Donoussa i Grekland

Donoussa in English. Donoussa suomeksi.
Donoussa i Grekland.

Donoussa tillhör ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Donoussa tillhör i sin tur - tillsammans med Koufonissi, Iraklia och Schinoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna. Till ytan är Donoussa cirka 13 km2. Öns högsta berg Pappas mäter 383 m över havet. Här bor cirka 140 personer året om, de flesta arbetar med fiske och turism.

Av öarna i Småkykladerna är Donoussa den som har sämst båtförbindelse, det beror på att ön ligger lite avigt till och därför är det inte så många som reser hit. Turismen ligger ännu i sin vagga, även om ön under senare år har ökat i popularitet, i synnerhet ökar antalet barnfamiljer som har tröttnat på Koufonissi där turismen har ökat enormt under senare år.

Om du har besökt Koufonissi kommer du känna igen dig på Donoussa. Öarna är inte helt olika varandra: en liten hamnby med ett fåtal hus och gator, en fin sandstrand som delar av byn, obetydlig biltrafik och barnvänliga stränder.

RESA TILL DONOUSSA
Enklast är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos, som är den stora knutpunkten för nästan all båttrafik till och från öarna i Småkykladerna. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Donoussa och Amorgos fyra till sex dagar i veckan under sommarmånaderna.

Boka färjebiljetter online här »

Kedros beach. Donoussa.

Kedros beach ligger nära Stavros.


Vill du läsa om Donoussa på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 19 A4-sidor, 51 bilder, två enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Ett annat alternativ är att flyga till Aten och åka färja från Atens hamnstad Pireus. Greklands bästa rederi Blue Star Ferries trafikerar Donoussa upp till tre gånger i veckan. Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

RESA RUNT
Det finns knappt några vägar och nästan inga bilar så det är inte konstigt att man inte kan hyra bil, moped eller cykel. Med andra ord får du förlita dig till apostlahästarna, vilket de flesta gör. Det går buss mellan hamnen och den lilla byn Kalotaritissa några gånger varje dag.

BYAR
Det finns bara en by på Donoussa och det är hamnbyn Stavros. Därutöver finns det två mindre samhällen: Kalotaritissa och Mersini, båda är så små att de knappast kan kallas byar.

Kalotaritissa på norra Donoussa består av några få hus, här finns inga affärer, men det finns en taverna samt tre stränder. Byn ligger fint, och bussresan dit bjuder på vackra vyer över havet.

Mersini är ännu mindre än Kalotaritissa och ligger mellan Stavros och Kalotaritissa. Trots byns litenhet finns det två tavernor. Den bästa heter Tzi Tzi och serverar så god mat att många åker dit på kvällarna. Under Mersini ligger den fina stranden Livadia.

Kalotaritissa. Strand. Donoussa.

Kalotaritissa på norra Donoussa.


Sandstranden i hamnen å¨Donoussa.

Den fina sandstranden i hamnen.


Även hamnbyn Stavros är litet och tar inte många minuter att komma underfund med. Här finns några tavernor - de flesta belägna i direkt anslutning till hamnen - en ouzeria, ett kafé, en souveniraffär, två minimarkets, en resebyrå, en bankomat och ett flertal pensionat. Mer än så är det inte. Tiden verkar ha stannat, här händer absolut ingenting som inte redan hände dagen innan.

Stavros har precis som Chora på Koufonissi en mycket fin sandstrand i hamnen. Stranden sträcker sig längs hela viken, det är en idealisk strand för barnfamiljer: fin och mjuk sand, nära hem och nära till tavernorna. Den i mitt tycke bästa tavernan är Captain George. Ouzeria To Kymi vid hamnpiren inbjuder till långa sittningar över ett glas vin och en god bok.

BAD & STRÄNDER
Donoussa har inte begåvats med så många stränder, men de som finns håller hög kvalitet, och är barnvänliga. Några är svåråtkomliga, men de flesta väljer den fina hamnstranden eller promenerar till den närbelägna Kedros beach. Nudism är vanligt på alla stränder utom den i hamnen.

Hamnstranden i Stavros tillhör öns bättre och är populär bland barnfamiljer eftersom det är nära hem och nära till tavernor. Kedros beach 15 till 20 minuters promenad från Stavros är öns bästa strand. Taverna finns. Efter Kedros ligger Livadia beach dit det går badbåt under högsäsong.

Livadia beach. Donoussa.

Till Livadia beach går det badbåt under högsäsong.
SEVÄRDHETER
Inga sevärdheter förutom när det kommer en färja till hamnen. :-)

BOENDE
Utbudet är stort för att vara en så liten ö, och standarden har höjts eftersom det har byggts nya pensionat under senare åren. Under låg- och mellansäsong är det inga problem att hitta rum, reser du däremot under högsäsong måste du boka i förväg. Rumsuthyrare möter upp i hamnen när båtarna lägger till.

Här är tips på tre bra ställen i Stavros.

Ammos Studios »

Iliovasilema Studios »

Makares »

Boka andra hotell och pensionat på Donoussa »

Express Skopelitis. Donoussa.

När Express Skopelitis kommer blir det livat i hamnen.


Stavros på Donoussa.

Stavros på Donoussa.


MER OM DONOUSSA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Donoussa »
Naxos - närmsta ö »

E-guide om Småkykladerna »
E-guide om Naxos »
E-guide om Amorgos »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Dounoussa »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2017 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Forum »

Cookies »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Instagram »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2017 Janne Eklund/Kalimera | Kalimera fyller 20 år 2017!