Samos i Grekland

Samos in English. Samos suomeksi.
Samos i Grekland

Många tror felaktigt att Samos tillhör ögruppen Dodekaneserna, men så är det inte. Samos bildar tillsammans med Chios, Fourni, Ikaria, Lesbos (Mytilini), Oinousses och Psara den Östra Egeiska ögruppen.

De två närmsta grannöarna är Fourni och Agathonissi (som dock ligger i Dodekaneserna). Samos är en stor ö med en yta på 478 km2 och nästan 33 000 invånare. Det gör Samos till Greklands åttonde största ö till ytan, och landets nionde mest befolkade ö. Högsta berget Kerkis och 1 440 meter över havet.

Samos är ett av Greklands mest ultimata resmål. Här finns en sådan mångfald att det inte spelar så stor roll vem man är, vad man vill uppleva eller hur gammal man är, Samos har något att erbjuda för alla. Här finns härliga stränder, fin natur, underbara vandringsleder, turistanpassade byar, genuina byar, körvänliga och njutbara vägar, vattenfall, intressanta historiska sevärdheter, gott vin, bra mat, nära till Turkiet etc etc.

Det jag själv tycker är bäst med Samos är naturen och de många fina landsortsbyarna. Att köra runt ön är en fröjd, varenda minut är en njutning. Ni som har kört vägen till bergsbyn Drakei vet precis vad jag talar om. Jag gillar också Pythagorion väldigt mycket, där finns bland mycket annat en av de mysigaste hamnpromenaderna i hela Grekland.

Jag har bloggat från två av våra resor till Samos. Läs om resorna här »

Posidonio. Samos.

Samos är en mycket vacker ö, som här vid Posidonio.


Vill du veta mer om Samos? Då kan du beställa vår stora E-guide om Samos. Informationen som finns på denna sida är endast ett kort utdrag från E-guiden. E-guiden innehåller 22 A4-sidor, 79 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
RESA HIT
Charter med Airtours, Apollo och TUI. Välj mellan Pythagorion, Samos stad, Votsalakia, Kokkari och Karlovassi. Om du väljer att åka på egen hand är det enklast att flyga direkt till Samos med något av charterbolagen ovan.

Kommer du med båt till Samos bör du tänka på att det finns tre hamnar: Karlovassi, Pythagorion och Samos stad. Pythagorions hamn trafikeras av mindre båtar såsom Nisos Kalymnos, de stora färjorna går till Karlovassi och Samos stad. Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT
Bussförbindelserna är bra, du kan ta dig till de flesta byarna, och till de populäraste stränder, med lokalbuss. Utflyktsbåtar till den obebodda ön Samiopoula, och badbåtar till sandstranden Psili Amos 1, utgår från hamnpromenaden i Pythagorion varje morgon.

Bil, moped och cykel finns att hyra i alla stora turistorter. Om du bor i, eller nära Pythagorion, kan jag rekommendera dig att hyra bil, moped eller cykel hos Nicos Rentals. Det är en av de bästa uthyrarna jag känner till. Ägarna är mycket seriösa, och väldigt trevliga.

Banvärnliga Psili Amos beach. Samos.

Till barnvänliga Psili Amos 1 går det badbåt från Pythagorion.


BYAR
Som jag skrev i inledningen finns det många byar på Samos, allt från exploaterade turistorter till byar som är helt opåverkade av turism. Här nedan kan du läsa lite om Samos stad, Pythagorion, Kokkari, Votsalakia och Manolatos.

Utöver dessa finns det en uppsjö andra byar: som Drakei, Kastania, Ireon, Chora, Mytilini, Pirgos, Abelos, Leka, Koumadarai, Marathokabos, Karlovassi, Kalami, Agia Paraskevi och Stavrinides.

Samos huvudstad och administrativa centrum kallar allmänt för Vathy. Det är en ganska stor stad med cirka 6 000 invånare. Samos stad är en mycket trevlig bekantskap med fantastiskt vackra hus och vindlade gränder med små affärer, ouzerior och kafenións. Här finns även ett sevärt arkeologiskt museum som man inte får missa.

Om du tröttnad på turism och kommers kan jag rekommendera ett besök i Samos stad. Här dominerar det grekiska vardagslivet.

Karlovassi är Samos näst största stad och hamn.

Karlovassi är Samos näst största stad och hamn.


Samos stad. Vathy.

Samos stad, eller Vathy som den egentligen heter.


Pythagorion (se bild överst och nederst på sidan) är mitt tycke den trevligaste turistorten på Samos. Även om turismen dominerar finns här även ett tydligt grekiskt vardagsliv. Pythagorion erbjuder en härlig blandning mellan gammalt och nytt, antika minnesmärken och arkeologiska fynd finns lite varstans. Men nu är det kanske inte det grekiska vardagslivet och sevärdheterna som lockar turister till Pythagorion, snarare är det den gemytliga hamnpromenaden som ligger längs den hästskoliknade bukten som lockar.

Hamnpromenaden kantas av tavernor och barer och längs kajen samsas lyxjakter med segelbåtar, utflyktsbåtar och fiskebåtar. I byn finns två små stränder: Remataki och Tarsanas. Esperides är en mycket bra taverna.

Kokkari är Samos näst största turistort efter Pythagorion. Byn ligger vid kusten väster om Samos stad. En gång i tiden var Kokkari en levande grekisk stad, idag dominerar turismen. Längs den mycket trevliga hamnpromenaden i öster ligger tavernor och barer tätt, några av husen är delvis byggda i trä.

Även längs stranden i Kokkari - som består av klappersten - ligger flera tavernor, barer och kaféer. Den lilla halvön i Kokkari är mycket vacker och tillhör de mest fotograferade objekten på Samos. Se bild till höger.

Kokkari. Samos.

Den lilla halvön i Kokkari.


Votsalakia är en liten semesterort med en cirka 2 km lång strand med klappersten och sand. Vägen till Drakei passerar genom byn, på ena sidan vägen ligger stranden och på den andra ligger små hotell, tavernor, minimarkets och allt annat som hör en charterby till.

Jag tycker att Votsalakia ligger lite väl långt bort för att jag skulle vilja bo där. Men stranden är det inget fel på, och gillar man lugn och ro passar Votsalakia perfekt.

Manolates är en av flera små byar som ligger i ett område som kallas för näktergalsdalen. Manolates är ett av de populäraste utflyktsmålen på Samos. Hit kommer massor med turister varje dag. I byn finns många mysiga tavernor, bland annat Lukas Taverna som ligger högst upp i byn, och som serverar god mat och bjuder på en fantastisk utsikt.

BAD & STRÄNDER
Samos har många fina stränder, både sand- och klapperstensstränder. De populäraste stränderna är Potokaki, Psili Amos 1, Kokkari samt Lemonakia, Tsamadou och Tsabou som alla ligger nära Kokkari. Läs om dessa stränder här »

Nedan beskrivs några av stränderna lite kort. Andra fina stränder är Balos, Kerveli, Limnionas, Mykali, Posidonio, Klima, Gangouo, Papas, Ireon och Potami.

Votsalakia. Samos.Potokaki är Samos längsta strand och ligger strax intill flygplatsen, några kilometer utanför Pythagorion. Planen mullrar högljutt vid start och landning. Det är jättehäftigt att se planen komma och gå. Stranden är som sagt extremt lång och täckt av finkornigt sand eller grus.

Vattnet är förföriskt inbjudande. Längs delar av stranden växer tamariskträd som skänker behaglig skugga. Självklart finns solstolar och parasoll att hyra. Ovanför stranden finns några tavernor och ett par små kantinor.

Psili Amos 1 har många entusiastiska anhängare och benämns ibland som "Samos bästa strand". Jag tycker dock att Psili Amos 1 är en aning överreklamerad, det är tjockt med folk och solstolarna står så tätt att man nätt och jämt kan röra sig. För barnfamiljer med små barn passar Psili Amos 1 däremot perfekt eftersom stranden är långgrund. Här finns ett flertal tavernor.

Strax efter Votsalakia ligger Psili Amos 2 som är en fin och långgrund strand. Psili Amos 2 är den klart bästa av "Psilistränderna" och kanske till och med den bästa på hela Samos. Färre turister, tämligen oexploaterat, fin sand, långgrunt, härlig botten och klart rent vatten.

Potokaki beach utanför Pythagorion.

Potokaki beach utanför Pythagorion.


SEVÄRDHETER
Historiskt sett är Samos mycket intressant. Här levde och verkade matematikern Pythagoras och tyrannen Polykrates. Det var under Polykrates tid som Eupalinos vattenledningstunnel byggdes. Tunneln ligger ovanför Pythagorion och är värd att besöka såvida du inte lider av klaustrofobi.

Klostret Panagia tis Spiliani ovanför Pythagorion är också intressant. Från klostergården har man en bedårande utsikt över staden och Potokaki beach.

Andra sevärdheter är Heras tempel utanför Ireon, arkeologiska museerna i Samos stad och Pythagorion, klostret Zoodohou Pigis ovanför stranden Mourtia, samt det spännande vattenfallet ovanför Potami beach.

Heras Tempel nära Ireon.

BOENDE
De flesta som reser till Samos åker charter och har då sitt boende ordnat. Ska du resa till Samos på egen hand är utbudet stort, och du har många olika byar att välja på. Förvänta dig inte att mötas av rumsuthyrare i hamnarna. Bäst är att boka i förväg.

De flesta turister, oavsett om de åker charter eller inte, väljer att bo i Kokkari, Pythagorion eller i Vathy (Samos stad). Många (som jag) föredrar Pythagorion, medan andra gillar Kokkari och Vathy.

Tips på hotell, pensionat, studios och rum hittar du här »

Boka hotell på Samos.

Hamnpromenaden i Pythagorion.

Hamnpromenaden i Pythagorion.

Jag tycker av många olika anledningar att det är bäst att bo i Pythagorion. Boka hotell i Pythagorion här »


MER OM SAMOS

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Bilder »
Resebrev »
Blogg »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Samos »
Rum med utsikt »
Fourni - närmsta ö »

E-guide om Samos »
E-guide om Ikaria »
E-guide om Lipsi »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Samos »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera