enligt tidtabell.

Volos
Volos är en liten lagom hamnstad som ligger på 2 1/2 -3 timmars avstånd med buss från Thessaloniki, färjeförbidelser ut till öarna Skiathos, Skopelos och Alonissos. Hotell Electra är ett helt utmärkt övernattningställe på väg till eller från öarna.

Ankomstdag torsdag 1 juli
Väl framme i Volos bestämde vi för att promenera till hotellet, efter allt sittande under dagen. Vi frågade busschaffisen om vägen till Hotel Electra ner mot centrum cirka en km (säkert minst två med Grekiska mått). Vi tog den enda väskan i släptåg (väska med hjul) in mot centrum. (Jag har aldrig förstått detta med ryggsäck, bära på allt, när man enkelt och lätt kan dra?).

Givetvis hittade vi inget Hotel Electra, de första vi frågade visste inte heller men, efter ett tag stötte vi på en herre som visade oss vägen ända fram, helt suveränt. Allt var förberett i receptionen så det gick snabbt och geschwindt, även biljetterna till färjan Flying Dolphins dagen efter låg och väntade på oss 43 €/person.

Upp på rummet för en efterlängtad skölj, härligt att bli av med resdammet, rummet helt okej 60 €/natt med frukost. Vi ut på stan för nu behövde vi ha lite i magen, det skrek en del speciellt i PA's av någon anledning. Vi gick ut från hotellet tog till vänster mot havet och in på första bästa ouzeria vid kajen. Vi tog ouzo med lite smårätter, gott, härligt att sitta på kajen och kolla ut över havet! Något trötta drog vi oss till hotellet för lite sömn. De sköna sängarna tog emot oss och vi sussade gott tills reveljen väckte oss till frukost.

 

Volos avresedag fredag 2 juli

 

Utsikt från balkongen mot havet, hamnen till höger i änden på gatan.

Utsikt från balkongen i Volos, mot havet, hamnen till höger i änden på gatan.

 

Ner till frukosten som var kontinental, men allt smakade bra. Styrkta av mat och dryck gjorde vi oss redo för avfärd mot Alonissos. Färjan låg bara en bit bortom Ouzerian vi ätit på kvällen innan, några hundra meter från hotellet. Vi gick ombord på färjan och iväg kl 10:00, fullt ombord, det var tur att vi hade bokat biljetter i förväg. Vi kom fram till Alonissos via Skiathos och två stopp på Skopelos.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera