Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Två fantastiska veckor på Syros. Del 3




Vårt första intryck av Ermoupolis gör inte pirret mindre, det är en väldigt vacker stad! Marmorbeklädda gator, blandning av stora vackra hus och en del mycket gamla, fallfärdiga. Man ska generellt aldrig bli överraskad över förekomsten av hus man kan undra varför ingen har tagit tillvara, rustat upp eller till och med rivit? Det är säkerligen något vi kanske inte skulle förstå, det är antagligen inte enbart av ekonomiska skäl detta uppenbarar sig här som i många andra städer vi varit i. Nu är istället radarn på, här får vi en känsla av att vilja vara så många tillfällen vi bara kan och har lust att hinna med under resan! Det ser rent och snyggt ut överallt. Vi verkligen HÄPNAR av allt vi ser, det är i slutet av siestan så vi möter många stängda dörrar till affärer. Barer och fik är öppna men allt är väldigt lugnt och stillsamt, vi strosar i ett euforiskt lugn och kanske ser vi fåniga ut om vi hade mött oss själva??

 

Ermoupolis. Syros. Miaoulitorget.

Emellanåt…..vältrafikerad genomfartsgata några meter från stora Miaoulitorget.

 

Syros är ett lysande exempel på att öar inom Kykladerna inte alls enbart består av "puttenuttiga små vitkalkade hus med blå fönsterluckor". Vårt allra första besök här i Ermoupolis för oss in från hamnpromenaden, lite på måfå dit näsan pekar in bland gator och gränder. Det är många väldigt pampiga byggnationer, välskötta men som sagt, blandat med äldre och sliten bebyggelse. Vi stannar till vid ett stort pampigt hus med EU-flagga, här är det en öppen plats där vi har utsikt över havet, Tinos och Mykonos. Vi kommer inte att hinna se "allt" i denna spännande stad men det vi ser, ger oss oceaner av mersmak, wow-känsla, vi har gripits av känslor vi bara kan känna ramla över oss!! Vi vänder om, tar oss tillbaka till gränderna och ser till att bli bekanta med just den där Archontariki ligger. Man skulle kunna förklara gränden vi står i för "kommersiell och turistisk". Heltäckande pergola, allmänt småtrendigt intryck, lite konstverk här och där, hemtrevligt………Vid en ouzeria stannar vi till, den är placerad bara några meter från tavernan och här sitter en gammal dam som tydligen har ansvaret för den. Hon har bristfälliga kunskaper i engelska men vi förstår nog varandra. Inredningen inne i ouzerian ser ut som att vara ett helt hem eller alternativt - muséum på något märkligt sätt. Det är två sammanhängande rum, en serveringsdisk och kök, lite alkoholvaror på en hylla mm. till vänster. Jag pekar på min kamera, frågar och gestikulerar så att hon förstår att jag vill fotografera där inne. Hon skiner upp, klappar mig och tar med mig in. Där spelas klassisk musik, hon följer nästan varje steg jag tar och jag går nästan på tå men känner ju att jag är hjärtligt välkommen. Hon höjer volymen på musiken, pekar på föremål här och där, ler konstant, verkar väldigt stolt över min närvaro på något sätt. Innan mitt besök här inne har vi beställt youghurt med honung, kanongod förtäring efter en varm promenad. Det avnjuts, vi sitter och småmyser, bara ser människor gå förbi, hör alla ljud, tar in tankarna och mår bara så FÖRTRÄFFLIGT BRA!! Vi fick förklarat att hon kände till ett par personer härifrån Syros som hon berättade, hade rest till Sverige för några år sedan. En var lärare, den andra var läkare och de hade tydligen gjort karriärer på respektive håll men hon visste inte exakt i vilka städer. Att både italienare och tyskar hade varit med och byggt Ermoupolis, tror vi att hon berättade och det var just kunskaperna i engelska som gjorde att vi nog förstod ett och annat men mest fick nicka instämmande. Inte alls något fel i det, hon ville sedan titta på hur mina bilder blev, jag visade dem och det var en riktigt stolt och tydligen lite rörd gammal dam vi nu betalade och var "tvungna" att lämna för denna gång.




Vilken atmosfär, vilket lugn! En stad med en SJÄL och en SKÖNHET!

Vilken atmosfär, vilket lugn! En stad med en SJÄL och en SKÖNHET!

 

Så vi besöker Archontariki, beställer bord och traskar vidare i andra gränder där vi smått häpna finner en riktigt häftig bar/pub. Den heter Scritto och dess väggar är nästan helt täckta av gamla framsidor från rocktidningar och diverse musikaffischer, tidningsartiklar och en del föremål som tyder på ett stort musik- men också, motorcykelintresse. Här finns en mängd tjeckiska, tyska och belgiska ölsorter, hela baren med sin inredning, trånga utrymme och mest svartmålade väggar är hur speciell och häftig som helst!! Strax kommer vi i samspråk med Kostas som är den som jobbar här. Vid sidan en bit bort står hans Harley Davidson-hoj, ett av alla dessa mästerverk som kommer från denna minst sagt speciella mc-tillverkare. Ölintresserade som vi är, frågar vi honom hur det kommer sig att det finns en så här pass "ogrekisk" företeelse som en rockbar i en sådan här äktgrekisk stad?? Han hade varit ute med sina kompisar så mycket i Europa och åkt hoj och av olika anledningar blivit så betagen av människor, städer, pubar, barer och ölbryggerier att de tillsammans hade fått idéen att starta ett ställe här på Syros.

En liten saga, en vision, våra beställda tyska och tjeckiska öl smakar nästan godare tack vare storyn vi just fått till livs! Samtidigt med berättelsen vi nyss hört, hans och kompisarnas uppstart med baren så hade han även personligen ett intresse att hjälpa till att låta flera nystartade grekiska småbryggerier få nå ut med sina öl till en bredare publik. Definitivt kommer vi tillbaka hit, dock behöver vi ta tag i att fortsätta upptäcka Ermoupolis, vi är så nyfikna på att se MERA!! På en av ett flertal marmorbeklädda gator som definitivt kan betraktas som "shoppingstråk" så hajar vi till över en lokal som på utsidan ser lite diskret ut men som har några få trevliga bord och stolar utställda. Det är en bar med en så fantastisk gammal inredning med stora kristallkronor i taket att vi står och gapar!! Okunniga inom antika föremål och särskilt möbler känns dock stället vara inrett i "klassisk rokokostil" eller något dylikt. Vackra tygbeklädda snirkliga ryggstöd, stolar och soffor man knappt törs beröra. Mörka träslag, "murrigt", kristallkronorna, konstverk……snart skakar vi på huvudena, vart har vi kommit????? Sitter det folk här efter middagen så tar vi också plats för något drickbart!

 

Ett par gastronomiska höjdpunkter fick vi här på Archontariki inne i en Ermoupolis-gränd.

Ett par gastronomiska höjdpunkter fick vi här på Archontariki inne i en Ermoupolis-gränd.

 

På Archontariki väljer vi htipiti-röra, champinjoner i sås, aubergine med ost och spenat, potatis-saganaki samt kalvlever som jag får ha helt för mig själv. Detta kallar vi "endast förrätter" vilket någon som inte är insatt i grekiska tavernarutiner säkerligen skulle tycka kännas fel med tanke på mängden mat. € 36 kostar kalaset inkl. halvlitern husvin ända bort ifrån Santorini, mycket god middag överlag. Bordbeställningen hade inte behövts men på slutet av vår sittning kommer det hela tiden folk så strax är det nästan fullt här i den trånga gränden. Ett stort sällskap brasilianare tar plats intill oss, särskilt en kvinna närmast oss i sällskapet, frågar oss vad det är som aubergine-rätten innehåller och hon verkar bli övertygad att det är något de kan tänkas beställa in. Vi undrar lite till mans vad som kan tänkas få människor från Brasilien att välja Syros nu när deras land förväntas ta hem fotbolls-VM men vi frågar dem aldrig om detta. Miljön här i gränden är häftig, några katter är oense om något och skriker uppe på den snygga pergolan rakt ovanför oss. Rustika baren på gatan intill visar sig ännu vara i stort sett tom på gäster, det hade varit roligare med lite liv och rörelse. Då sätter vi oss istället på en av de otaliga barerna på hamngatan. Den mest barintensiva delen av den stängs av för biltrafik sent på kvällen då den istället blir ett naturligt och trevligt flaneringsstråk. En Blue Star-färja anländer och sedvanligt myller av ilandklivande folkmassa samt påstigande dito är alltid ett spektakel. Taxiresa tillbaka till Galissas och väldigt många intryck av första Ermoupolis-besöket inför god sömn säger oss att det har blivit absolut kärlek vid första ögonkastet, minnsan!! Vi ser fram emot många fler besök!!

 

Hamnpromenadens början vars bortre del lyckligtvis blir avstängd för fordonstrafik på kvällarna.

Hamnpromenadens början vars bortre del lyckligtvis blir avstängd för fordonstrafik på kvällarna.

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera