Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa till Antiparos, Naxos & Amorgos. Del 2.

Onsdag 29 september
Avresedag från Antiparos. Trots vår ringa packning (En ryggsäck totalt på 8 kilos vikt) har ingen lust att börja packa. Vi jäser på altanen hela förmiddagen. Emellertid går det på 3 minuter att packa när vi väl tar oss tid. På vägen till hamnen stannade vi till på Corner Cafe och lämnade igen de läckra ölglas vi alltid lånar där vid vår ankomst till ön. Att pimpla öl i grekiska duralexglas ser vi som ett mörker och undviker.

Naxos

Badbåten till Paros 12.00 inalles 6 passagerare. Gott om utrymme. Hela överdäcket för oss själva. Från Paros 13.00 med färjan till Naxos. (2600GDR) Kaotiskt vid ankomsten till Naxos med rumsraggare som försökte snärja Arne och hans ryggsäck. Jag var mera intresserad av hamncaféet och det traditionella glaset med Kitron, öns citronlikör. Arne försökte skaka av sig rumsraggarna, han hade 7-8 st runt sig.

Han meddelade med hög röst att vi ej skulle bo i Naxos stad utan åt Agia-Prokopios till. Ur askan i elden. Resultatet blev bara att han fick lika många nya raggare runt sig. Arne kom sålunda till mitt Kitronbord omgiven av högljudda raggare.

 



Alltnog vi fastnade för en kille med risig minibuss och fina bilder på ett hotell i Agia Prokopios. Vi kom överens med raggaren att återkomma en timme och 2 glas Kitron senare. Så blev det. Nu iväg med den risiga bilen och oss två som passagerare. Mitt i Naxos stad lossnade ljuddämparen med ett brak. Föraren stannade och svepte in den heta ljuddämparen i en filt samt hivade in innehåll och osande filt i vårt passagerarutrymme. Bullrig men minnesvärd resa i hög hastighet till hotellet.

Men vilket ställe. Beläget bara 3 minuters gångväg från stranden. Cirka 20 rum varav ett antal 2-rumslägenheter. Alla av typ Studio med köksavdelning o kyl. Hotellet relativt nybyggt och fräscht. Rumsraggaren/föraren visade sig vara son till hotellets ägare, en kvinna med pondus o viss rondör. Killen var datafreak och hade snickrat ihop en liten hemsida för hotellet.

Sen bara att klicka upp hotellet. Fin swimmingpool upptar hela gårdsplanen och fina palmer inramar det hela. Rent snyggt o prydligt. Prisläget i för o eftersäsong 5-6000GDR per natt för dubbelrum , 8-9000GDR för 2-rumsalternativet. Alla rum har balkong. Rummen på nedre botten har alla altan direkt ut mot poolen. Man kan nästan hoppa i poolen direkt från altanen. Bilder på hotellet exteriört och interiört finns på hemsidan. En finess är att man får 10-15% rabatt om man bokar direkt via nätet.

Till Arnes stora glädje fanns en kattfamilj med fyra kattungar och luggsliten mor
. Arne inhandlade var dag burkar med tonfisk och sardiner till sina vänner. Bespisning på altanen var morgon o kväll. Kvinnan i det lokala Market förfasade sig över att det inhandlades dyr burkmat till kattor...


Var kväll en promenad till vår lokala favoritrestaurang vid Agia Anna, en promenad på 20 minuter. Stället heter Gorgona och ägs av en härlig grekfamilj vid namn Kapris. Man har även uthyrning av rum men vi har aldrig testat deras utbud. Maten och den familjära atmosfären är dock oslagbar. Maten väljer man vid en disk samtidigt som man erhåller ett glas gratisvin av typ husets. Plåtkaraffer fyller man själv vid tunna i lokalen.

Torsdag 30 september
Sedvanlig förmiddagspromenad till vårt favoritbad på Agia Anna. Längst bort i bukten finns badklippor med fin sandbotten nedanför. Här håller vi alltid till var dag. Fortsätter man vidare över kullen finns nakenbad på andra sidan, men det är inget för oss enär vi inte är så mycket för det publika inslaget. På aftonen buss in till Naxos stad för att äta på den fina italienska restaurangen vid hamnen. Solnedgången över Naxos hör till bilden av en lyckad kväll. Romerska bågen i kvällssol är en höjdare.

Fredag 1 oktober
Upp tidigt för att återigen ta rundturen till Apollon. Nyhet på denna resa var ett studiebesök på Kitron-Destilleriet och provsmakning av alla styrkor. Priset för rundturen är 5000GDR/person och väl värda pengarna. För den som avskyr serpentinvägar och höjder är det dock tveksamt att resa. Heldag 09-18.00 med bad och lunchuppehåll 2 tim vid Apollon. Kvällen avslutas på restaurang i Naxos.

Lördag 2 oktober
Kattorna kommer var morgon till altanen för att få fisk. Vi lyssnar under morgonen på "Ring så spelar vi" på kortvågsradion. Arnes tremeters kopparantenn är perfekt att hänga tvätt på. 5-personersfamiljen från Malå reste på förmiddagen vidare mot Santorini och hem till Umeå. De hade en 2-rumslägenhet med genomgångsdörr o två altaner. 9000GDR/Natt.

Iväg nu till ZAZ resebyrå för att boka färjebiljett till Amorgos. Den beryktade skorven Skopelios har legat vid kaj i Naxos hamn hela tiden med roderhaveri och är obrukbar som farkost. Även utan roderhaveri synes detta fartyg olämpligt som färdmedel. Vi får i stället boka vår resa med The Dolphin, övärldens värsta o snabbaste monster till bärplansbåt. Vi avskyr dessa färdmedel men har inget val. Eftermiddagen vid badklipporna Agia Anna. Cykladvinden har återvänt och det tackar vi för.

