Skiathos i Grekland

Koukounaries beach. Skiathos.

Ö-grupp: Sporaderna | Folkmängd: 6200 | Yta: 48 km2 | Flygplats: Ja | Charter 2015: Ja | E-guide: Ja, beställ här »

Skiathos in English. | Skiathos suomeksi.Skiathos är en av fyra öar i ögruppen Sporaderna som ligger i nordöstra Grekland. Det är ögruppens minsta ö, men helt utan konkurrens när det gäller antal turister. Skiathos är en oerhört populär ö, och det med all rätt för det finns få öar som kan konkurrera med Skiathos när det gäller fina stränder. Här finns även bra shopping, stort utbud på restauranger och barer, samt en fantastiskt fin stad som man gärna strosar runt i många timmar.

Söker du det genuina Grekland bör du åka till någon annan ö, exempelvis till någon av grannöarna Skopelos, Alonissos eller Skyros. Men om det är sandstränder, sol och bad du söker kan du knappast hitta någon bättre ö än Skiathos. Du kommer bli förvånad över hur bra stränderna är, och hur många det faktiskt finns.

Maratha beach. Skiathos.
Skiathos i ett nötskal.

Vill du veta mer om Skiathos? Då kan du beställa vår stora E-guide om Skiathos. Informationen som finns på denna sida är endast ett kort utdrag från E-guiden. E-guiden innehåller 12 A4-sidor, 38 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »

RESA HIT
Charter med Airtours, Apollo och Ving. Välj mellan Koukounaries, Achladies, Vasilias, Megali Ammos, Platanias, Troulos och Skiathos stad. Reser du på egen hand tar du en flygstol direkt till Skiathos. Charterbolagen säljer flygstolar till Skiathos. Ön har mycket bra båtförbindelse med grannöarna Skopelos och Alonissos, samt med Volos och Agios Konstantinos på fastlandet.

Boka din resa till Skiathos här

 

 

Skiathos stad..
Skiathos stad.

RESA RUNT
Buss går mellan Skiathos stad och Koukounaries beach, den stannar på nästan alla stränder längs vägen. Var beredd på att det kan vara trångt på bussen under högsäsong. Bil, moped och cykel finns att hyra i Skiathos stad och i alla stora turistorter. Badbåtar utgår varje morgon från lilla hamnen i Skiathos stad. Därifrån utgår även en utflyktsbåtar till bland annat badön Tsougria och till Lalaria. Du kan även göra en dagsutflykt till "mama-mia-ön" Skopelos och till Alonissos. Boka hyrbil här »

BYAR
Det finns bara en by, eller stad, och det är Skiathos stad. Det är en kosmopolitisk stad med ett myller av gator och gränder där restauranger, snabbmatställen, kaféer, pubar och barer trängs med souveniraffärer och butiker som säljer allt från badlakan till exklusiva märkeskläder av senaste mode. Turisterna dominerar trots att nästan hela öns befolkning bor här. Men det finns delar av stan som är relativt opåverkade av turism, bland annat de äldre stadsdelarna ovanför fiskebåtshamnen. Gågatan Papadiamantis är stadens livsnerv, hela gatan kantas av affärer av olika slag, liksom barer, kaféer och restauranger. Gågatan är uppkallad efter den i Grekland välkända författaren Alexandros Papadiamantis. Huset där han levde och verkade under sin tid på ön är idag museum, det ligger på ett gulligt litet torg några steg in från gatan som bär hans namn.

Gågatan Papadiamantis.
Skiathos stad.

Den långa hamnpromenaden gör vad den kan för att konkurrera med Papadiamantisgatan. Här ligger tavernor och kaféer på en enda lång rad. Konkurrensen är mördande. Vilket märks när man passerar förbi, inkastarna gör vad de kan för att överrösta varandra när de slåss i den eviga kampen om nya gäster. Generellt kan man säga att tavernorna på hamnpromenaden inte riktigt lever upp till det som inkastarna försöker förmedla. Men ingen kan klaga på läget, här har man stenkoll på allt och alla. Vill du äta riktig god mat beger du dig in i gränderna, eller så går du till strandpromenaden som ligger efter segelbåtshamnen.

BAD & STRÄNDER
Skiathos är som sagt ett strandparadis av stora mått. Få grekiska öar - om än någon - kan konkurrera med den mångfald som Skiathos erbjuder. Gillar du sol och bad kan du knappast välja en bättre ö. Nedan beskrivs kort stränderna Megali Amos, Koukounaries, Banana och Little Banana, som bara är några få av Skiathos fina stränder. Andra härliga stränder är Achladhias, Vromolimnos, Mandraki, Agistros, Xanemos, Troulos, Agia Paraskevi, Kolios, Tzaneri, Agia Eleni, Maratha, Gournes, Megalos Aselinos och Mikro Aselinos. Vill du veta mer om stränderna på Skiathos köper du vår E-guide.


Megali Aselinos.
Megali Aselinos.

Megali Amos är den strand som ligger närmast Skiathos stad. Det är också den mest exploaterade stranden: långa rader med hotell och tavernor längs en med Skiathosmått mätt ganska medioker strand. Stranden är långsmal och sträcker sig nästan till Mitikas beach. Sanden är finkornig och lite brunaktig. Att många väljer Megali Amos framför bättre stränder längre söderut har sin naturliga förklaring: majoriteten av de skandinaviska charterresenärerna bor här och det är bekvämt att gå ner till stranden utan att behöva klä om. Ett annat plus är närheten till Skiathos stad. Koukounaries beach (se även bild överst på sidan) är för många så nära paradiset man kan komma. Stranden går längs en vacker bukt kantad av ständigt gröna träd. Den pulverfina sanden skiftar mellan gyllengult och vitt, vattnet är grunt och lekfullt barnvänligt. Strandlinjen är en enda lång rad med solstolar och parasoll, under högsäsong är här mycket folk. Tyvärr finns här inga riktiga tavernor, men gott om snabbmatliknande ställen.

Finfina Banana beach ligger efter Koukounaries. Bukten där stranden ligger kan med lite fantasi liknas vid formen av en banan, därav namnet. Ett ganska gulligt strandnamn när man tänker efter. Hur som helst är Banana beach en av öns bästa stränder. Sanden är lika ljuvligt fin som på andra stränder, det som gör Banana beach till en bättre strand är att vattnet både ser ut och känns klarare och blåare. Nudism är vanligt, främst på den vänstra delen av stranden. Går man över en klippa vid bortre delen av stranden kommer man till den officiella nudiststranden Little Banana beach.

Maratha beach.
Maratha beach.

SEVÄRDHETER
Skiathos huvudsakliga sevärdhet är de fina stränderna, och Skiathos stad. Om du mot förmodan skulle tröttna på sol och bad kan du hyra en bil eller moped och köra till Skiathos forna huvudstad Kastro, som ligger på en klippa längst upp på norra Skiathos. Det finns inte mycket kvar av själva staden förutom några kyrkor, men platsen är mycket vacker, och det finns en strand och en taverna under den gamla staden. Personligen tycker jag att Kastro är väl värt ett besök.

Guide om Skiathos.


HOTELL OCH PENSIONAT
Åker du till Skiathos på charter, vilket nästan alla gör, bor du med all säkerhet i Skiathos stad eller vid Megali Amos beach. Reser du på egen hand märker du snart att valmöjligheterna inte är lika stora som på andra öar. Mycket är nämligen uppbokat av charterbolagen, i alla fall om du kommer under högsäsong. Smartast är alltså att boka i förväg. Via länken nedan, och till höger, får du tips på populära boenden.

Tips på hotell, pensionat, lägenheter och studios på Skiathos »


MER OM SKIATHOS

E-GUIDER

BOKA RESA, HOTELL & BIL

LÄNKAR

 

Bilder från Skiathos »
Forum Skiathos »
Blogg från Skiathos »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »

E-guide om Skiathos »
E-guide om Skopelos »
E-guide om Alonissos »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Apollo
Booking.com »
Rentalcars.com »

Gilla oss på Facebook »
Båttidtabell »
Beställ nedräknare »
Vädret i Grekland »
Skopelos - närmsta ö »
Greklands populäraste ö »
Startsida »

Forum »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Picturesfromgreece »

Kalispera »

English »

© 1997-2015 Janne Eklund/Kalimera