Kea i Grekland

Kea in English. Kea suomeksi.
Korissia på Kea.

Ö-grupp: Kykladerna | Folkmängd: 2400 | Yta: 131 km2 | Flygplats: Nej | Charter 2017: Nej | E-guide: Nej
Kea (eller Tzia) är en nästintill okänd ö för de flesta, men borde vara mer uppmärksammad och eftertraktad. Kea är nämligen en fantastisk ö. Om du tillhör rätt målgrupp vill säga. Drömmer du om fina sandstränder med solstolar och parasoll, barer som serverar paraplydrinkar och diskotek som spelar den senaste dansmusiken har du inget att hämta på Kea. Däremot är Kea perfekt för dig som uppskattar genuina öar, vandringar längs åldriga åsnestigar i vackra dalgångar och för dig som föredrar fängslande sevärdheter och skrattande lejon. Gillar du dessutom god grekisk mat och långa tavernakvällar är det bara att packa väskan. Du kommer inte att bli besviken, Kea är en fascinerande ö som bara väntar på att bli upptäckt.

RESA HIT
Det kan inte bli enklare: flyg till Aten, sätt dig på bussen till Lavrio, äntra första bästa båt och en och en halv timme senare är du på Kea. Båtarna till Kea går från den lilla hamnstaden Lavrio som ligger söder om Aten. Bussarna till Lavrio utgår från Atens flygplats. Under högsäsong går det upp till fem båtar per dag, resan tar mellan 1 och 1½ timme beroende på båt.

RESA RUNT
I teorin finns en lokalbuss som trafikerar i stort sett hela ön. I praktiken går den efter tidtabell endast under högsäsong. Majoriteten av besökarna har med sig eget fordon, vilket skapar vissa problem för oss vanliga turister. Utbudet på bil- och mopeduthyrare är mycket begränsat och finns endast i Korissia.

Karthea på Kea.
Kea - en okänd ö fylld med överraskningar.


Chora på Kea.
Chora.


BYAR
Chora och Korissia är de två enda större byarna på Kea, några mindre samhällen ligger i ett rikt jordbrukslandskap ungefär mitt på ön. Men de är så små att man nätt och jämt märker dem. Ellinika är ett undantag, där finns till och med en taverna. Det lilla trevliga fiskesamhället Vourkari är inte heller särskilt stort, men ack så trevligt.

Hamnbyn Korissia är en trevlig by med en lång strand, hotell och pensionat, och ett flertal tavernor och kaféer. Läs mer om Korissia här »

Bilfria Chora (kallas även Ioulis) är en charmant by med trevliga torg, flera tavernor, små affärer, vackra hus och ändlösa gränder och stenvalv. Arkitekturen är, precis som i Korissia, olikt den typiskt kykladiska stilen. Torget är Choras hjärta, här ligger det ståtliga stadshuset och några av byns bästa tavernor. Framför stadshuset huserar en taverna med bord över hela torget, utsikten över dalen är rogivande, maten är mycket bra och personalen är trevlig, nyfiken och måna om sina gäster. På andra sidan gatan ligger Rolandos ouzeria som också varmt rekommenderas.

På lagom promenadavstånd (2 km) från Korissia ligger det lilla fiskeläget Vourkari. Hamnpromenaden är smal och kort, trots dess litenhet rymmer den mycket: ett flertal tavernor, ett par affärer, några pensionat, och längs kajkanten ligger fiskebåtar och segelbåtar och guppar. En perfekt lunchplats!

Korissia. på Kea.
Korissia.


BAD & STRÄNDER
Många reser till Grekland för de fina strändernas skull, därför blir vissa öar populärare än andra, exempelvis Naxos och Koufonissi. Så populär kommer Kea aldrig att bli, ty stränderna är inte på långa vägar lika fina som på Naxos. Stränderna är mediokra med Naxosmått mätt, men de duger bra med svenska mått mätt.

Pisses beach 15 km söder om Chora anses av de flesta vara Keas bästa strand och jag är nog benägen att hålla med. Stranden ligger i en fertil dal med odlingslotter, fruktträd och farmarhus. Här finns en supermarket, flera pensionat och öns enda campingplats. Utsikten från vägen, över dalen och stranden är hänförande. I bergen ovanför låg antika Poiessa, ruinerna av den antika staden och ett Apollon-tempel finns kvar.

Otzias är en liten semesterort cirka 5 km nordväst om Korissia. Stranden, som är en av öns bästa, går längs en lång bukt som kantas av skuggande tamariskträd. Sanden är ljusbrun, fint packad och vattnet är klart och inbjudande. Bakom stranden finns ett par tavernor och ett flertal pensionat. Om du vill bo i en badort är Otzias ett bra alternativ, pensionaten håller hög standard, och till Korissia är det inte längre än att man kan gå.

Otzias.
Otzias.


Koundouros, 18 km från Chora, är en av flera mindre stränder som följer kustlinjen efter Pisses. Kuststräckan är mycket vacker och ett stort nöje att köra. De många stränderna är ganska okej, sanden är ljusare än på andra delar av ön och vattnet kristallklart. I Koundouros har många rika atenarna sina sommarhus, husen är stora, luxuösa och ser ruskigt dyra ut, de passar inte riktigt in. Vid stranden i själva Koundouros finns ett par tavernor som har öppet under högsäsong.

SEVÄRDHETER
Kea är verkligen en annorlunda ö, till och med sevärdheterna är ovanliga. Många öar kan skryta med ungefär samma slags sevärdheter: kloster, tempel, fästningar och kyrkor. Allt det där finns på Kea, men här finns också sevärdheter unika för just Kea. Dessutom är naturen vacker - ek- och mandelträd dominerar - och det finns ett flertal fantastiska vandringsleder. Några av de intressantaste sevärdheterna är antika staden Karthea, utgrävningarna vid Agia Irini, vattenkvarnarna, det skrattande lejonet. Utanför Kea ligger vraket av HMHS Britannica som var systerfartyg till Titanic och Olympia.

Det skrattande lejonet (Lion of Kea) utanför Chora är öns största turistiska sevärdhet. Lejonet är ett måste när du är på Kea. Vandringen dit är mycket vacker, och bara den mödan värd.


BOENDE
Förvänta dig inte att mötas av rumsuthyrare när du anländer till hamnen i Korissia. Det är jobbigt att leta på egen hand så boka helst i förväg. Nästan alla utländska turister bor i Korissia där det finns störst utbud. Ett fåtal pensionat finns i Vourkari, i Chora är det tunnsått med boendealternativ. Jag har bott på Hotel Karthea som ligger i slutet av hamnpromenaden i Korissia. Det är ett bra boende, rummen håller bra standard, det är rent och fräscht, alla rum har balkong. Ett populärt pensionat bland Kalimeras besökare är Koralli Studios.

Boka Hotel Karthea här »

Boka Koralli Studios här »

Boka andra hotell, studios och rum på Kea här »

Det skrattande lejonet.
Det skrattande lejonet.


MER OM KEA
Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Kea »

RELATERADE E-GUIDER
Kalimeras Öluffarskola »

RELATERADE LÄNKAR
Boka flygstol till Aten »
Båttidtabell »
Beställ nedräknare »
Vädret i Grekland »
Kithnos - närmsta ö »
Startsida »

Forum »

Cookies »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Instagram »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2017 Janne Eklund/Kalimera | Kalimera fyller 20 år 2017!