Lefkas i Grekland

Kathisma beach på Lefkas.

Ö-grupp: Joniska | Folkmängd: 22 500 | Yta: 356 km2 | Flygplats: Nej | Charter 2015: Ja | E-guide: Ja, beställ här »

Lefkas in English.Lefkas, eller Lefkada som man säger på grekiska och engelska, är en ö med vacker natur, fin skärgård och fantastiska stränder. Skärgården består av många små öar, samt tre bebodda öar: Meganissi, Kalamos och Kastos, som alla ligger öster om Lefkas. Till skillnad mot våra svenska skärgårdsöar är Lefkas, och de intilliggande öarna, gröna. Lefkas är faktiskt en av de grönaste och vackraste öar jag varit på.

En annan stor attraktion är vindsurfarparadiset Vasiliki, som lockar vindsurfare från hela världen. Att man även bjuds på en dos av det vi lite slött kallar det genuina Grekland gör naturligtvis inte saken sämre. Turismen är koncentrerad till ett fåtal orter, stora delar av ön är faktiskt ganska orörd. Inte minst märks det när man kommer till byarna i inlandet. Mest känd är Lefkas för den fantastiska stranden Porto Katsiki.

Jag har bloggat från en av våra resor till Lefkas. Om den resan kan du läsa här »

Porto Katsiki.
Lefkas västkust är ett paradis för alla strandälskare.

Vill du veta mer om Lefkas? Då kan du beställa vår stora E-guide om Lefkas. Informationen som finns på denna sida är endast ett kort utdrag från E-guiden. E-guiden innehåller 15 A4-sidor, 54 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »

RESA HIT
Från Sverige kan du åka charter med Airtours och Apollo. Lefkas saknar flygplats, planet landar i Preveza på fastlandet varifrån man åker buss över till Lefkas. Om du väljer att åka till Lefkas på egen hand är det enklast att flyga till Preveza och sedan vidare med buss eller taxi. Flygstolar till Preveza säljs av charterbolagen.

Boka din resa till Lefkas här

Porto Katsiki på Lefkas.
Porto Katsiki.

RESA RUNT
Bussnätet är väl utbyggt och förbinder i stort sett hela ön. Bil och moped finns att hyra i alla turistorter. Utflyktsbåtar till grannöarna Meganissi, Scorpios (Onassis ö), Kalamos och Kassos utgår från hamnen i Nidri. Därifrån går det även badbåtar till Porto Katsiki. Boka hyrbil här »

BYAR
Nästan alla turistorter på Lefkas ligger längs den östra och södra kusten, det är lite lustigt, för de fina stränderna finns på västkusten. Mina personliga favoritbyar är Agios Nikitas och Lefkas stad. Trevliga Lefkas stad i nordost ligger vackert i ena hörnet av den stora saltvattenlagunen som skiljer Lefkas och fastlandet åt. Trots att staden ligger vid vattnet finns ingen kommersiell hamn, det är mycket ovanligt, de flesta "ö-huvudstäder" i Grekland har en hamn med reguljär båttrafik. Som kompensation har staden, som jag nämnt tidigare, broförbindelse med fastlandet, och en av Greklands modernaste marinor med plats för fler än 500 segelbåtar. Agios Nikitas är utan tvekan Lefkas finaste och mysigaste by. Här finns en perfekt mix av gammalt och nytt, turistiskt och genuint. Dessutom är byn arkitektoniskt vacker. Lägg där till en omfattande grönska och att all fordonstrafik är förbjuden, och du har den perfekta byn. Dessutom finns det en fin strand i byn, och det är nära till den ännu finare stranden Milos.


Agios Nikitas.
Agios Nikitas.

Nidri, cirka 17 kilometer söder om Lefkas stad, är Lefkas största turistort. Jag gillar verkligen Nidiri, och det trots att jag för det mesta inte är speciellt förtjust i turistorter. Den största anledningen till mitt gillande är det förtrollande landskapet som omger Nidri. Byn ligger vansinnigt vackert i utkanten av en stor bukt med härligt vatten. Det är en sann njutning att sitta på en taverna vid hamnpromenaden och blicka ut över - som jag tycker - det thailandslika landskapet. I vår E-guide kan du läsa mer om byarna ovan, och om byarna Ligia, Nikania, Vlichos, Poros, Sivota, Vasiliki och Karia. Beställ E-guiden här »

BAD & STRÄNDER
Stränderna på västkusten hör till de bästa i Joniska övärlden, helt i klass med de bästa stränderna på Kefalonia och Zakynthos. Självklart finns det stränder på andra delar av ön. Nidri beach, Rouda beach, Vasiliki beach och Agios Ioannis beach är bara några exempel, men de håller inte samma klass som Pefkoulia beach, Poros beach, Milos beach, Kathisma beach (se även bild överst på sidan) och Porto Katsiki på västkusten. Porto Katsiki är enligt min mening en av de häftigaste stränder som finns i Grekland, och ett måste när man är på Lefkas. Om man aldrig har varit på Lefkas, eller ens i Grekland, har man ändå garanterat sett bilder från Porto Katsiki. Vyn över stranden är förtrollande vacker, och vattnet är precis lika blått i verkligen som på bild. Läs mer om Lefkas många fina stränder i vår E-guide.

Nidri. Lefkas.
Nidri.

SEVÄRDHETER
Lefkas sevärdheter är få om man bortser från den vackra naturen och den fina skärgården. Några kilometer från Nidri finns ett litet vattenfall som är ganska sevärt, om det är gott om vatten vill säga. Det finns inga tempel eller andra antika minnesmärken som man måste se. Kanske lika bra det, då blir det mer tid över till sol och bad. Om du har tid över kan du hyra en bil och köra till Parga där det finns hur mycket som helst att se, både i själva Parga, och i närheten av Parga.

BOENDE
Lefkas är en utpräglad charterö, det är få som reser hit på egen hand. Men det är naturligtvis lika enkelt att resa till Lefkas på egen hand som till andra öar. Det är inte som på exempelvis Naxos där man blir uppraggad av rumsuthyrare. Smartast är att boka hotell innan man reser hit. Störst utbud på hotell och pensionat finns i Agios Nikitas och i Nidri. Tyvärr finns det ingenstans att bo vid Porto Katsiki. Det hade annars varit härligt att bo där. Adriatica Hotel här nedan kan varmt rekommenderas!

Boka andra hotell, studios och rum på Lefkas här »

Guide om Lefkas.

Nikiana

 

 

 

 

       

Adriatica Hotel »

 

 

 

 


MER OM LEFKAS

E-GUIDER

BOKA RESA, HOTELL & BIL

LÄNKAR

Bilder »
Forum Lefkas »
Blogg från Lefkas »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Rum med utsikt »

E-guide om Lefkas »
E-guide om Kefalonia »
E-guide om Zakynthos »
E-guide om Parga »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Apollo
Booking.com »
Rentalcars.com »

Gilla oss på Facebook »
Båttidtabell »
Beställ nedräknare »
Vädret i Grekland »
Meganisi - närmsta ö »
Greklands populäraste ö »
Startsida »

Forum »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Picturesfromgreece »

Kalispera »

English »

© 1997-2015 Janne Eklund/Kalimera