Antiparos i Grekland

Antiparos in English. Antiparos suomeksi.
Antiparos i Grekland.

Antiparos ligger i mellersta Kykladerna strax sydväst om Paros. Antal invånare är 1 210 och ytan är 35 km2. Det kan jämföras med grannön Paros som har 13 700 och har en yta på 197 km2. Högsta berget Profitis Elias mäter 310 meter över havet. Med andra ord är Antiparos en väldigt liten ö.

Det är en gemytlig liten ö med stort hjärta som har begåvats med lättillgängliga barnvänliga stränder och en kanoncharmig Chora. För barnfamiljer är det en perfekt ö: stränderna är långgrunda och många ligger inom bekvämt gångavstånd från den bilfria byn Chora. Tillgängligheten är något av Antiparos signum, nästan att finns inom gångavstånd. Skulle du tröttna på litenheten löser du det genom att åka över till Paros. Du hinner gott och väl se hela Paros under en dag om du hyr en bil.

Antiparos var en gång i tiden en del av Paros, en jordbävning tros ha orsakat skilsmässan. Sundet som idag skiljer öarna åt är smalt, den smalaste delen tar bara tio minuter att passera med båt. Närheten till Paros har gjort att Antiparos i mångt och mycket utvecklats i samma riktning som sin storebror Paros. Turism är huvudsaklig inkomstkälla, men exploateringen är förhållandevis småskalig och inte riktigt lika tillrättalagd som på Paros. Men så speciellt genuin är inte ön, långt därifrån, men trots det är Antiparos en gemytlig ö.

Huvudgatan i Chora. Antiparos.

Huvudgatan i Chora.


Vill du läsa om Paros & Antiparos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Paros & Antiparos. Den innehåller 18 A4-sidor, 60 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Jag har bott på Antiparos ett par gånger. Det jag gillar mest är kvällarna i Chora. Att sitta i den bilfria byn och äta en god middag i någon av gränderna är något att längta efter hela vintern. Är det fullmåne är det ännu bättre. Men jag är barnsligt förtjust i grannön Paros, och sedan några år bor jag där i stället för på Antiparos. Däremot brukar jag åka över och hälsa på. Båtresan över tar bara 5 minuter.

RESA HIT
Apollo har med Antiparos i sitt charterutbud. Reser du på egen hand är det smidigast att flyga till Santorini som har mycket bra båtförbindelse med Paros, som är enda ö med reguljär båtförbindelse med Antiparos.

Båtarna till Antiparos går från Pounda och ParikiaParos. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och vidare med båt till Paros från Atens hamnstad Pireus.

RESA RUNT
De flesta tar sig fram till fots eftersom nästan allt finns inom lagom promenadavstånd. Ska du besöka stränderna på andra sidan ön, eller åka över till Paros, kan du hyra bil, moped och cykel. Det finns ett flertal uthyrare i närheten av hamnen. Buss finns också. Den går till bland annat droppstensgrottan och Agios Georgios beach.

Soros beach.  Antiparos.

Tavernor på Antiparos.

Kvällarna i de bilfria gränderna i Chora är väldigt mysiga.


BYAR
Praktiskt nog finns det bara en by, den heter också Antiparos, men kallas allmänt för Chora. Byns stora begivenhet är den mysiga huvudgatan som sträcker sig igenom hela byn. Längs gatan finns affärer av alla slag, många tavernor och kaféer, och en och annan bar.

Huvudgatan är bilfri och det är ett nöje att sitta på någon av tavernorna och studera folklivet, alla passerar huvudgatan någon gång under dagen. Byns stora sevärdhet är Kastro som ligger vid stora torget en bit upp på huvudgatan. Kastro - som börjar byggas på 1440-talet - är konstruerat som en fästning och är fortfarande bebott.

BAD & STRÄNDER
Stränderna närmast Chora är mycket barnvänliga, i synnerhet bystranden där vattnet är så långgrunt att det inte når över knäna på en vuxen. Psaraliki 1 och Psaraliki 2, också inom promenadavstånd från byn, är även de barnvänliga. Extra plus för de många tamariskträden som skänker välbehövlig skugga.

Mina favoritstränder är Soros beach på sydöstra Antiparos, och Agios Georgios som ligger strax efter Soros. Öns officiella nudiststrand - Nudist beach - ligger någon kilometer norr om Chora. Tavernor finns på alla stränder utom på Nudist beach där det bara finns en kantina.

Agios Georgios beach.. Antiparos.

Agios Georgios beach.


Om du vill uppleva riktigt härliga bad i djupblått vatten kan du göra en båttur runt ön. Det finns flera båtar att välja på. Vi brukar åka med utflyktsbåten Alexandros. I turen ingår lunch och flera stopp för bad. Missa inte.

SEVÄRDHETER
Droppstensgrottan ansågs som en av Europas mest fascinerande grottor för inte så många hundra år sedan. I vår tid har intressantare grottor upptäckts och grottan på Antiparos har fått stryka på foten. Men fortfarande är det Kykladernas, och en av grekiska övärldens, mest sevärda grottor.

Synd bara är att flera av grottans stalagmiter och stalaktiter har brutits av och forslats bort, några av dem som finns kvar har inte heller fått vara i fred, många stalaktiter är fulla av klotter. Bland annat finns klotter av grekiske Kung Otto och av diktaren och greklandsälskaren Lord Byron.

Trots all skadegörelse är grottan värd ett besök, det finns fortfarande många imponerande stalaktiter kvar.

Utflyktsbåten Alexandros. Antiparos.

Missa inte en dagstur med båt runt Antiparos.
Redan vid ingången imponeras man av en ståtlig stalaktit, men det är ingenting mot vad som komma skall. När man börjar gå trapporna neråt är det som att träda in i spökhuset på Gröna Lund, det är lite läskigt och mörkt på sina ställen. Efter en liten stund har man vant sig och njuter i stället av alla fina stalaktiter.

De mest spektakulära partierna är upplysta av färgglada spotlighters för att förstärka effekten. När du nått botten av grottan har du 360 trappsteg upp till "ytan" igen.

Buss till grottan utgår från hamnen i Chora, bussen stannar nedanför grottan, därifrån är det en backe på hundra meter upp till själva ingången. Biljett köper du vid ingången.

HOTELL & PENSIONAT
Utbudet är mycket stort, och standarden är ganska hög. Om du inte har bokat rum i förväg kan du följa med någon av rumsuthyrarna som i regel möter upp alla båtar som anländer till hamnen. Att leta på egen hand går också bra, avstånden är som sagt inte så stora.

Dropptensgrottan. Antparos.

Dropptensgrottan.


Kouros Village är ett av få pensionat på Antiparos som har swimmingpool. Det ligger mycket fint och har underbar utsikt över havet. Från hamnen tar det max fem minuter att gå. Till pensionatet hör en restaurang och en bar som serverar enklare rätter, och frukost. Ägarna är mycket trevliga.

Andra bra boende är Hotel Mantalena och Pavlos Place.

Boka Kouros Village »

Boka Hotel Mantalena »

Boka Pavlos Place »

Boka andra hotell, studios och rum på Antiparos här »

Boka Kouros Village »


God grekisk mat på Antiparos.

Kvällarna är magiska på Antiparos.

Skulle du mot förmodan tröttna på restaurangerna på Antiparos åker du över till ParikiaParos och äter där.


MER OM ANTIPAROS

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Antiparos »
Paros - närmsta ö »

E-guide om Paros »
E-guide om Naxos »
E-guide om Santorini »
E-guide om Ios »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Antiparos »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2017 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Forum »

Cookies »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Instagram »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2017 Janne Eklund/Kalimera | Kalimera fyller 20 år 2017!