Vid 15-tiden for vi så in till Naxos. Här var värmen så påtaglig att vi snabbt tog oss in i gränderna för att finna en svalkande öl, men det var lögn i helvete att hitta ett ställe som var öppet under siestan. Alltså till hamnen och en dyr öl.

Hem till hotellet igen och på aftonen den vanliga promenaden till lokala restaurangen vid Agia Anna. Lugn och stillhet,,, nja, så blev det icke denna kväll. Långbord var dukat för 225 personer, det hade varit barndop som skulle firas denna kväll. Först kom en kille och monterade upp en musikmaskin vars like jag aldrig skådat. Och så Arne som inte tål musik på högvarv. Lägg därtill stimmiga och stökiga greker lagom i gasen.

 



Vi avslutade snabbt vår måltid men lyckades ej få betala enär all personal inklusive ägarfamiljen var upptagna med festen. Vi avvek men lämnade betalt för maten dagen därpå i stället. Inga problem, madamen hade förutsatt att vi skulle komma åter och hade sparat notan. Hon beklagade att festen urartat med glaskrossning mm framåt småtimmarna.

Söndag 3 oktober
Kollade färjetider i Naxos. Ingen förbindelse med Amorgos förrän måndag 4/10. Vi bokar in biljetter på Dolfinen. Detta vidunder med 2 st rea-turbopropmotorer om vardera 16.000 HP effekt. Samma motorer som satt i charterkärrorna DC-6B på sextiotalet. 55 knop gör detta rödgula monster.

Snabbt åter till badklipporna efter biljettbokningen. Kvällen vid Poolen på Hotellet där vi bodde.

Måndag 4 oktober
Vi packade tidigt och lämnade sen vår ryggsäck kvar vid hotellet för senare avhämtning. Madamen och sonen som ägde hotellet lovprisade vårt löfte om att göra god reklam för deras hotell o webbplats. Men som sagt, hotellet är en pärla i alla avseenden.

Iväg till badklipporna för en sista härlig baddag på Naxos stränder. Åter hotellet sent på eftermiddagen för att hämta ryggsäcken. Till Naxos stad nu för inköp av en helflaska Kitron gul, den starkaste sorten. Avnjutes jul o nyår .

Just det ja, ett litet tips. Längst ut på hamnplatsen finns ett litet fik. Man går alltså förbi "boskapsbåsen" eller vänthallen om vill kalla den så, och där ute finns fiket. Ett ypperlig ställe, dels prisvärt, öl, raki, eller ouzo kostar bara 300GDR även i säsongen och det allra bästa, här har hamnpolisen, han i vita kläder, pistol o visselpipa sin lilla kur. Man vet precis när ens båt är på ingång, ty då kommer hamnpolisen 15 min innan. Därtill finns invid kuren en liten grind. När omsider man öppnar för resenärerna vid boskapsbåsen, då går vi lugnt o stilla ut genom grinden och kommer alltså allra först ombord. En varning dock, vid färjeförseningar synes priserna stiga märkbart på hamnfiket.

Amorgos

En timme försenad anländer den dånande Dolphinen. Avresa 18.00 till Amorgos dit vi anländer 50 minuter senare efter en skakig o bullrig resa. Ett plus är dock rökavdelningen längst bak högst upp för oss inbitna rökare.

Vi anländer till Amorgos i solnedgången. Har aldrig varit här förr. En bedårande syn. Vi blir genast helfrälste i denna ö och Katapola som denna by heter. Icke många turister kliver av på ön, de flesta ska vidare till Santorini en timmes färd från Amorgos med vidundret.

Rumsraggare vid kajen men vi går vidare till höger och direkt till Elenis rooms. Ett mycket läckert ställe som vi fått rekommenderat av flera på grekwebben. Utsökt rum högt upp efter 52 trappsteg. Vänlig värdinna som visade sig vara Eleni själv. Hennes son med flickvän sköter uppenbarligen hela ruljansen vid pensionatet. 6000GDR/natt är bra pris med den fina standarden och den gudomliga utsikten både över hela byn, hamninloppet samt bergen. Väl vart varje GDR.

Byn är väldigt liten och sträcker sig runt hamnen o badvikarna. Alla känner alla och efter 2 dagar känner de även turisterna personligen, vet var man bor etc. Arne kom genast att bli god vän med den äldre greken i market-butiken. De satte sig genast ned och delade en retsina och skivade salamikorv samt dryftade Cypern-frågan . De flesta matställena hade redan stängt för säsongen med 4 st var öppna tur nog. Turister var som sagt bristvara så på kvällen satt 7-8 st per krog ungefär. Menyn var bara att glömma. Man frågade vad de rekommenderade och tog detta. Skulle någon prompt ändå ha någon annat än dagens rätt, då for kyparen ut på byn med skoter för att fixa beställningen. Arne hade tur och fick sin Stifado var kväll.

En incident inträffade dock redan första kvällen när kyparens minderåriga barn började kasta stenar på hundar som höll till runt borden. Arne, som stor djurvän, repade humör och tog tag i barnen samt fick fram föräldrarna. Sedan frågade han om inte Grekerna var stolta över att vara medborgare i EU. Svaret var jakande. Nå men er premiärminister har faktiskt skrivit under Amsterdamfördraget där bl annat förbud råder mot att plåga djur. Efter förtäckt hot om kontakt med div ministerier i Aten etc backade dock alla greker och lovade att all stenkastning genast skulle upphöra. Nöjd Arne och sur kypare träffades ändå var kväll på restaurangen. Stifado är ändå Stifado. Själv hade jag tur och fick en gudomligt god tomat- och bönsoppa, mat jag älskar. Soppa är annars en bristvara i lågsäsong på öarna.

 

Naxos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera